“Αντώνης Φραντζελόπουλος” ‘Εφυγε” και ο τελευταίος γνωστός παραδοσιακός κουρέας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή

Πλήρης ημερών πρόσφατα “έφυγε” από τη ζωή ο τελευταίος παραδοσιακός κουρέας του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε ως βοηθός στο κουρείο του Αλέκου Παπαδόπουλου, στην οδό Τσιμισκή, δίπλα στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο “Μοντέρν” – 1924.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 με τον θάνατο του Αλέκου Παπαδόπουλου, ανέλαβε το κουρείο ο Αντώνης Φραντζελόπουλος και το κατέστησε από τα πιο γνωστά του κέντρου προσελκύοντας για πελάτες τους πιο γνωστούς Θεσσαλονικείς.

Από το κουρείο “πέρασαν” πρωσοπικότητες από όλους τους χώρους: πολιτική, επιστήμες, διοίκηση, δημοσιογραφία, αθλητισμός.

Ένας από τους πιο διάσημους γραφικούς τύπους που πέρασε ήταν ο παλαιστής Κασίμ Ασλάν.

Ο ήπιος και γλυκός χαρακτήρας του, γρήγορα ανέδειξαν το κουρείο σημείο αναφοράς.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες – καρδάκια που κοσμούσαν τους τοίχους του κουρείου, περίοπτη θέση εκείνη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γιώργου Βασιλείου.

Ελαφρύ χέρι, τέχνη αλά-παλιά μεράκι, περιποίηση και εγκαρδιότητα ήταν ορισμένα από τα στοιχεία που κατεστησαν τον Αντώνη Φραντζελόπουλο, αγαπητό και δημοφιλή σ’ ολόκληρο το ιστορικό κέντρο. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Αντώνης Φραντζελόπουλος μετέφερε το κουρείο του στην οδό Πλουτάρχου.

Εκεί δίπλα του είναι τώρα και ο Μάριος, ένας από τους γιούς του, με σπουδές στην κομμωτική τέχνη, τεχνίτης, χέρι ελαφρύ, που δεν άργησε να αναλάβει το κουρείο, για να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, που άγγιζε τις οκτώ δεκαετίες.

Επιτυχημένος και αξιοπρεπής επαγγελματίας, ευτύχησε να αποκτήσει μια θαυμάσια οικογένεια με την αξιαγάπητη σύζυγο, τα τρία αγόρια του και πολλά εγγόνια.

Άφησε τη ζωή με χαμόγελο κάτι που ουδέποτε έλειπε από το πρόσωπό του.

Ο γράφων υπήρξε πελάτης και φίλος με τον Αντώνη Φραντζελόπουλο, από την δεκαετία του ’50 σχέση που έμεινε αναλλοίωτη μέχρι του θανάτου του.

Ο Αντώνης Φραντζελόπουλος πρέπει να είναι ο τελευταίος παραδοσιακός κουρέας, τουλάχιστον στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Είναι βέβαιο, πως στο ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα κάποιοι θα συνεχίζουν την παράδοση.

Καλό ταξίδι Αντώνη!

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα