Άραβες αναλυτές αναλύουν τις προσπάθειες του Ερντογάν να αντισταθμίσει τις εσωτερικές και εξωτερικές του ήττες με την σύγκρουση στην Λιβύη.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Κουτσούμη.

Πολιτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως πιθανόν να υπάρξουν στρατιωτικές εξελίξεις στη Λιβύη, και αυξάνονται οι φόβοι για έναν περιφερειακό πόλεμο στη Βόρεια Αφρική, τη στιγμή κατά την οποία ο Ερντογάν προσπαθεί να αντισταθμίσει τις εσωτερικές και εξωτερικές του ήττες.

Η εφημερίδα Al-Arab που εδρεύει στο Λονδίνο εκτιμά ότι υπάρχει απόκλιση στις απόψεις πολιτικών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με την ιδέα ενός πιθανού περιφερειακού πολέμου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στη Λιβύη, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες διεθνείς αναλύσεις. Τόσο το Κάιρο όσο και η Άγκυρα αναζητούν την ηρεμία μένοντας στα παρασκήνια, φοβούμενες μήπως ολόκληρη η περιοχή εισέλθει σε κατάσταση χάους και κανένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή δεν θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει την ειρήνη στην περιοχή.

Οι αναλυτές εκτιμούν την πιθανότητα σύγκρουσης στη Λιβύη μεταξύ των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων που θα υποστηριχθούν από τις φυλές στην ανατολική Λιβύη και μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των μισθοφόρων που έφερε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσει την πολιτοφυλακή του Σαρράζ, ενώ ο Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Λιβύη του Μαγκρέμπ, Ράσιντ Κασάνα, αποκλείει την απευθείας σύγκρουση μεταξύ δύο περιφερειακών δυνάμεων σε ένα τρίτο έδαφος, αλλά προειδοποίησε για την πιθανότητα ενός πληρεξούσιου πολέμου υπό την ηγεσία των ίδιων των Λιβύων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η στρατιωτική σύγκρουση στη Λιβύη μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη και δεν θα οδηγήσει σε σαφείς και αποφασιστικές λύσεις για κάθε πλευρά της σύγκρουσης. Σε μια εποχή που οι πολιτικές διαπραγματεύσεις έχουν αποδείξει την αποτυχία τους να καταλήξουν σε συναίνεση μεταξύ των κομμάτων της Λιβύης, ξεκινώντας με τη συμφωνία Skhirat που υπεγράφη το 2015.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Σύμβουλος “Σαλέχ”,, αποκάλυψε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη, Richard Norland στο Κάιρο, την πρόθεση να μετατρέψει τη στρατηγική πόλη Sirte από εστία στρατιωτικών συγκρούσεων σε έδρα της νέας αρχής, η οποία υποτίθεται ότι θα σχηματιστεί αργότερα για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας, με συμφωνία των τοπικών κομμάτων.

Η εφημερίδα “Asharq Al-Awsat” ανέφερε ότι ο “Σαλέχ”, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρέσβη, πρότεινε “μια λύση στην κρίση στην οποία η Λιβύη σκοντάφτει στην τουρκική παρουσία”, υπό τον όρο ότι η πόλη της Σίρτης θα προστατευθεί από τις τακτικές δυνάμεις της Λιβύης, μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών.  Ενώ οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού εκτελούν τα καθήκοντά τους έξω από την πόλη, ο Σάλεχ “επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συμφιλίωσης δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε κανένα διάλογο και τόνισε τη δημιουργία μιας νέας αρχής που θα έχει νέα νομιμότητα, για μια νέα πολιτική λύση και μια νέα αρχή” χωρίς καμία τουρκική παρουσία. ”

Εν τω μεταξύ, ο “Σαλέχ”,  κάλεσε, τον Al-Sarraj, να εγκαταλείψει την εξουσία και να αφήσει χώρο για νέα πρόσωπα, εξηγώντας ότι η Τουρκία «γνωρίζει ότι ο πόλεμός της έχει χαθεί, και δεν θα είναι σε θέση να εισέλθει στη Σίρτη (…) και η Αμερική θα ενημερώσει την Άγκυρα για την μη χρησιμότητα του πολέμου στη Λιβύη».

Με τη σειρά του, ο συγγραφέας Jalal Aref δήλωσε στην εφημερίδα Emirati, Al Bayan ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να ξυπνά κάθε πρωί λαμβάνοντας την ημερήσια έκθεση για την παρακμή της τουρκικής λίρας, την παρακμή της οικονομίας, την κατάρρευση της διεθνούς φήμης της χώρας του και την εσωτερική επιρροή του κόμματός του και στη συνέχεια εμφανίζεται να διερωτάται: “Λοιπόν … ποιόν θα εκφοβίσουμε σήμερα; ”

«Ο Ερντογάν ηγείται μιας χώρας της οποίας η οικονομία καταρρέει με άνευ προηγουμένου τρόπου λόγω εξωτερικών περιπετειών και εμμονής με την επέκταση της επιρροής και την ένταξη της χώρας σε ατελείωτους αγώνες για χάρη της αναβίωσης της « οθωμανικής κληρονομιάς », και της χειρότερης κληρονομιάς της οποίας μόνο το αίμα και η καταστροφή ήταν γνωστά στους λαούς της περιοχής.  Οι λαοί του αραβικού κόσμου επισημαίνουν ότι« ο φιλικός λαός της Τουρκίας ξαφνικά διαπιστώνει ότι η χώρα του βυθίζεται σε πολέμους που εκτείνονται από τη Συρία και το Ιράκ έως τη Λιβύη, το Κατάρ και την Υεμένη, και ότι η χώρα του έχει μετατραπεί σε δεξαμενή για μισθοφόρους και τρομοκράτες, πηγή απειλής για τις αραβικές χώρες, εταίρος στη συνωμοσίες και εκβιασμούς.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα: «Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Ευρώπη δεν τον δέχεται ως εταίρο και ότι για την Αμερική είναι απλώς ένα εργαλείο για την υλοποίηση των σχεδίων της και για τη Ρωσία ένα πιόνι στο παιχνίδι σκάκι με την Αμερική. Όσον αφορά τον αραβικό κόσμο, η ιστορία είναι βαθύτερη και ο αγώνας μαζί του (και όχι με τον φιλικό τουρκικό λαό) είναι ένας αγώνας που δεν χωρά αποδοχή  και εφησυχασμό.

Ο συγγραφέας αναρωτιέται, “Πώς μπορεί η Τουρκία να ξεφύγει από τη μοίρα στην οποία την οδηγεί ο Ερντογάν;!”, Επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που ο φιλικός λαός της Τουρκίας μπορεί να απαντήσει μόνος του.

Γ.Κουτσούμης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα