Αμεση ανάλυση: Η Μέρκελ ένα βήμα πριν από την έξοδο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Η αρχή του τέλους της Αγκελα Μέρκελ ή μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εκκλήσεις των εσωκομματικών της αντιπάλων για ανάληψη του πολιτικού κόστους της ήττας στην Έσση αλλά και τη Βαυαρία;

Οι απόψεις διίστανται αλλά προς την δεύτερη εκδοχή συγκλίνει το γεγονός ότι η Μέρκελ διαχώρισε την ηγεσία του κόμματός της από την καγκελαρία, κάτι που δεν συνήθιζε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Βερολίνο, η Μέρκελ δεν σκοπεύει προς το παρόν να παραιτηθεί από επικεφαλής της κυβέρνησης (επιμένει ότι θα παραμείνει ως το 2021) μια απόφαση που θα δημιουργούσε άλλωστε πολιτική αστάθεια όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρώτος επίσημος υποψήφιος για την ηγεσία του CDU είναι, κατά την εφημερίδα Μπιλντ, ο 62χρονος Φριντριχ Μερτς, πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, συντηρητικός και επικριτής της καγκελαρίου.

Άλλοι δυνάμει διάδοχοι της είναι η γγ του κόμματος και εκλεκτή της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η οποία είχε σχεδόν προαναγγείλει τις σημερινές εξελίξεις παραμονές της αναμέτρησης της Εσσης, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν, ο οποίος επίσης θεωρείται από τους δυναμικούς νέους δελφίνους-αμφισβητίες της Μέρκελ, ενώ επιρροή στο κόμμα διαθέτει και ο πρωθυπουργός του μεγαλύτερου κρατιδίου της χώρας, της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ.

Το συνέδριο του κόμματος στο Αμβούργο τον Δεκέμβριο αποκτά λοιπόν νέο ενδιαφέρον αφού ο διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος θα είναι πιθανότατα αυτός που θα αναλάβει μελλοντικά την καγκελαρία.

Υπάρχει πάντως και μια άλλη πιο υπόγεια παρενέργεια από τη σημερινή απόφαση της Μέρκελ: οι αντίστοιχες πιέσεις προς την Αντρέα Νάλες, την επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών για ανάλογες γενναίες πρωτοβουλίες.

Με δεδομένη την κρίση στο δικό της κόμμα, που είναι ακόμη βαθύτερη από αυτήν του CDU, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα εσωκομματικές διεργασίες και στο SPD παρά τις σημερινές διαψεύσεις της Νάλες.

Δύσκολα εξάλλου θα μπορέσει να συνεχίσει να παριστάνει τον αδιάφορο και ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα