Ίδρυμα RAND: Η Ρωσία ενδέχεται να κτυπήσει με πυρηνικά εάν η Ουκρανία εισβάλει στην Υπερδνειστερία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Λευκορωσία μεταφέρει Iskander κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

«Η Ρωσία θα μπορούσε να επιφέρει πυρηνικό πλήγμα  κατά της Ουκρανίας, εάν η τελευταία προχωρούσε στην υλοποίηση της απειλής της να εισβάλλει στην Υπερδνειστερία», αναφέρει σε μελέτη του το Military Affairs του ιδρύματος RAND.  

Την ίδια ώρα βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα δείχνει λευκορωσικές δυνάμεις να μετακινούν τακτικούς βαλλιστικούς  παράλιους Iskander κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σε μια ακόμη ένδειξη του κινδύνου διασποράς της σύγκρουσης στην ανατολική Ευρώπη.

«Σε περίπτωση εισβολής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Υπερδνειστερία, η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία.

Λόγω της εξαιρετικά τεταμένης κατάστασης στα σύνορα της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας και της Ουκρανίας, ο ρωσικός Στρατός ενδέχεται να εξαπολύσει προληπτικό πυρηνικό χτύπημα στο έδαφος της Ουκρανίας».

Την πληροφορία αυτή εκφράζει το δημοσίευμα «Military Affairs», επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, λόγω της απειλής που αναδύεται κατά των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει την τρέχουσα κατάσταση ως πράξη επιθετικότητας και να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που παρέχονται από τον ιστότοπο “Military Affairs”, η επίθεση  αναφέρεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί  σε ένα ακατοίκητο μέρος στη δυτική Ουκρανία.

«Η Ρωσία με πυρηνικό χτύπημα μπορεί να αποτρέψει την εισβολή του ουκρανικού Στρατού στην Υπερδνειστερία. Όπως γράφουν οι ειδικοί, προκειμένου να αποθαρρύνουν  το Κίεβο και το ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τη Μολδαβική Δημοκρατία της Πρίντεστρου, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα. Ένα επιδεικτικό χτύπημα θα δοθεί σε μια ακατοίκητη περιοχή στη δυτική Ουκρανία», αναφέρει το δημοσίευμα, χωρίς να αναφέρει την πηγή του.

Σε περίπτωση ουκρανικής επίθεσης, η Ρωσία έχει αρκετά μη πυρηνικά όπλα που μπορούν να αποτρέψουν την κατάληψη αυτής της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι  η ρωσική πλευρά απέκλεισε προηγουμένως τη χρήση πυρηνικών όπλων, υπό την προϋπόθεση ίμως ότι δεν υπάρχει απειλή για το έδαφος της χώρας.

«Ας μην έχει κανείς αμφιβολία: οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα απαντήσουν κατάλληλα σε κάθε πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κάθε ενέργεια που αποτελεί «απειλή» για τους Ρώσους στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία «θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Υπερδνειστερία, μια μικρή λωρίδα γης που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπειτα από πόλεμο, βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας και αποτελεί αντικείμενο αυξημένων εντάσεων εδώ και μερικές εβδομάδες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε κατηγορήσει το Κίεβο ότι διεξάγει ετοιμασίες για επικείμενη εισβολή στην Υπερδνειστερία.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/idryma-rand-i-rosia-endexetai-na-ktypisei-me-pyrinika-ean-i-oukrania-eisvalei-stin-yperdneisteria/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα