Οι παροχές δεν φέρνουν ελπίδα και ένα ΥΓ για τα Σκόπια

5/1/18 | 2 | 0 | 1,277 εμφανίσεις

 

Απόστολος Αποστολόπουλος

Οι νοσταλγοί του παρελθόντος θυμούνται ότι η Αριστερά ήταν κάτι σαν διανομέας ελπίδων. Έταζε όνειρα και μεγαλούργησε. Μετά ηττήθηκε και κόπηκαν τα φτερά της φαντασίας, της ελπίδας, της ουτοπίας. Δεν ηττήθηκε η Αριστερά, στο πρόσωπο της ΕΣΣΔ, επειδή αποδείχθηκε πιο αδύναμη από τον αντίπαλό της, τον Καπιταλισμό με το πρόσωπο της Αμερικής. Η ήττα ήταν προγενέστερη. Η Αριστερά ηττήθηκε στην αναμέτρησή της με την Εξουσία που είχε αρπάξει από τον Καπιταλισμό. Ο ποιητής Μαγιακόφσκι, οραματιστής καθώς ήταν, είδε από πολύ νωρίς το πρόσωπο της μιζέριας και αυτοκτόνησε. Αυτό, το θλιβερό πρόσωπο της μιζέριας, έσβησε την Αριστερά από τον κατάλογο με τις προσδοκίες. Γι’ αυτό κανείς, τουλάχιστον στην Ευρώπη, δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της Αριστεράς.
Στην Ελλάδα, η λάμψη του ΕΑΜ φεγγοβολούσε ακόμα όταν φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη λογική επιλογή. Πλην, όμως, μια με τον Κύρκο, την άλλη με τη Δαμανάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το όνομα της Αριστεράς αλλά όχι και τη χάρη. Στη θέση του Μαγιακόφσκι αυτοκτονούσαν σωρηδόν πολίτες σε αδιέξοδο. Οι κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου, τις αποσιωπούσαν με τη συνενοχή των ΜΜΕ. Ποιητές και οραματιστές έχει πάψει να παράγει από τον καιρό του Σεφέρη και του Ελύτη ο τόπος, βυθισμένος στη διαφθορά. Πριν η διαφθορά και η παράλυση εξαπλωθούν στο πολιτικό προσωπικό και στον «απλό λαό», είχαν ήδη διαβρωθεί ανεπανόρθωτα τα διανοούμενα στρώματα, οι τιμονιέρηδες της κάθε κοινωνίας, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Η διάβρωση ήταν φανερή από την εποχή που οι Ακαδημαϊκοί άκουγαν χάσκοντας τον δικτάτορα Παπαδόπουλο να τους νουθετεί, στη γνωστή ομιλία του, για τα αγαθά της Επανάστασης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ταίριαξε με αυτό το περιβάλλον, όπως το νύχι στο κρέας, κατά το κοινώς λεγόμενο στα καφενεία και στα κομμωτήρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε στο άψε σβήσε σαρξ εκ της σαρκός μας, σαν έτοιμος από καιρό.  Όποιος πχ κατηγορεί τον Τσίπρα και τον Κοτζιά  για το Σκοπιανό γνωρίζει ότι στα δήθεν αντιπολιτευόμενα μαγαζιά οι ηγεσίες δεν έχουν κάτι διαφορετικό να προτείνουν. Ως και ο Καραμανλής του βέτο σιωπά. Ίσως επειδή πιστεύει ότι αρκετά το πλήρωσε. Χωρίς να λογαριάζει ότι όταν μια φορά αναλαμβάνεις την ευθύνη του τόπου δεν μπορείς πια να την πετάξεις από πάνω σου, για το καλό, το κακό ή το χειρότερο.
Διαθέτουν μεγάλη υποκρισία όσοι ζητούν εθνική συνεννόηση οπότε, λένε, όλα θα πήγαιναν καλύτερα. Η εθνική ενότητα ήδη λειτουργεί όχι για καλό αλλά για να αποδεχθούμε τα χειρότερα, στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό, στην ψοφοδεή στάση απέναντι στην Τουρκία, στον κοινό αλλά άκριτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στις υποκλίσεις άνευ όρων προς τις ΗΠΑ. Και στα ψεύδη περί ανεξάρτητης, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ενώ αλλάζουμε πεζοδρόμιο όταν δούμε Ρώσο να πλησιάζει και όταν το βράδυ ζητάει ο Ερντογάν εκλογή των μουφτήδων και το πρωί το εφαρμόζουμε κλπ, κλπ. Και αφού οι αντιπολιτευόμενοι στο μόνο που διαφωνούν είναι ότι όλα αυτά τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα ήθελαν διακαώς να τα κάνουν οι ίδιοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τους στόχους των Μνημονίων. Τσάκισε τους μικρομεσαίους, εξαθλίωσε τους πιο φτωχούς και λύγισε την αμυντική ραχοκοκαλιά της χώρας. Με μια λέξη έσβησε τις ελπίδες για κάτι καλύτερο. Ελάχιστοι πια πιστεύουν ότι αξίζει να κάνει υπομονή κανείς για το χατίρι του. Η κυβέρνηση μιλάει για Ανάπτυξη αλλά η Εκκλησία και Επιχειρήσεις επαίρονται στα ΜΜΕ για τα συσσίτια στους άπορους. Σ’ αυτούς που δεν έχουν ψωμί να φάνε η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα πιστεύοντας ότι θα τα θεωρήσουν μάνα εξ ουρανού και θα ανταποδώσουν με την ψήφο τους. Ίσως. Αλλά έχει συμβεί, στην Ελλάδα, ο κόσμος να μαζεύει  τα ψίχουλα και να περιφρονεί τους φιλάνθρωπους που τα πετάνε στο πάτωμα για «να φάει κι ο φτωχός».
Η Ελλάδα είναι ευάλωτη, οι Αμερικανοί έχουν φουρτούνες, οι Ευρωπαίοι έχουν πεσμένα φτερά. Δεν έγινε δα καμιά Επανάσταση στη Γερμανία. Μερικές ψήφους παραπάνω πήρε ένα κόμμα, όχι ακροδεξιό ή φασιστικό όπως ωρύονται τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αλλά αντίθετο στη λογική των ελίτ. Και οι υποτίθεται πανίσχυροι κρατούντες έπαθαν ψυχικό τραλαλά.  Η Μέρκελ παραπαίει, ο Μακρόν χειρονομεί αλλά ούτε του δίνει κανείς σημασία. Ο μόνος που αποσπά την προσοχή είναι ο Ερντογάν και φυσικά ο Πούτιν. Αυτοί οι δυο είναι οι μόνοι αξιόλογοι ηγέτες στην Ευρώπη, μαζί με τις ΗΠΑ του Τραμπ και τους Κινέζους, τον Σιπίνγκ. Δεν είναι υποχρεωτικό να μας αρέσουν. Αλλά πρέπει να τους παίρνουμε στα σοβαρά. Ιδίως τον Ερντογάν επειδή είναι γείτονας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει εμπεδώσει απολύτως και έχει υιοθετήσει την  παραδοσιακή στάση «σφάξε με αγά μου». Αλλά ας μην το έχει σίγουρο ότι θα καταλήξει στον Παράδεισο.

ΥΓ Κυκλοφόρησε σενάριο ότι τα Σκόπια θα αναγνωριστούν ως «Kεντρική Βαλκανική Δημοκρατία». Αλλά θα κρατήσουν το  «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για εσωτερική χρήση ενώ οι Αλβανοί θα ονομαστούν, εσωτερικά, «Δημοκρατία της Ιλλυρίας».
Παρατηρήσεις επ’ αυτού:
1 Παραβιάζεται ανοιχτά ο όρος ότι η νέα ονομασία θα είναι «erga omnes»για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός χώρας.
2. Στην εποχή μας Κράτη με περισσότερες εθνότητες χωρίζουν και η κάθε μια κρατάει το όνομα της  πχ Τσεχία και Σλοβακία. Ορατή και ισχυρή η πιθανότητα να αποχωρήσουν οι Αλβανοσκοπιανοί και να παραμείνουν στο ΝΑΤΟ οι Σλαβοσκοπιανοί ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έτσι «η Μακεδονία» των Σκοπιανών θα είναι Κράτος ενώ η Μακεδονία στην Ελλάδα θα είναι απλή περιφέρεια. Το επόμενο βήμα θα ήταν να εμφανιστούμε εμείς ως άρπαγες! 
3. Να προβλεφθεί και να αποκλειστεί διπλωματικά μια τέτοια εξέλιξη.
4. Χωρίς μαζική αντίδραση θα γίνουν τα χειρότερα.
5. Γιατί ο Τίτο τότε και οι ΗΠΑ από τότε ως και σήμερα επιμένουν να έχουν και να διατηρήσουν το όνομα Μακεδόνες και Μακεδονία κάτοικοι και κρατίδιο ενώ δεν το δικαιούνται; 

infognomon

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  ΣΑΝ says:

  ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΓΚΥΡΟΣ ,ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970 (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ )ΚΥΡΙΟΣ -ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ . Τι και αν τον ”χρεωνουν” τωρα ,οπως και την κ. ΚΑΝΕΛΛΗ στο ΚΚΕ. Χανει ο χρυσος την αξια του;;;. Να ειναι καλα. Καλη χρονια.

 2. 2
  Γιώργης says:

  Από τους αναλυτές που αξίζουν.
  Κυρίως γιατί αναλύουν, δεν φλυαρούν.
  Έχουν γνώσεις και κριτική ικανότητα.

  Μακάρι να ήταν στην δημόσια (και όχι απλώς “κρατική”) τηλεόραση άνθρωποι όπως ο κύριος Α. Αποστολόπουλος, ο κύριος Π. Σαββίδης κλπ…

  Βέβαια το κυνικά κομματοκρατικό μοντέλο της χώρας (που δεν είναι καν ιδεολογικό) δεν επιθυμεί τέτοιες καταστάσεις.

  Τέλος πάντων.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  22/6/21 | (0 σχόλια)
  του Παντελή Οικονόμου Ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε στην Βουλή, πέρα και πάνω από επί μέρους διατάξεις, έχει ένα και μόνον ένα κύριο θέμα: την διαιώνιση του 8ωρου. Και αιτιολογική βάση δυο γνωστά επιχειρήματα. Πρώτο η, erga ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο