Αλλο η Καμπούλ, άλλο το Κίεβο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES

Γιατί οι ΗΠΑ έπεσαν τόσο έξω – Θεωρούσαν ότι ο αφγανικός στρατός θα αντισταθεί περισσότερο και ο ουκρανικός λιγότερο

allo-i-kampoyl-allo-to-kievo-561780682

Οι Ουκρανοί πολίτες έμαθαν να φτιάχνουν μολότοφ από δημόσιες κυβερνητικές ανακοινώσεις και στη συνέχεια βιντεοσκοπούσαν εαυτούς να πυρπολούν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα. Οι στρατιώτες περίμεναν στις θέσεις τους και έπληξαν τα ρωσικά τανκς με ρουκέτες που τους παρείχαν οι δυτικοί σύμμαχοί τους. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέγραψε με το κινητό του μηνύματα από δρόμους του Κιέβου, καλώντας τη χώρα του να αντιταχθεί στους εισβολείς.

Οι σκηνές αυτές ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με κάποιες πολύ διαφορετικές εικόνες, πριν από επτά μήνες, όταν οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση. Οι περισσότεροι Αφγανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις στολές τους και τα όπλα τους. Ο πρόεδρος διέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφήνοντας τη χώρα του στους Ταλιμπάν. Oι μυστικές υπηρεσίες και ο αμερικανικός στρατός φαίνεται πως αποτίμησαν λανθασμένα τη βούληση αμφοτέρων των χωρών να πολεμήσουν. Στο Αφγανιστάν προέβλεπαν ότι η κυβέρνηση και οι δυνάμεις της χώρας θα κρατούσαν τουλάχιστον έξι μήνες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Στην Ουκρανία, οι ίδιοι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι ο ρωσικός στρατός θα καταλάβει το Κίεβο σε δύο ημέρες. Και οι δύο εκτιμήσεις αποδείχθηκαν εσφαλμένες.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κάποιος πόσο αποτελεσματικά και σθεναρά θα αμυνθούν ένας στρατός και ένα έθνος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη του: η ηγεσία, τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή του, η ισχύς του εχθρού και κατά πόσον η αντίπαλη δύναμη αντιμετωπίζεται ως εισβολέας. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ακόμη και την εποχή των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων και της ανάλυσης, που υποστηρίζεται από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού δεδομένων, οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία για το ηθικό μιας χώρας ή ενός στρατού. Αν η άποψη των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν ήταν πιο ρεαλιστική, οι προσπάθειες απομάκρυνσης των Αφγανών που βοήθησαν τους Αμερικανούς στον πόλεμο θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα – ή ίσως κάποια από τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για την εκπαίδευση του στρατού της Καμπούλ θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί με διαφορετικό τρόπο. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αν οι ΗΠΑ είχαν καλύτερη αίσθηση πόσο ισχυρή και αποτελεσματική θα ήταν η ουκρανική αντίσταση εναντίον της ρωσικής εισβολής, θα είχαν στείλει περισσότερα όπλα στη χώρα νωρίτερα.

«Η αποτίμηση της βούλησης για αντίσταση πριν ξεκινήσει μια σύγκρουση σαν και αυτήν δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο το μάθημα της περυσινής χρονιάς είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς θα το κάνουμε», λέει ο γερουσιαστής Ανγκους Κινγκ, ανεξάρτητος από την πολιτεία του Μέιν και μέλος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας. «Αν ξέραμε εξαρχής πόσο ισχυροί είναι οι Ουκρανοί και πόσο αδύναμοι οι Ρώσοι, ίσως είχαμε τη δυνατότητα να αποστείλουμε μεγαλύτερο εξοπλισμό και ταχύτερη βοήθεια στους Ουκρανούς, με βάση την υπόθεση ότι έχουν αληθινές ελπίδες σε αυτήν τη σύγκρουση».

allo-i-kampoyl-allo-to-kievo0

Είναι αντικείμενο συζήτησης πόσο λάθος ήταν η αποτίμηση των υπηρεσιών των ΗΠΑ. Πριν από την εισβολή, ειδικοί στο Ουκρανικό έλεγαν σαφώς και επανειλημμένως στα στελέχη του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου ότι η ουκρανική κυβέρνηση και ο λαός θα αντισταθούν στη ρωσική εισβολή, επισημαίνει Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι περισσότεροι Αφγανοί στρατιώτες στη θέα των Ταλιμπάν εγκατέλειψαν τις στολές τους και τα όπλα τους· ο πρόεδρος έφυγε άρον άρον από τη χώρα.

Ωστόσο, οι εκθέσεις και οι αναφορές είναι συνήθως περιορισμένες. Ερωτώμενος από τον γερουσιαστή Τομ Κότον, Ρεπουμπλικανό από το Αρκανσο, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Αμυνας, στρατηγός Σκοτ Ντ. Μπέριερ, είπε πριν από την εισβολή ότι, κατά τη γνώμη του, οι Ουκρανοί δεν είναι τόσο έτοιμοι για μια επίθεση όσο θα έπρεπε. «Γι’ αυτό αμφισβήτησα τη θέλησή τους να πολεμήσουν. Ηταν μια κακή εκτίμηση εκ μέρους μου, επειδή αγωνίστηκαν με γενναιότητα και εντιμότητα», υπογραμμίζει τώρα.

Οι πρόσφατες αντεπιθέσεις του ουκρανικού στρατού αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ηγέτες της χώρας είναι αποφασισμένοι να κάνουν πολύ περισσότερα από το να υπερασπιστούν απλώς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Αντεπίθεση

Την τελευταία εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τανκς και μαχητικά για να πλήξουν ρωσικές θέσεις έξω από το Κίεβο και άλλες πόλεις με έναν τρόπο που αποδεικνύει πως στόχος τους δεν είναι μόνο να ανακαταλάβουν εδάφη αλλά να καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις. Είναι σημάδι όχι μόνον έξυπνης στρατηγικής, αλλά σαφούς πρόθεσης της Ουκρανίας να επικρατήσει του ρωσικού στρατού και να κερδίσει τον πόλεμο. Ο βουλευτής Ανταμ Μπ. Σιφ, Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια και πρόεδρος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών, πιστεύει πως υπάρχουν στοιχεία υπερβολής στο κατά πόσον ήταν λάθος οι εκτιμήσεις στην περίπτωση της Ουκρανίας και του Αφγανιστάν. Το περασμένο καλοκαίρι, οι υπηρεσίες επανειλημμένως προειδοποιούσαν ότι η αφγανική κυβέρνηση θα καταρρεύσει και οι στρατιωτικοί ηγέτες θα παραδοθούν στους Ταλιμπάν. Σε συνεδριάσεις για την ενημέρωση των μελών της επιτροπής, αξιωματούχοι σημείωναν ότι η Ουκρανία θα αντισταθεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. «Αν υπήρχε κάτι που όντως αγνοούσαμε, αυτό δεν ήταν ότι οι Ουκρανοί θα αντισταθούν, αλλά μάλλον πως πιστεύαμε ότι ο ρωσικός στρατός είναι ικανότερος από ό,τι τελικά αποδείχθηκε», εξηγεί ο Σιφ. Αυτή η κακή εκτίμηση ενισχύθηκε από την αδυναμία του ρωσικού στρατού να χειριστεί σύνθετο οπλισμό, να αντιμετωπίσει ζητήματα ανεφοδιασμού και χαλασμένων οχημάτων, καθώς και την έλλειψη ασφαλών επικοινωνιών. «Ουδείς αμφέβαλλε για τη θέληση των Ουκρανών, αλλά με δεδομένο το μικρό μέγεθος του στρατού τους, αναλυτές θεωρούσαν ότι υπάρχουν όρια στην ικανότητά τους να πολεμήσουν σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης», αναφέρει ο Ντάγκας Χ. Ουάιζ, συνταξιούχος πρώην αξιωματούχος της CIA.

«Με το μέγεθος του ρωσικού στρατού να υπερτερεί κατά πολύ του ουκρανικού, οι αναλυτές συνέκριναν τα νούμερα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα επικρατήσουν». Παράλληλα, οι υπηρεσίες δεν ήταν δυνατόν να προβλέψουν τις ηγετικές ικανότητες του προέδρου Ζελένσκι, που αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας για τη συσπείρωση της χώρας. Ενας από τους λόγους ήταν ότι η ουκρανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου, εμφανιζόταν επιφυλακτική απέναντι στις αμερικανικές πληροφορίες ότι η Ρωσία θα εισβάλει. Δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή, ο Κινγκ ρώτησε αξιωματούχους πώς θα αντιμετωπίσει ο Ζελένσκι μια επίθεση. «Θα είναι Τσώρτσιλ ή Γκάνι;» (Σ.μ.: Ο Αφγανός πρόεδρος που διέφυγε μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.) Οι αξιωματούχοι δεν ήξεραν τι να απαντήσουν. «Και όμως, όταν όλες οι προοπτικές ήταν κακές, έβγαλε από μέσα του τον Τσώρτσιλ», απαντά τώρα ο γερουσιαστής Κινγκ.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα