Η Κύπρος αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κίνδυνο από το 1960: Η Άγκυρα απειλεί να ακυρώσει την ύπαρξή της ως κράτος

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Η εκτίμηση πως σε κάποια στιγμή η Άγκυρα θα προχωρούσε σε αυτή την παραβίαση υπήρχε από το 2017. Πλέον το ζητούμενο είναι να μην δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τις θάλασσες της Κύπρου αλλά και την αξιοπιστία της χώρας έναντι των ενεργειακών κολοσσών που συμμετέχουν στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Κοντά στο γεωτρύπανο Φατίχ πλέει τουρκική φρεγάτα. Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συνοδεύεται επίσης από τουρκικά πλοία και υποβρύχια. 

Επί της ουσίας πλησιάζει ως γεγονός ακόμα και αυτό της ίδρυσης του ψευδοκράτους του Ντεκτάς το 1983 και μάλιστα το προχωράει ακόμα παραπέρα καθώς επιδιώκεται να αμφισβητηθεί ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση επιχείρησε να δείξει πως πρόκειται για γεγονός μικρής σημασίας γιατί το «Fatih» δεν μπορεί να πραγματοιήσει γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη δια στόματος Γ.Κτρούγκαλου ενώ λίγο νωρίτερα ο Α.Τσίπρας είχε φηλώσεις ότι η Ελλάδα έχει τη δύναμη και τη βούληση να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές.

Σε μέγεθος η τουρκική πρόκληση ξεπερνάει κατά πολύ την ένοπλη παρεμπόδιση της γεώτρησης της ΕΝΙ στο στόχο «Σουπιά» τον Φεβρουάριο του 2018 και δεν είναι τυχαίο πως η Άγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει την ένταση μετά την ανακάλυψη του «Γλαύκου».

Εάν η τουρκική ενέργεια δεν απαντηθεί με οποιοδήποτε κόστος τότε απλά η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ, ακόμη και σε τεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες γιατί απλούστατα θα γνωρίζει ότι «μπορεί να το κάνει και να την βγάλει καθαρή με αυτό».

Το ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Λευκωσία για αυτό καθώς στην Αθήνα δείχνουν όντως εκτός από αιφνιδιασμένοι ακόμα και απρόθυμοι να πράξουν ότι χρειάζεται για να αποτραπεί η Άγκυρα να υφαρπάξει την ΑΟΖ μιας άλλης χώρας με την δύναμη των όπλων.

Συγκεκριμένα νομικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο περιλαμβάνει το πλάνο αντίδρασης της Λευκωσίας για αντιμετώπιση στο μέτρο του δυνατού της εισβολής του τουρκικού γεωτρύπανου στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει το alphanews.live

Από το Σάββατο κατατέθηκαν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.

Ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανου της Τουρκίας και των σκαφών που υποστηρίζουν τις εργασίες τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη υπάρχει επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης και σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ούτως ώστε να υπάρξει κινητικότητα στη λογική της αναθεώρησης της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, του περιορισμού προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία και στην επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Σε χθεσινή τοποθέτηση της η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς επανέλαβε τη θέση όπως η Τουρκία σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για ανάληψη κατάλληλης δράσης σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ήδη το Παρίσι εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μέσω της οποίας καλεί την Άγκυρα να αποφύγει ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο εκφράζοντας πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στις επαφές που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αύριο στο Παρίσι.

Όλα τα πιο πάνω θα απασχολήσουν σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, των Υπουργών Άμυνας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης και της Υφυπουργού Ναυτιλίας.

Την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του, αξιωματούχους του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας και της Τotal. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις και υπό το πρίσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας.

Την Τετάρτη επισκέπτεται τη Λευκωσία ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης σε μια επίσκεψη συμβολικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Βουκουρέστη για να συμμετέχει στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη διάρκεια της οποίας θα ενημερώσει τους 27 για την κατάσταση στην ΑΟΖ και θα αξιολογηθούν οι εισηγήσεις της Λευκωσίας.

Το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει του Εθνικού Συμβουλίου στη διάρκεια του οποίου θα γίνει ενημέρωση του σώματος για όλες τις εξελίξεις.

pronews.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα