Ανάλυση CT: Περιμένοντας τον Βάρβαρο στα κατεχόμενα. Άλλοι ως Σουλτάνο κι άλλοι ως δικτάτορα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο οδηγός της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα – Λίστα με δώρα και εθνικιστικές κορώνες σε πρώτο πλάνο – Κρατάει κλειστα τα χαρτιά της η τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζονται όμως οι διαρροές στον Τύπο – Προβληματισμός στην Άγκυρα για τους «διαφωνούντες» στην Κύπρο

Τι κι αν μας χωρίζουν μόλις μερικες μερες από την 20η Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ένα μυστήριο πέπλο γύρω από την φημολογούμενη επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν προέβη ακόμη σε καμία ανακοίνωση, όμως φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης θεωρούν βέβαιο ότι θα γίνει το ταξίδι και οι… βαρυσήμαντες ανακοινώσεις που διαφημίζουν εδώ και εβδομάδες.

Η αλήθεια είναι πως το διπλωματικό γραφείο του Τούρκου Προέδρου έχει κάνει την προετοιμασία για μια επίσκεψη που -αν τελικά γίνει- θα γίνει στη σκιά της μεγάλης έντασης που δημιούργησε ο Ερντογάν στα πεδία των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού. Μια κρίση που άρχισε μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Μια κρίση που δημιουργήθηκε και συντηρείται μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Στα κατεχόμενα οι μισοί τον περιμένουν ως τον απόλυτο σύγχρονο Σουλτάνο και οι άλλοι μισοί ως έναν ανεπιθύμητο δικτάτορα. Το ψευδοκράτος στρώνει κόκκινα χαλιά για μία ακόμη παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν, ο οποίος δείχνει με τη στάση του πως θέλει να κάνει φασαρία με τις κορώνες και τις υποσχέσεις του.

Ο Ερντογάν θα πάει στα κατεχόμενα με άγριες διαθέσεις, μόνο και μόνο για να ενισχύσει τη συλλογή του από ψήφους. Εξ ού και οι διαρροές πριν από μερικές μέρες, ότι σκοπεύει να ανακοινώσει κάτι εξαιρετικά μεγάλο. Μια ξεκάθαρη τακτική εκφοβισμού για τη δημιουργία εντυπώσεων και την ανύψωση του εθνικού φρονήματος ψηφοφόρων. Αυτό θα προσπαθήσει να πετύχει με τους εμπρηστικούς λόγους που ετοιμάζει, μέσα από τους οποίους θα αναφερθεί σε όλο το φάσμα των διαφορών της χώρας του με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πάντως θεωρείται εντελώς απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία. Έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρεται για το «τυπικό» του πράγματος, να κάνει ένα βήμα που θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Έτσι κι αλλιώς, ο ίδιος θεωρεί πως το ψευδοκράτος του ανήκει. Μόνος του κόβει-ράβει, ελέγχει, πουλάει κι αγοράζει.

Αφού πει πως δεν θα πάψει να αγωνίζεται δήθεν για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο Ερντογάν θα υπενθυμίσει με το δικό του τρόπο πως είναι ο μοναδικός αιμοδότης της οικονομίας τους. Και αυτό το μήνυμα έχει ως αποδέκτες κυρίως όσους θεωρούν πως ο Σουλτάνος σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από το λαιμό τους. Όσοι -για παράδειγμα- διαμαρτυρήθηκαν για το οικονομικό πρωτόκολλο, την τοποθέτηση του λόχου της τουρκικής ΜΜΑΔ στην κατεχόμενη Κύπρο ή τους ψευδονόμους του Τατάρ για τιμωρία όσων διαφωνούν με τις πολιτικές του. Όσοι  διαμαρτύρονται για τη δεινή οικονομική κατάσταση και την ενεργειακή κρίση στα κατεχόμενα, η οποία επίσης φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Τουρκίας.

Ιδανικά σε όλους αυτούς θα ήθελε να αφιερώσει τη νέα δέσμη εξαγγελιών που ετοιμάζει. Μια σειρά από νέα έργα που σχεδιάζει για να μοιάζουν τα κατεχόμενα ακόμα πιο πολύ στη χώρα του. Όπως αυτά που εγκαινίασε ή παρουσίασε κατά τις δυο προηγούμενες επισκέψεις του. Το άνοιγμα των Βαρωσίων, τα τζάμια και τα νοσοκομεία, το ψευδοπροεδρικό και τον κήπο του λαού.

Κατά τα άλλα αναμένεται ότι θα τονίσει εμφατικά πως η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή για την Τουρκία. Θα αραδιάσει τα περί αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, λόγω της άρνησης των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία και τον πλούτο του νησιού. Και για να πείσει, θα παραθέσει τη δική του οπτική για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Από την… “ειρηνευτική επιχείρηση του 1974” όπως προκλητικά χαρακτηρίζει τον Αττίλα, μέχρι το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά.

Cyprus Times

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα