Βρετανικό σχέδιο για λύση του κυπριακού παρουσιάζει τουρκικό δημοσίευμα. Στα πρότυπα της οργάνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μάιος 3, 2021. 14:21. Ελλάδα.

Σμύρνη- Τουρκία.

Τα πρώτα σημάδια της άρνησης της συνάντησης στη Γενεύη ήρθε στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε συμφωνία στη Γενεύη…, γράφει ιστοσελίδα της Σμύρνης,  που αναφέρει τις προτάσεις που έπεσαν στη συνεδρίαση Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού.

Όταν κοιτάζετε τα έξι άρθρα που παρουσίασε η τουρκική πλευρά για πρώτη φορά, λέτε «Έτσι θα τελειώσουν όλα».

Μην πανικοβάλλεστε για αυτό που γίνεται  πίσω από τα παρασκήνια. Δεν ξέρουμε, αλλά υπάρχει ένα άλλο σχέδιο.

Η Βρετανία συμμετείχε σοβαρά σε αυτό το σχέδιο.

Εάν παρατηρήσετε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ κατά τους τελευταίους μήνες, θα  το δείτε ξεκάθαρα:

«Θα παίξουμε τον πλήρη μας ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού».  Αυτές οι δηλώσεις αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου …

Όλοι γνωρίζουν ότι ο κόσμος εξακολουθεί να διευθύνεται από τα γραφεία του πρωθυπουργού στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ από τη CIA.

Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό, και όπως η Αγγλία είναι ο δημιουργός του Κυπριακού και ο αρχηγός που είναι υπεύθυνος για διευθέτησή του, είναι και πάλι η Αγγλία που θα το λύσει. Το καταλάβαμε αυτό για άλλη μια φορά …

Τι είναι πίσω από τη σκηνή;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγγλία παρουσίασε ένα σχέδιο στο τραπέζι,  όμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λοιπόν, τι είναι αυτό;

Όπως γνωρίζετε, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από: την Αγγλία,  την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Είναι μια δομή πολλών κρατών. Ίσως λίγο σαν μια συνομοσπονδία, αλλά όχι όχι τόσο συνδεδεμένα. Φανταστείτε,  ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά τα μεμονωμένα κράτη δεν εκπροσωπήθηκαν στην ΕΕ. Επειδή βρισκόταν κάτω από την ομπρέλα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά κάθε κράτος έχει τη δική του μονάδα ασφαλείας, τη συνέλευση και τη Διοίκηση.

Ξεχωριστές πολιτείες στο εσωτερικό αλλά ένα κράτος στο εξωτερικό.

Ένα είδος αποκεντρωμένου μοντέλου ομοσπονδίας. Όπως γνωρίζετε, ο ιδιοκτήτης αυτής της ιδέας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο…

Ποιο είναι λοιπόν το αγγλικό σχέδιο;

Ας δούμε το περιεχόμενο του βρετανικού σχεδίου.

1- Υπάρχουν δύο κοινότητες στην Κύπρο από το 1960. Οι δύο ξεχωριστές κυρίαρχες κοινότητες (Community States)  που υπάρχουν σήμερα οι οποίες θα σχηματίσουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου. Θα το κάνουν ακριβώς όπως και στη συμφωνία του 1960. Μόλις καθιερωθεί, θα θεωρείται φυσικό μέλος της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

2- Το κοινό ομοσπονδιακό κράτος θα εξουσιοδοτείται σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, η ασφάλεια και η ιθαγένεια. Θα υπάρχουν 6 έως 3 υπουργικά συμβούλια και θα έχουν δύο συμπροέδρους ισότιμου καθεστώτος. Ο διορισμός αυτών των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι είτε το βελγικό μοντέλο (κάθε κοινότητα διορίζει τον δικό της υπουργό) είτε το μοντέλο της Βόρειας Ιρλανδίας (διορίζεται σύμφωνα με το ποσοστό εκπροσώπησης των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο).

3- Το νομοθετικό σώμα (συνέλευση) θα αποτελείται από 36 εκπροσώπους (24-12). Θα δημιουργηθούν διάφοροι μηχανισμοί βέτο για το κόμμα της μειοψηφίας.

4- Στο σχέδιο τα ‘Community States’ θα έχουν τα δικά τους δικαιώματα κατόπιν συμφωνίας. Να είναι σε θέση να γίνουν μέλος διεθνών οργανισμών. (Όπως η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία).

5- Στα «κράτη της Κοινότητας», θα συναινούν σε αποφάσεις σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις και τα ζητήματα της ΕΕ που πρέπει να λαμβάνονται από την κεντρική κυβέρνηση. Εάν δεν επιτευχθεί ομοφωνία, η Κύπρος θα απέχει από τη διεθνή ψηφοφορία και την ψηφοφορία εντός της ΕΕ.

6- Όσον αφορά τις εγγυήσεις, ο τουρκικός στρατός θα αποσυρθεί από τις περισσότερες περιοχές κατά τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας.

Στη συνέχεια, η Τουρκία θα ανακαλέσει το μονομερές της δικαίωμα παρέμβασης.

Οι εγγυήσεις θα συνεχιστούν για 10 χρόνια και τελικά όλοι οι στρατιώτες θα αποσυρθούν.

7- Σχετικά με τα εδάφη, τα Βαρώσια  και  Μόρφου μια περιοχή μεταξύ 28,2% και 29,2%, στην οποία συμφώνησαν οι  Ακιντζί και Αναστασιάδης, θα επιστραφούν στους Έλληνες.

8- Όσον αφορά τις ακίνητες περιουσίες, οι συναισθηματικοί δεσμοί θα γίνονται αποδεκτοί και οι τρέχοντες ιδιοκτήτες του ακινήτου θα έχουν το δικαίωμα να το διευθετήσουν. Αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με επιστροφή χρημάτων, αποζημίωση και ανταλλαγή.

Ege Telgraf

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα