Ανάλυση CT: Η προσάρτηση στη «ρουλέτα» του Ερντογάν – Ας μην πάθουμε ότι με τα Βαρώσια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ψίθυροι για ενδεχόμενη ανακοίνωση της προσάρTισης των κατεχόμενων στην Τουρκία – Οι συγκυρίες που οδηγούν σ’ αυτό το απομακρυσμένο, κατά τα άλλα, σενάριο τρόμου – Ανάγκη για προληπτικές δράσεις από την Κυβέρνηση

Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στην επιφάνεια φήμες και διαδόσεις ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα προχωρήσει με την προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία. Τον έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέει πως η χώρα του είναι μεγαλύτερη από τα σύνορα της και τον έχουμε δει να δείχνει πως αισθάνεται την Κύπρο ως την 82η τουρκική επαρχία. Μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα.

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως είναι πολύ περιορισμένες οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο στην πράξη. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει πως δεν θα υπάρξουν αναφορές που να παραπέμπουν σ’ αυτό κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση της πρόθεσης για προσάρτηση θα μπορούσαν να συμβάλουν δύο βασικές συγκυρίες. Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερντογάν έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεση του να χρωματίσει την προεκλογική του εκστρατεία με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Τα τοποθετεί στην πρώτη γραμμή κυρίως για να πείσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν ξανά. Το κάνει ακόμη για να αποσπάσει το ενδιαφέρον των πολιτών από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία.

Η δεύτερη συγκυρία είναι τα γενέθλια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τον Οκτώβριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και εδώ και μια διετία γνωρίζουμε καλά πως ο Ερντογάν θέλει να το γιορτάσει με κάτι… μεγάλο. Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να είναι η επέκταση των συνόρων της χώρας του. Είτε μιλάμε για την Κύπρο, είτε για τα νησιά του Αιγαίου με αφορμή τα οποία ξεσκεπάστηκαν οι αναθεωρητικές του τάσεις.

Άλλο θεωρία και άλλο πράξη

Για χίλιους λόγους ο Ερντογάν ξέρει πως δεν πρέπει να προχωρήσει με την προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία. Έτσι κι αλλιώς, η ωμή πραγματικότητα είναι πως δεν τον συμφέρει καν σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Άρα ακόμη και να υπονοήσει πως θα προσπαθήσει να το πράξει, θα το κάνει μόνο για λόγους γοήτρου.

Το ερώτημα είναι εάν θα θυσιάσει τα πάντα για αυτό το γόητρο. Με το παράδειγμα της Ρωσίας, ο διεθνής παράγοντας έδειξε πως δεν αστειεύεται με τέτοιου είδους ακραίες κινήσεις. Και ο Τούρκος Πρόεδρος χρειάζεται σήμερα το διεθνή παράγοντα ίσως περισσότερο από ποτέ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ως Κύπρος δεν πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες. Η ανάλυση των ενδεχόμενων κινήσεων του Ερντογάν μπορεί να δίνει ένα μαξιλαράκι ασφάλειας στην Δημοκρατία, η οποία εντούτοις δεν πρέπει να επαναπαυτεί πίσω από αυτό. Θα πρέπει άμεσα να γίνουν προειδοποιητικά διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση και να ζητηθεί από τις ξένες δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις στον Τούρκο Πρόεδρο. Να του ζητήσουν να εκλογικευτεί και να αντιληφθεί τη σοβαρότητα αυτού που διαδίδεται ότι σκέφτεται να κάνει. Δεν πρέπει η Κυβέρνηση να επιτρέψει να επαναληφθεί η τραγωδία των Βαρωσίων.

cyprustimes.com

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν είναι κακό να ανησυχούμε ως πολίτες .
    Το ανησυχητικό-έως παράλογο- είναι να εκλαμβάνουμε ότι τα κράτη μας -της Κύπρου και της Ελλάδος- δεν γνωρίζουν τις ανησυχίες μας και περιμένουν την δική μας παρότρυνση για να ενεργήσουν τα δέοντα προς ΟΛΟΥΣ , ενώ γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε επαρκείς στο αξίωμα τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους και κυβερνήσεις που δείχνουν ότι ”παλεύουν” πλήρως και αποτελεσματικώς στα εθνικά μας θέματα.
    Αναγκαστικά η μόνη εξήγηση είναι -πέραν της γνωστικής εγωπάθειας μας-ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ανησυχίες στους Έλληνες και Ελληνοκύπριους.
    Υ.Γ ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΔΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΥ Κ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ,ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΊΟΥ ΤΜΉΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ -ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ -ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ -ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ -ΚΑΙ ΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ”ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ” ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

  2. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό θα γίνει αργά η γρήγορα, εκτός κι αν μεσολαβήσουν απρόβλεπτα γεγονότα. Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν και πώς μπορεί Ελλάδα και Κύπρος να το αποτρέψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα