Το Δίκαιο Θαλάσσης με την οπτική χωρών του Ινδικού/ Ειρηνικού Ωκεανού.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του κ. Δημοσθένη Στωϊδη, Πρέσβη ε.τ.

Το Δίκαιο της Θάλασσας, επί το ακριβέστερο Σύμβαση των Ην. Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, ως βασική  παράμετρος του Διεθνούς Δικαίου, αποτελεί για την πατρίδα  μας κεντρικό παράγοντα στην άσκηση της  Εξωτερικής  Πολιτικής.

Εννοείται ότι η συστηματική προσήλωση στην εφαρμογή των προνοιών του Δικαίου της Θαλάσσης εξυπηρετεί την πολιτική μας στον ορθολογικό χειρισμό της αντιμετώπισης των σχέσεών μας πρωτίστως με την Ανατολική Γείτονα.

Με στόχο τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση της σχετικής επιχειρηματολογίας μέσω του εύρους  της  εξειδικευμένης πληροφόρησής  μας, διατηρούμε την εγρήγορση για εντοπισμό και συναφή αξιολόγηση  πρόσθετων συμβάντων και εμπειριών  σε διεθνές καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο  σε εφαρμογή πτυχών του Δικαίου της Θάλασσας.

Συνεπώς το δεδικασμένο του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου υπέρ των Φιλιππίνων στην διένεξή τους με την Κίνα ( γνωστή και ως « Διαιτησία της Νότιας Σινικής Θάλασσας») ως μείζων γεγονός , έτυχε της δέουσας ανάλυσης από την πλευρά μας, η οποία ευλόγως τοποθετήθηκε υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης( αρ.2013-19) στο αρμόδιο διεθνές  Δικαστήριο.

Εξίσου ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην προσήλωση των ενδιαφερομένων χωρών της περιοχής , η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων εμμέσως συμμερίσθηκε την διεκδίκηση των Φιλιππίνων,  σε ζητήματα όπως:  η ελευθερία της  ναυσιπλοίας ,  ο « ανοικτός και ελεύθερος»  Ινδό –  Ειρηνικός , η εξασφάλιση των αλιευμάτων, η αξιοποίηση ενεργειακών πηγών, η διασφάλιση της ακώλυτης  διενέργειας του διεθνούς εμπορίου (αξίας περί $ 3,37 τρις) , ο σεβασμός των χωρικών Υδάτων, καθώς και  των Α.Ο.Ζ .

Όλα τα ανωτέρω είναι ζητήματα ουσίας, των οποίων η επίκληση προσδοκάται να ενθαρρύνει τους κατάλληλους  συνομιλητές μας να κατανοήσουν, αν όχι να συμμερισθούν  την θέση  μας, ανεξαρτήτως  του γεγονότος  ότι αρκετά σημαντικά κράτη δεν έχουν επικυρώσει ή προσχωρήσει στην Σύμβαση των Ην. Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης.

Μολονότι τούτο  συνιστά τρόπον τινά αδυναμία στη διεθνή δικαιοδοσία του εν λόγω Δικαίου και  δίδει λαβή για ερμηνείες και εφαρμογές κατά το δοκούν από τα εκατέρωθεν κράτη, εν τούτοις ουδέν στερεί την χώρα μας από την ισχυρή προσήλωσή μας στον σεβασμό του Δικαίου της Θαλάσσης και την ανάδειξη των συνεργασιών και συν αντιλήψεων με την μεγάλη  πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Μάλιστα η δέσμευσή μας στην υπερίσχυση του Διεθνούς Δικαίου,  στην Καλή Γειτονία, στην επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα και Διάλογο  αποτελεί τον  γνώμονα της άσκησης αξιόπιστης και επωφελούς συνεργασίας σε περιφερειακό καθώς και σε διεθνές επίπεδο.

20  Σεπτεμβρίου 2019

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα