Απεργία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πορείες και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι ζητούν πραγματικές αυξήσεις μισθών και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα (17/4) η χώρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργία, που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), στην οποία συμμετέχουν σωματεία και Ομοσπονδίες.

Δυναμικό και αγωνιστικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Με βασικό σύνθημα «θέλουμε πραγματικές αυξήσεις-θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ομιλίες τους τόνισαν την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και να καταργηθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις που εμποδίζουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Μαζί με ανέργους και συνταξιούχους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ένωσαν για ακόμα μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας τους ενάντια στην κρίση διαβίωσης, που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Οι διαδηλωτές, μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών στην Πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της έως ότου τα δίκαια αιτήματα του κόσμου που εκπροσωπεί γίνουν πράξη.

Το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας άνοιξε, καθώς ολοκληρώθηκαν νωρίτερα οι πορείς και συγκεντρώσεις σωματείων και φορέων, με χιλιάδες απεργούς από δεκάδες κλάδους δουλειάς να διαδηλώνουν για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και να παρθούν μέτρα για την ακρίβεια. Μαζί τους διαδήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες.

Στις 5:00 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργάνωσαν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Νωρίτετα είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας καθώς και στην οδό Πανεπιστημίου ενώ σταδιακά κλείνουν οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια και τα Προπύλαια.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Ταχματζίδης, σημείωσε ότι η Συνομοσπονδία προετοίμασε την ημέρα της γενικής απεργίας εδώ και δύο μήνες, με κεντρικό στόχο και σύνθημα «θέλουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις θέλουμε τώρα».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να επέλθει η κανονικότητα στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά εργασίας γενικότερα. Για εμάς, κανονικότητα είναι να καταργηθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις, που έχουν ”παγώσει” τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προσδιορίζει μονομερώς τον κατώτατο μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχματζίδης και τόνισε ότι η ΓΣΕΕ συνεχίζει τον αγώνα της προς αυτή την κατεύθυνση.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη οσυγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν το πρωί με τη συμμετοχή εργαζόμενων, φοιτητών, άνεργων και συνταξιούχων.

Έξω από το Διοικητήριο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, κατέληξε η κινητοποίηση του ΕΚΘ, μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατία, Καραολή και Δημητρίου.

Προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Λαμπράκη. Άλλες δύο προσυγκεντρώσεις από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έγιναν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν με την κεντρική πορεία.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο άγαλμα Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τα οποία κινήθηκαν από την Εγνατία και τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου προς το Διοικητήριο. Στη συγκέντρωση ήχησαν συμβολικά σειρήνες και ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα.

Άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το Διοικητήριο. Ένα τμήμα αυτής της πορείας συνέχισε και κατέληξε έξω από το ΕΚΘ.

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν σήμερα το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συνταξιούχοι, φοιτητικές οργανώσεις, φορείς κ.α. Επίσης, συμμετείχε και η Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, στην οποία προπορεύονταν οχήματα της ΔΕΥΑΠ, ενώ οι έμποροι έσβησαν τα φώτα των καταστημάτων τους σε ένδειξη συμπαράστασης

https://www.huffingtonpost.gr/entry/aperyia-se-exelixe-e-meyale-seykentrose-sto-sentayma-me-kapnoyona-eikones_gr_

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα