Το ψευδοκράτος έχει δώσει  άδειες για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ. Στο χάρτη φαίνονται με πράσινο χρώμα οι περιοχές που  μας  έδειχνε ο Υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ τον Ιούνιο του 2020.

Το ανύπαρκτο κράτος του Τατάρ εξέδωσε και απειλητική ανακοίνωση με τίτλο

«Σχετικά με τις μονομερείς εργασίες εξερεύνησης φυσικού αερίου της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».

Τι αναφέρει σ΄ αυτή:

Όπως είναι γνωστό, η Ε/Κ της Νότιας Κύπρου κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που πραγματοποίησε με το πλοίο NAUTICAL GEO με σημαία Μάλτας και ιταλικής ιδιοκτησίας.

Σήμερα με νέα NAVTEX, η Ε/Κ Διοίκηση ανακοίνωσε ότι το υπόψη πλοίο θα ξεκινήσει νέα έρευνα στα νότια του νησιού, αυτή τη φορά στις 21-23 Οκτωβρίου, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει επίσης περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ.

Ο Τ/Κ λαός, ένας από τους δύο συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, είναι συνιδιοκτήτης των πόρων υδρογονανθράκων στις θάλασσες γύρω από το νησί.

Αυτή προκύπτει από την κυριαρχική ισότητα που απέκτησε ο Τουρκοκύπριος λαός το 1960. Για το λόγο αυτό, καταδικάζουμε έντονα αυτήν την έρευνα, την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα κάνει χωρίς την έγκριση της ΤΔΒΚ.

Ενώ αυτό συμβαίνει, δεν θα παραμείνουμε θεατές στον σφετερισμό και την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από την ελληνική πλευρά μέσω μονομερών ενεργειών.

Μπροστά σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, η Turkish Petroleum Corporation (TPAO) θα συνεχίσει να εργάζεται για λογαριασμό του τουρκοκυπριακού λαού στις περιοχές αδειών που δόθηκαν από το κράτος μας το 2011.

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου επιθυμεί την λύση του ζητήματος με συνεργασία. Η πρότασή μας για το νησί και τους φυσικούς πόρους γύρω του με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019 και η έκκληση της Τουρκίας για τη διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία στοχεύει να συγκεντρώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου και κράτους μας, είναι σημαντική ευκαιρία που θα επιτρέψει την επίλυση του ζητήματος στο πλαίσιο της διπλωματίας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις μας προς την Ε/Κ Διοίκηση, η οποία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αποσταθεροποιεί την περιοχή.

https://mfa.gov.ct.tr/tr/gkrynin-tek-tarafli-dogal-gaz-arama-calismalari-hk/

https://www.militaire.gr/nautical-geo-kypros-pseftogratos/