Εκδικητική αποκαθήλωση ονοματοθεσίας Οδού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Χαράλαμπου Τσιτσιμπίκου*

 Την Δευτέρα της 26ης Μαρτίου 2018 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε ως θέμα 12ο η μετονομασία της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Νάρ. Η εισαγωγή του θέματος προέκυψε μετά την υπ’ αριθμό  1/2018 Γνωμοδότηση της  Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης με ψήφους 3 υπέρ της μετονομασίας και μίας λευκό η οποία τεκμηριώνει με τον Ν.2690/1999, ΦΕΚ 45Α η επιτροπή ότι το λευκό ερμηνεύεται ως απόν και δεν μετράει στην ψηφοφορία ( Προς γνώση όλων της σημασίας του λευκού).

            Στη συνεδρίαση εκείνη  παραστάθηκαν, προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημα της μετονομασίας οι ακόλουθοι/ες: ( ομοιδεάτες)

Ευανθία Νόβα, Σύμβουλος Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη –Ανοιχτή Πόλη».

Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Σπύρος Σακέτας, συνταξιούχος δικηγόρος, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

Αλέξανδρος Γρίμπας, συνταξιούχος δικηγόρος.

Κατά της μετονομασίας της οδού τάχθηκε η Αθηνά Τοτοκώτση, Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ηπειρωτικής Εστίας.

Παρακολούθησα τη συζήτηση ως επισκέπτης της συνεδρίασης και ομολογώ ότι απογοητεύτηκα με τον τρόπο των επιχειρημάτων των ομιλητών για την στήριξη ή απόρριψη των συζητουμένων θεμάτων . Ειδικά για το επίμαχο θέμα της μετονομασίας της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλπέρτου Νάρ, για πρώτη φορά, κατά ομολογία της Προέδρου κ. Καλυψούς Γούλα, στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου της Δημαρχίας του κ. Μπουτάρη, διατέθηκε τόσος χρόνος για συζήτηση. Θα διερωτηθεί ο κάθε εχέφρων πολίτης που δεν είδε ζωντανά  την αναμετάδοση της συνεδριάσεως από την Τηλεόραση αν  συζητήθηκε το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ιδιαίτερα με ουσιαστική   τεκμηρίωση.

Όχι κύριοι. Δυστυχώς. Ουδόλως και από όλους δεν έγινε υπεύθυνη αναφορά επί του θέματος. Στείρα συζήτηση επί προειλημμένης αποφάσεως και γενικότητες επί  συναφών και ανακριβών θεμάτων για πολιτική αντιπαράθεση. Έγινε μια εμφανής προσπάθεια από τον κ. Δήμαρχο ,την κ. Πρόεδρο και την κ. Χρυσίδου υποστηρίξεως της ιστορικής αλήθειας των αναφερομένων στο βιογραφικό του Χρυσοχόου (πολλοί Σύμβουλοι αναφέρονταν στον κ. Χρυσοχόου)  από τον ιστορικό του ΚΙΘ κ. Τσιρώνη. 

Για να σας βάλλω λίγο στο κλίμα της συζητήσεως δέστε στο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΣΕ ΝΑΡ(TV100-270318)

Από το άκουσμα των  περιληπτικών θέσεων των ομιλητών και κυρίως από τους πρωτεργάτες του κινήματος, που είναι ο κ. Δήμαρχος και ο  σπόνσοράς του κ. Μηταφίδης,   υποστηρίχτηκε η θέση της αποκαθηλώσεως κάθε ονοματοθεσίας οδού ή πορτρέτων ατόμων  σε αίθουσες Δήμων ή άλλων χώρων αρμοδιότητας του  που προσέφεραν σε αυτή την πόλη εθνικό ή πατριωτικό έργο και ανήκουν εκτός της Αριστεράς με φασίζουσα νοοτροπία , όπως χαρακτήρισε την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης ο ογκόλιθος μουσικοσυνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης,  θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Το πάθος και το εμφανές μίσος που εξέπεμπε η ομιλία του κ. Μηταφίδη  είναι πρωτοφανές σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου το οποίο ως κύριο στόχο πρέπει να έχει την συνεργασία την σύγκλιση απόψεων και γνωμών ,την σφυρηλάτηση ομοψυχίας  και όχι την μεταφορά  της αντιπαράθεσης σε  περιόδους που τόσο ακριβά πλήρωσε αυτός ο τόπος σε αίμα και υλικό και η δημοκρατία επέλυσε με τον νόμο Ν.1285/82 περί  Πανελλαδικού Εορτασμού  Εθνικής Αντιστάσεως 1941-44 , την καθιερωμένη Δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο προς το σκοπό αυτό μνημείο ή Ηρώο. Προς τι αυτό το μίσος και αυτή η εκδικητικότητα; Τι επιδιώκετε εσείς της Διοίκησης του Δήμου ; Η εικόνα σας και οι ομιλίες σας  περιστράφηκαν  σε εκτός αντικειμένου θέματα,  προσβάλλοντας κατά τον πλέον βάναυσο τρόπο την  μνήμη του νεκρού Χρυσοχόου,    εκπέμψατε δε  τέτοιο  μίσος και εμπάθεια που ξύπνησε εικόνες και μνήμες σε αυτούς που έζησαν τα τραγικά  γεγονότα της δεκαετίας 1940-1950 αλλά και σε όλους τους άλλους που παρακολούθησαν γεγονότα εμφύλιο-πολεμικά πρόσφατα στις γειτονικές μας χώρες.

Αποχωρώντας από την θέση του ομιλητού ο κ. Μηταφίδης ,ως φαίνεται στην εικόνα , επιδείκνυε  ένα βιβλίο που το συνιστούσε  να το διαβάσουμε  και συγγραφέας ήταν κάποιος Γούλας συγγενής της κ. Προέδρου ,αν άκουσα καλά, γιατί το κράδαινε  δεν κατάλαβα, το αναζήτησα μήπως έκανε παραπομπή ο κ. Τσιρώνης  αλλά δεν έκανε . Προς τι η επίδειξη ;

 Μεγάλη υποστήριξη στον ιστορικό του ΚΙΘ Κ. Τσιρώνη που συνέταξε το βιογραφικό του Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου για τις ανάγκες της δεύτερης Συνεδρίασης της Επιτροπής της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, καθόσον η πρώτη απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, προκειμένου να προσκομισθούν περισσότερα στοιχεία και ιστορικές αναφορές που συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας  μετονομασίας της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Νάρ.

Το βιογραφικό του κ. Τσιρώνη το οποίο καλύπτει 32 σελίδες μέχρι τη σελίδα 28 είναι τόσο στρωτό και με παραπομπές κυρίως στο κ. Καλογριά που και ο πλέον δύσπιστος δεν μπορεί να καταλήξει  σε κατηγορία εναντίον του Χρυσοχόου. Έρχονται οι σελίδες 29-31 οι οποίες είναι φ/α Α4 ολόκληρης της σελίδας της εφημερίδας Μακεδονία της 18/2/59  τα οποία είναι αδύνατον να διαβασθούν  εκτός από τον τίτλο (ως φαίνονται παρακάτω).  Τα άλλα αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση κ. Μηταφίδη και λοιπών  ομοφρόνων  του. Οράτε τις σελίδες 30 και 31 που υποτίθεται διάβασε η επιτροπή της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

                                                    Σελίδα 30

                                                             Σελίδα 31

Παρά ταύτα στην σελίδα 29 γράφει «Ο Χρυσοχόου τον Φεβρουάριο του 1959 κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του Μερτεν ………….Με την μαρτυρική του κατάθεση απάλλασσε ή απέδιδε ελαφρυντικά στον Μέρτεν για τα εγκλήματα που του αποδίδονταν ,ενώ αποτιμούσε ,σύμφωνα με τον Τύπο της  Εποχής ,ουδέτερα ή και θετικά τον ρόλο που είχε διαδραματίσει κατά την παρουσία του στη  Θεσσαλονίκη , την περίοδο της Κατοχής» Πολύ προσεκτικός στις απόψεις του ο κ. Τσιρώνης ως επιστήμονας.          Δυστυχώς η Επιτροπή της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας πάνω σε αυτό το κείμενο στηρίχθηκε και έβγαλε την απόφασή της. Κατά πόσον  στηρίζει  αυτή η ερμηνεία της παραγράφου  αυτή την απόφαση μόνο τα μέλη γνωρίζουν, εκτός αν την συνδύασαν με τις αγορεύσεις των παρισταμένων. Πως και γιατί βρέθηκαν μόνο  αυτοί  δεν το γνωρίζω. Ας απαντήσουν.

Επειδή η ιστορική έρευνα είναι διαρκής, γιατί πάντα έρχονται νέα στοιχεία, ο ιστορικός, στην προκειμένη περίπτωση, κ. Τσιρώνης υποβάλλει στις 14/3/18 συμπληρωματικά στοιχεία για τον Χρυσοχόου 25 σελίδων   (ποίος τον έδωσε εντολή να το κάνει και σε τι αποσκοπούσε δεν έγινε συζήτηση), όπου με εναργέστατο τρόπο περιγράφει τις δύο αθωωτικές  αποφάσεις των Δικαστηρίων με τις οποίες απαλλάσσετε από όλες τις κατηγορίες του δωσίλογου και υπερασπιστή του Μέρτεν, ο Χρυσοχόου ,και πολλά άλλα.

            Επισημαίνω την τελευταία παράγραφο της συμπληρωματικής εισήγησης του κ. Τσιρώνη με την οποία καταλήγει ότι η ιστορική έρευνα δεν είναι στατική και πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα να περιέλθουν στο φώς της δημοσιότητας επί  πλέον στοιχεία είτε από πρωτογενείς αρχειακές πηγές, είτε από βιβλιογραφία.  Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο κ. Τσιρώνης γνωρίζει ότι η αναζήτηση ,ιδιαίτερα, βιβλιογραφίας είναι αρκετά μεγάλου εύρους και δεν θέλω να αναφερθώ για να μην κάνω τον έξυπνο ,γιατί δεν είμαι ιστορικός , αλλά τολμώ να πώ ότι ο αριθμός ανάγνωσης σοβαρών βιβλίων της τραγικής αυτής περιόδου 1940-1950 είναι μεγάλος και μαζί με τις παραπομπές σε ανάλογη βιβλιογραφία πάρα πολλές . Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της συμπληρωματικής εισήγησης και άλλα.

http://www.webdesign-solutions.gr/news/stoixeia-gia-ton-athanasio-xrysoxoou.pdf

http://www.webdesign-solutions.gr/news/xrysochou-praktiko-6461-11465-1-PB.pdf

Τα συμπληρωματικά αυτά στοιχεία θα έπρεπε να δεί και να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσει  ομόφωνα την ακύρωση της απόφασης  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –Θράκης ή να την επανα-προωθήσει  για νέα κρίση. Δυστυχώς ουδείς εκ των Δημοτικών Συμβούλων  εζήτησε να συζητηθούν τα νέα συμπληρωματικά στοιχεία διότι από πλευράς παρατάξεων  κ. Μπουτάρη , κ. Μηταφίδη και ΚΚΕ ήταν  προαποφασισμένη η κατάληξη ,από πλευράς παρατάξεως   κ. Καλαφάτη μάλλον αδιάφορη, κατά τον τρόπο που ομίλησαν  οι Σύμβουλοι.

            Έτσι η ονομαστική ψηφορία κατέληξε  υπέρ: όλες οι παρατάξεις πλήν της παράταξης ΕΝΤΑΞΕΙ του κ. Καλαφάτη που ψήφισε λευκό και του ανεξάρτητου κ. Ζέρβα που ψήφισε Παρών.

Επισημαίνω ότι ο συγγραφέας Δημοσθένης Ρούκουνας, στον οποίον δεν παραπέμπει ο κ. Τσιρώνης , στη σελίδα των δωσίλογων της Θεσσαλονίκης δεν αναφέρει τον Χρυσοχόου . Επίσης στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας  συγκαταλέγονται οι: Αθανάσιος Χρυσοχόου Γενικός Επιθεωρητής Νομαρχιών από 1941- Οκτ.1944 ,  Νικόλαος  Ραγκαβής Γενικός Διοικητής Μακεδονίας από Μαϊ 1941 –Δεκ 1941, Γεώργιος Μαντούβαλος  Αστυνομικός Διοικητής Θεσσαλονίκης από Ιουλ.1941 –Οκτ 1944,  Σπύρίδων Αλεξανδρόπουλος εισαγγελέας Εφετών και Γενικός Επίτροπος Δωσίλογων Μακεδονίας, των οποίων το περιεχόμενο των καταθέσεων ήταν στα πλαίσια των υπευθύνων Κρατικών προσωπικοτήτων.

Οι μάρτυρες υπερασπίσεως του ιδίου επιπέδου: Βασίλειος Σιμωνίδης Γενικός Διοικητής Μακεδονίας από Δεκ. 1941 –Οκτ 1944, Στίλπων Κυριακίδης Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μουρατίδης Πολιτευτής και αρκετοί άλλοι χαμηλότερης κοινωνικής Τάξεως.

 Από όλους τους παραπάνω ανώτατους κρατικούς λειτουργούς τον μόνο που κατηγορεί το Δίδυμο του Δήμου Θεσσαλονίκης  είναι ο Χρυσοχόου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η αποστολή και το έργο του Χρυσοχόου ,ως εκ της θέσεως  του, με τους στόχους και τους σκοπούς του ΕΑΜ και του ΚΚΕ ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες. Βρεθήκανε λοιπόν αντιμέτωποι την περίοδο 1941-1944 και το μίσος και η εκδικητικότητα διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα . Περάσανε 74 χρόνια και παρά την καθιέρωση από την Πολιτεία Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944,  όπως προανέφερα , δεν σφυρηλατήθηκε η επιδιωκόμενη  ομοψυχία και συμφιλίωση . Η διχόνοια η δολερή βρίσκεται στη ψυχή κάποιων ολίγιστων στους οποίους δόθηκε η εξουσία και  θεωρώντας τους εαυτούς τους ενόχους αυτού του εγκλήματος και κατά την θεωρία της εγκληματολογίας μόλις διαπίστωσαν ότι πληρούνται οι τρείς προϋποθέσεις για να δράσουν  ήτοι έχω το κίνητρο, έχω τα μέσα ,έχω και την ευκαιρία ,το έπραξαν . Αποφάσισαν λοιπόν την αποκαθήλωση ονοματοθεσίας ενός νεκρού μετά από 47 χρόνια προσβάλλοντας κατά τον πλέον ειδεχθή τρόπο την μνήμη του. Να πώ και εγώ χάσαμε κύριοι δεν το πήρατε χαμπάρι ,όπως αναφώνησε ο κ. Δήμαρχος στον ίδιο χώρο του Δήμου για την μη παραχώρηση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ σε όποια ονομασία των Σκοπιανών. Όχι Κύριοι δεν χάσαμε . Η τελεσιδικία   θα αποφασισθεί στα πολιτικά δικαστήρια όπου εκεί θα αποφασίσουν έντιμοι και άξιοι δικαστές.

Στην περίοδο της τριπλής κατοχής Γερμανών ,Ιταλών και Βουλγάρων το Κράτος λειτουργούσε υπό τον έλεγχο των Κατοχικών Δυνάμεων. Οι Κρατικές Υπηρεσίες με τους προϊσταμένους και τους υπαλλήλους λειτουργούσαν με υψηλότερο αίσθημα ευθύνης για τους υπόδουλους συμπατριώτες τους, εκτός  πάντα των εξαιρέσεων. Η Γενική Διοίκηση Μακεδονίας με τον Νικόλαο Ραγκαβή επί Κυβερνήσεως Ι. Μεταξά συνέχισε και με την Κυβέρνηση  Τσολάκογλου μέχρι Δεκ.1941 οπότε  και παραιτήθηκε. Αντικαταστάθηκε από τον Βασίλειο Σιμωνίδη. Το  ίδιο συνέβαινε και με όποιες άλλες Κρατικές Υπηρεσίες. Επειδή στο χώρο της Μακεδονίας υπήρχε τριπλή κατοχή και αναπτύχτηκε έντονη Βουλγαρική προπαγάνδα, Ρουμανική αντίστοιχη και διάφορες αντιστασιακές αντιμαχόμενες ομάδες, η κατοχική Κυβέρνηση  Τσολάκογλου, για δική της ενημέρωση αλλά και για ενημέρωση της  Κυβέρνησης του Καϊρου και των Συμμάχων δημιούργησε μια Υπηρεσία με την επωνυμία Γενική Επιθεώρηση Νομαρχιών Μακεδονίας και διόρισε ως επιθεωρητή ένα έμπιστο και ικανό Αξιωματικό τον Στρατηγό Αθανάσιο Χρυσοχόου που τον είχε υπό τις διαταγές του  ως Επιτελάρχη από το 1935-1940.Τι το καλύτερο. Για περισσότερα στοιχεία για το έργο του δείτε σε προηγούμενες αναρτήσεις μου: 

https://www.anixneuseis.gr/?p=185642         https://wp.me/p1Oj50-MC4

Η ακατανόμαστη αυτή ενέργεια του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι προδιαγραμμένη από χρόνια γιατί δεν διαθέτει τη γενναιότητα και την υπευθυνότητα να δημιουργήσει κλίμα αδελφοσύνης ,ομοψυχίας ,αλληλεγγύης μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών τάξεων και όλων των πολιτών προκειμένου να ενώσει όλους μας σε μια δύναμη που θα μας κάνει παραγωγικούς επ’ ωφελεία της Πόλεως.                                                                                                                                                                   

  Η τιμή  στον Αλμπέρτο Νάρ για ονοματοθεσία οδού της Πόλεως που έζησε και προσέφερε τεράστιο έργο είναι απόλυτα δικαιολογημένη και αναγκαία και την προσυπογράφουμε όλοι οι Θεσσαλονικείς . Η αποκαθήλωση της ονοματοθεσίας οδού στο όνομα του Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου προκειμένου να αναρτηθεί η ονοματοθεσία του άξιου συμπολίτη μας Αλπέρτου Νάρ. είναι πράξη ατιμωτική στην μνήμη νεκρού και φρονώ ότι δεν ικανοποιεί τους συγγενείς αμφοτέρων. Δύναται να χαρακτηρισθεί ως τυμβωρυχία, όταν υπάρχει μεγάλος  αριθμός  οδών  για ονοματοθεσίες χωρίς να προκαλείτε με τις ενέργειες σας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Παρακαλώ ,σε προσωπικό επίπεδο, με πολύ σεβασμό την Ισραηλιτική Κοινότητα της Πόλεως, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την άδικη κατηγορία για τον Χρυσοχόου καθώς και την άδικη απόφαση του Δήμου, γι αυτό και απουσίαζαν οι δύο σύμβουλοί της, η οποία θρηνεί χιλιάδες νεκρούς από την Φασιστική θηριωδία και έχει γράψει μια θαυμάσια ιστορία υψηλών προδιαγραφών στην Πόλη σε επίπεδο συνεργασίας , πολιτισμικής ιστορίας ,συμμετοχής στα δρώμενα της Πόλης ,κοινωνικής συμπεριφοράς, οικονομικής προσφοράς και πλείστα άλλα, να διδάξει στους άρχοντες της Πόλης γενναιότητα, ήθος,  σεβασμό στους αναφερόμενους κεκοιμημένους με μια Δήλωση προς τον Δήμο  Θεσσαλονίκης « Περί μη αποδοχής αναρτήσεως της ονοματοθεσίας του Αλμπέρτου Νάρ σε οδό που απαιτεί αποκαθήλωση άλλης ονοματοθεσίας καθόσον υπάρχουν πολλές οδοί  για ονοματοθεσία ». 

Τελειώνοντας πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι αυτής της προσπάθειας να επαναφέρουν αυτή την Πόλη και την Χώρα σε  εμφύλιο-πολεμικές καταστάσεις του παρελθόντος είναι πολύ επικίνδυνο εγχείρημα. Ας διερωτηθούν προς τι αυτό το μίσος; Τι επιδιώκουν; Να γνωρίζουν ότι η ιστορία γράφει τους ήρωες αλλά γράφει και τους προδότες. Ας μην αρχίσουμε να ανεβοκατεβάζουμε ονόματα σε υπάρχουσες οδούς . Η Δημοκρατία έχει ευρύ φάσμα κατανόησης και σεβασμού. Γιατί τότε θα κατεβάσουν και τις ονοματοθεσίες του Άρη Βελουχιώτη που δεν συμπαθούν κάποιοι άλλοι και πάει λέγοντας. Σε μας εναπόκειται να  πορευθούμε με ομόνοια και κατανόηση. Να σεβαστούμε και τις παράπλευρες γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες  των κατοίκων της οδού Χρυσοχόου.  Καλή Ανάσταση Συμπολίτες Θεσσαλονικείς και απανταχού Έλληνες. 

 

 

                                                     Ο Χαράλαμπος Τσιτσιμπίκος είναι:

     Αντιστράτηγος ε.α –Επίτιμος Β’Υ/ΓΕΣ    –     Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ

               Απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε.-                      Μέλος του Δ.Σ της Ε.Μ.Σ    

 

.

 

                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα