Βαθαίνει η κρίση στο Λίβανο: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση – Αποχώρησε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Λίβανος συνεχίζει να είναι βυθισμένος σε κρίση

Σε πολιτικό χάος βυθίζεται ο Λίβανος μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν αναχώρησε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο της Μπαάμπντα, αφήνοντας ένα κενό στην κορυφή ενός καταρρέοντος κράτους.

Ο Αούν αποχωρεί μία ημέρα προτού να λήξει επισήμως η εξαετής θητεία του, αλλά χωρίς να έχει εκλεγεί ακόμη ο διάδοχός του, αφήνοντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή κατάσταση, με κενό τον προεδρικό θώκο την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρεσιακή.

Ο πρόεδρος νωρίτερα υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως ανέφερε μια δικαστική πηγή.

Ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών Χριστιανών, της κοινότητας από την οποία προέρχεται κατά παράδοση ο πρόεδρος του Λιβάνου, κατηγόρησε τα κόμματα ότι δημιουργούν «πολιτικό κενό». Ο Πατριάρχης Μπεσάρα Αλ Ράι είπε ότι οι πολιτικοί άφησαν κενό τον προεδρικό θώκο «είτε σκόπιμα, είτε από βλακεία ή εγωισμό».

Από νωρίς, εκατοντάδες υποστηρικτές του 87χρονου Αούν, του ιδρυτή του Ελεύθερου Πατριωτικού Ρεύματος (CPL), κόμματος που συνεργάζεται με τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο για να τον συνοδεύσουν μέχρι την ιδιωτική κατοικία του. Κάποιοι είχαν κατασκηνώσει από το βράδυ στην περιοχή.

«Ήρθαμε για να συνοδεύσουμε τον πρόεδρο με τη λήξη της θητείας του, για να του πούμε ότι είμαστε μαζί του και θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό του», είπε μια εκπαιδευτικός, η Τζουμάνα Νάχεντ.

Η θητεία του Αούν λήγει αύριο αλλά το κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να εκλέξει τον διάδοχό του, λόγω πολιτικών διαφορών, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που έχουν σημειωθεί σε όλον τον κόσμο μετά το 1850.

https://www.pronews.gr/kosmos/vathainei-i-krisi-sto-livano-paraitithike-i-kyvernisi-apoxorise-o-proedros-misel-aoun/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα