Γιατί δεν έχει τύχη το νέο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των «οκτώ»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε χθες για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα και το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε, καθιστούν σχεδόν αδύνατον, όπως εκτιμούν ανώτατες δικαστικές πηγές, να έχει τύχη το νέο αίτημα που υποβλήθηκε από τις τουρκικές αρχές για την έκδοση των οκτώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων δικαστικών παραγόντων που γνωρίζουν καλά τα θέματα των εκδόσεων και τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας, το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, που απέρριψε το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, δεν βασίστηκε στην αξιολόγηση του αν αυτοί οι άνθρωποι είναι πράγματι πραξικοπηματίες ή τι έχουν κάνει στην Τουρκία.

Βασίστηκε, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, στο ότι αν εκδίδονταν στη γείτονα, δεν θα είχαν δίκαιη δίκη, θα υφίσταντο βασανιστήρια και ενδεχομένως να κινδύνευε και η ζωή τους.

Με άλλα λόγια η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρεται και στο σύντομο σκεπτικό της, που αναγνώστηκε από το δικαστήριο, βασίστηκε στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο που δίδουν πρώτη προτεραιότητα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιώματων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ομως παρά το γεγονός ότι πιθανότατα το νέο αίτημα δεν θα έχει τύχη, εκτός κι αν οι τουρκικές αρχές, αποστείλουν στοιχεία που θα πείθουν ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα σε ότι αφορά τις διασφαλίσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αλλάξει, εντούτοις το αίτημα αυτό θα εξετασθεί και πάλι από την ελληνική δικαιοσύνη.

Όπως προβλέπεται από την νομοθεσία μας η εξέταση του νέου αιτήματος θα γίνει από την αρχή, νέες δίκες στο εφετείο και αν χρειαστεί και στον Αρειο Πάγο, ενώ οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι, όχι πλέον από τη δικαιοσύνη αλλά στο πλαίσιο της διαδικασίας που είναι σε πλήρη εξέλιξη και αφορά τα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι ίδιοι για παροχή ασύλου.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει και πάντως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, πριν τις αρχές Απριλίου, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ παράλληλα θα τρέχει και η νέα δικαστική διαδικασία που δρομολογείται με το νέο αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα