Yeni Safak: Επέκταση του ΝΑΤΟ: Η Τουρκία θα δώσει κόκκινο φως για τη Σουηδία, πράσινο φως για τη Φινλανδία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

10:19 . 26/01/2023 Πέμπτη
Γιαχία Μποστάν

Yeni Safak

Ο Yahya Bostan είναι συνεργάτης της Yeni Şafak.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες στον χάρτη ρατσισμού της Ευρώπης, η Σουηδία έχει σκούρο κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι ο ρατσισμός στη χώρα είναι ευρέως διαδεδομένος και έχει φτάσει σε επικίνδυνα και επιθετικά ύψη. Το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, με τις ρίζες του στον νεοναζισμό, μπήκε στο κοινοβούλιο με 18 τοις εκατό των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη ατμόσφαιρα όπου οι νεοναζί μπορούν να διεκδικήσουν αξιώματα.

Ο αρχηγός του κόμματος Stram Kurs, ρατσιστής Ramus Paludan, ο οποίος προσέβαλε το Ιερό Κοράνι τις προάλλες μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία, είναι επίσης προϊόν αυτής της τοξικής ατμόσφαιρας. Στην πραγματικότητα, αυτή η πρόκληση δεν είναι η πρώτη του Paludan. Ο Paludan, ο οποίος έφτασε σε απόσταση μιας ίντσας από την είσοδο στο κοινοβούλιο το 2019 με 1,8 τοις εκατό των ψήφων, έκαψε το Κοράνι ακριβώς 19 φορές πέρυσι. Στην πραγματικότητα, έκανε αυτές τις αποτρόπαιες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του ισλαμικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, οι μουσουλμάνοι της χώρας βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για μέρες. Προσθέστε σε αυτό ότι ο Paludan είναι ένας παιδόφιλος διεστραμμένος που κακοποιεί αρσενικά παιδιά ηλικίας 13 ετών και κάτω και ότι ζει υπό την προστασία της αστυνομίας.

Οι σουηδικές αρχές λένε ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τέτοιες πράξεις ρητορικής μίσους λόγω της ελευθερίας του λόγου. Αυτή είναι μια μεγάλη αντίφαση, διότι σύμφωνα με τους σουηδικούς νόμους, η ρητορική μίσους δεν θεωρείται στο πλαίσιο του εγκλήματος και της ελευθερίας του λόγου. Αυτό το καταλαβαίνουμε από την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Paludan το 2020 για ρατσισμό. Η ρητορική μίσους προσδιορίζεται ως έγκλημα στη νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Ξέρουμε ότι δεν εφαρμόστηκε ειδικά στην πρόκληση μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία.

Ας δούμε πώς αντανακλάται αυτή η πρόκληση στις διαπραγματεύσεις του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας. Έγραψα προηγουμένως ότι η Σουηδία δεν είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις προσδοκίες της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα δεν περίμενε καμία εξέλιξη σε αυτό το θέμα μέχρι τις εκλογές.

Η προκλητική διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι Σουηδοί αξιωματούχοι ειδοποιήθηκαν μια ημέρα πριν από τη διαδήλωση μέσω διπλωματικών διαύλων για να αποτρέψουν την πρόκληση. Γνωρίζουμε ότι η απάντηση της Στοκχόλμης, «Έχουμε ελευθερία του λόγου στη χώρα μας, μην παίρνετε στα σοβαρά αυτόν τον τρελό», παρά την προειδοποίηση εξόργισε περαιτέρω την Άγκυρα. Ως αποτέλεσμα, η Άγκυρα έδειξε έντονη αντίδραση και έκλεισε την υπόθεση της Σουηδίας – με σκοπό να την κρατήσει κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι διμερείς συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν με τη Σουηδία ακυρώθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Ακολούθησε δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν πρέπει να περιμένουν καλοσύνη από εμάς σχετικά με την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Το τι θα παρουσιάσει το μέλλον παραμένει άγνωστο, αλλά μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Άγκυρα θα δώσει το κόκκινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως για τη Φινλανδία.

Η Άγκυρα όχι μόνο θα έδινε ένα μάθημα στη Σουηδία με αυτή την κίνηση, αλλά θα έδειχνε επίσης ότι δεν είναι ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η Φινλανδία αξιολογεί και αυτή την επιλογή. Η δήλωση του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Pekka Haavisto, «Είναι καλύτερο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την Τουρκία μόλις ηρεμήσει η ατμόσφαιρα. Δεν θα εξετάσουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία», είχε αντίκτυπο, αλλά ο υπουργός είπε και κάτι άλλο. Η έμφαση του Haavisto ότι μπορεί να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία είναι εντυπωσιακή.

ΗΠΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ

Είναι αναπόφευκτο οι εξελίξεις να επηρεάσουν και τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για τα F-16 με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν υποστηρίξει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο. Το Κογκρέσο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού από τις τελευταίες εκλογές. Ως εκ τούτου, ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά την πίεση στο Κογκρέσο. Η Ουάσιγκτον λέει: «Εγκρίνετε την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να πείσετε το Κογκρέσο, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο». Το δηλώνουν όχι ως προϋπόθεση αλλά ως ευχή. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα κατάσταση. Ο Λευκός Οίκος πρέπει να βρει άλλα επιχειρήματα για να πείσει το Κογκρέσο.

ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ;
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαουσόγλου επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Δηλώσεις υπονοούσαν ότι οι ΗΠΑ έκαναν ορισμένες προτάσεις για συνεργασία στη Συρία. Μετά από αυτή τη συναρπαστική εξέλιξη, αναζήτησα τι συνεπάγεται αυτή η πρόταση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα, η νέα πρόταση αποτυγχάνει να προχωρήσει πέρα από το «Ας ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις για τη Συρία με την Άγκυρα και ας ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία». Ο στόχος, το πεδίο εφαρμογής και η ημερομηνία είναι άγνωστα. Είναι αξιοσημείωτες οι προσπάθειες για να επηρεαστεί η κίνηση του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας, Μόσχας και Δαμασκού. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα έχει μια βαθιά αίσθηση δυσπιστίας προς τις ΗΠΑ σχετικά με τη Συρία. Αναμένει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ληφθούν κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία.

Yeni Safak

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα