Η Ρωσία επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν πλήρως τα συμφωνηθέντα μεταξύ του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που εκπορεύεται από τη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με το πέρας των συνομιλιών του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στη Μόσχα.

«Στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ διατηρείται η τρομοκρατική απειλή, κάπου μάλιστα ενισχύεται. Σήμερα εκφράσαμε ανησυχία για την κατάσταση αυτή. Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να επιτίθενται στις θέσεις του συριακού στρατού πέραν της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ. Πολύ περισσότερο επιχειρούν να δράσουν εναντίον του ρωσικού εκστρατευτικού σώματος», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε: «Η Ρωσία επιβεβαιώνει κατηγορηματικά την αναγκαιότητα πλήρους υλοποίησης των συμφωνιών μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν σχετικά με την απομόνωση των τρομοκρατών, πρωτίστως από την οργάνωση “Χαγιάτ Ταχρίρ Ας-Σαμ” (όποια νέα “ενδυμασία” κι αν προσπαθούν να φορέσουν) με τελικό σκοπό να εξοντωθούν αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες».

Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι «όσο νωρίτερα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο» και υπενθύμισε ότι το ψήφισμα 2254, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατηρεί την ισχύ του και «με σαφήνεια επιβεβαιώνει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με το ψήφισμα αυτό, κατά τον Λαβρόφ, «μόνον οι ένοπλες δυνάμεις εκείνων των χωρών, οι οποίες προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας, μέλος του ΟΗΕ, έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στο έδαφος της χώρας αυτής και αυτό αφορά και τα αμερικανικά στρατιωτικά τμήματα».
Πέραν των τακτικών στρατιωτικών τμημάτων ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην ύπαρξη «πολυάριθμων ομάδων των λεγόμενων ιδιωτικών πολεμικών εταιρειών» και ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε τα λεγόμενα του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, ότι «η Τουρκία δικαιούται να παραμείνει στη Συρία, όσο είναι παρούσες εκεί Ρωσία και ΗΠΑ».
«Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, θα επικαλεστώ τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επανειλημμένως, δημοσίως και επισήμως έχει δηλώσει ότι η Συρία είναι ανεξάρτητο κράτος και η Τουρκία θα σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε νωρίτερα περιγράψει ως κοινή θέση της Ρωσίας με την Αίγυπτο «ότι είναι ανεπίτρεπτη η υποκίνηση αποσχιστικών τάσεων» στη Συρία.

https://www.militaire.gr/pliri-efarmogi-tis-symfonias-poytin-erntogan-gia-to-intlimp-zitise-o-rosos-ypex-sergkei-lavrof/