Το φετινό έτος είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα που έχουν καταγραφεί στο Έβερεστ, λένε οι ειδικοί, με τις μεταβλητές καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή να ενοχοποιούνται ως ένας από τους κύριους λόγους για το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων.

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ως νεκροί κατά τη διάρκεια αποστολών στο Έβερεστ αυτή τη σεζόν και άλλοι πέντε αγνοούνται, θεωρούνται νεκροί, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρξε καμία επαφή για τουλάχιστον πέντε ημέρες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων, η οποία παρακολουθεί τα θύματα στο βουνό.

Ο αριθμός επιβεβαιώθηκε από τον Γιούμπα Ρατζ Χατιβάντα, τον διευθυντή του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ. «Συνολικά φέτος χάσαμε 17 ανθρώπους στο βουνό αυτή τη σεζόν», δήλωσε. «Η κύρια αιτία είναι η αλλαγή του καιρού. Αυτή τη σεζόν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, ήταν πολύ ευμετάβλητες. Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στα βουνά».

Η φετινή χρονιά η χειρότερη για το Εβερεστ

Αυτό θα καθιστούσε τη φετινή χρονιά μία από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί σε θανάτους στο Έβερεστ, που συγκρίνεται μόνο με τα γεγονότα του 2014, όταν έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ντόπιοι Σέρπα που σκοτώθηκαν σε χιονοστιβάδα. Κατά μέσο όρο, πέντε έως 10 άνθρωποι πεθαίνουν στο Έβερεστ κάθε χρόνο, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

EPA-PHOTO/EPA/HARISH TYAGI

Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους ανεβαίνοντας στο Έβερεστ φέτος ήταν ο Τζέισον Κένισον, ένας 40χρονος μηχανικός από την Αυστραλία, ο οποίος είχε ξεπεράσει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη για να ανέβει στην κορυφή αλλά δεν κατάφερε να επιστρέψει, ένας Καναδός γιατρός, ο Πίτερ Σουάρτ, και τρεις Σέρπα από το Νεπάλ που έχασαν τη ζωή τους σε χιονοστιβάδα τον Απρίλιο.

Μεταξύ των αγνοουμένων που εξακολουθούν να αγνοούνται είναι η μοναχική Ούγγρη ορειβάτης Suhajda Szilárd, η οποία ανέβηκε στο βουνό χωρίς οδηγό Σέρπα ή πρόσθετο οξυγόνο, και ένας Ινδός-Σιγκαπουριανός ορειβάτης που πιθαναλογείται ότι έπεσε από το βουνό.

Συνωστισμός και «σφαγή» στο Εβερεστ με εκατοντάδες ορειβάτες

 

(Jasin Boland/Universal Pictures via AP)

Η φετινή χρονιά ήταν πιο θανατηφόρα από το 2019, όταν έγιναν viral εικόνες από τον συνωστισμό και τη «σφαγή» στο Έβερεστ, με εκατοντάδες ορειβάτες να περιμένουν έως και 12 ώρες για να ανέβουν στο βουνό ενώ υπάρχουν αναφορές ορειβατές που για να σκαρφαλώσουν αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν πάνω από πτώματα και ανίκανους ορειβάτες. Συνολικά 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη χρονιά.

Πώς εκμεταλλεύεται την κατάσταση η κυβέρνηση του Νεπάλ

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει επικριθεί για την έκδοση 479 αδειών φέτος, τον υψηλότερο αριθμό που έχει εκδοθεί ποτέ. Με 12.000 λίρες η καθεμία, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη μικρή χώρα και η κυβέρνησή της ήταν απρόθυμη να μειώσει τους αριθμούς.

Ο Khatiwada αρνήθηκε ότι ήταν πάρα πολλέςοι άδειας και απέδωσε τον μεγάλο αριθμό αναρριχητών στο ότι η φετινή σεζόν είχε ανοίξει νωρίτερα και διήρκησε περισσότερο από το συνηθισμένο, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπερπληθυσμός.

Η εμμονή για την υψηλότερη κορυφή του κόσμου

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών έρχεται καθώς τη Δευτέρα γιορτάστηκε η 70ή επέτειος της ιστορικής πρώτης ανάβασης του Έντμουντ Χίλαρι και του Τένζινγκ Νοργκάι στην κορυφή του Έβερεστ. Σηματοδότησε την έναρξη μιας παγκόσμιας εμμονής μεταξύ των ορειβατών να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, με περισσότερες από 10.000 αναβάσεις από τότε και τη ζήτηση για άδειες αναρρίχησης να αυξάνεται κάθε χρόνο.

 

REUTERS

Η πολλοί ορειβάτες «πιέζουν» περιβαλλοντικά το βουνό

Ο Ang Norbu Σέρπα, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Οδηγών Βουνού του Νεπάλ, δήλωσε ότι εκδίδονται «πάρα πολλές» άδειες και ότι αυτό ασκεί περιβαλλοντική πίεση στο βουνό.

«Το μοτίβο της αναρρίχησης έχει αλλάξει, παλαιότερα ήταν σκληροτράχηλοι ορειβάτες, αλλά τώρα είναι πολλοί αρχάριοι ορειβάτες που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ», δήλωσε ο Sherpa.

 

Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ τον Δεκέμβριο 2019 συνεδρίασε κοντά στην κατασκήνωση βάσης για να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα Ιμαλάια, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. REUTERS/Gopal Chitrakar (NEPAL POLITICS ENVIRONMENT)

Το Εβερεστ ως «τουριστικός προορισμός και παιδική χαρά των πλουσίων»

Εμπειρογνώμονες και διάσημοι ορειβάτες έχουν προειδοποιήσει ότι το Έβερεστ, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των 8.848 μέτρων, θεωρείται πλέον «τουριστικός προορισμός» και παιδική χαρά για τους πλούσιους που αναζητούν συγκινήσεις, ακόμη και για όσους έχουν μικρή εμπειρία αναρρίχησης σε μεγάλο υψόμετρο, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πάνω από 48.000 λίρες για να οδηγηθούν στην κορυφή.

Ο Alan Arnette, ένας ορειβάτης που ανέβηκε στο Έβερεστ το 2011 και τώρα γράφει τακτικά για τις συνθήκες, δήλωσε ότι φέτος υπήρξε «χάος». «Η βασική αιτία του μεγάλου αριθμού θανάτων έγκειται στους άπειρους πελάτες που πιέζουν πολύ και δεν γυρίζουν πίσω αρκετά σύντομα», είπε.

Καταγγελίες για κακή διαχείριση από τις εταιρείες ξεναγών με δέλεαρ το κέρδος

«Πολλές εταιρείες ξεναγών δεν θέτουν προϋποθέσεις εμπειρίας και δέχονται οποιονδήποτε, λέγοντάς του «Θα σας διδάξουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε». Αλλά όταν ο πελάτης έχει πρόβλημα, μπορεί να τον εγκαταλείψουν για να σώσουν τη ζωή του προσωπικού υποστήριξης. Είδαμε αρκετούς πελάτες να εγκαταλείπονται αυτή τη σεζόν, να μένουν μόνοι τους στο πάνω βουνό, με κάποιους να αγνοούνται ακόμα και σήμερα».

Ασταθής και μη ασφαλής η κατασκήνωση βάσης του Εβερεστ

 

REUTERS

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ, η οποία βρίσκεται στον παγετώνα Khumbu, την καθιστά ασταθή και μη ασφαλή, επιδεινώνοντας τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι παγετώνες του Έβερεστ έχουν χάσει 2.000 χρόνια πάγου μόλις τα τελευταία 30 χρόνια.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις των 400 και πλέον ορειβατών ετησίως, περίπου 1.500 άτομα θα έρχονται στη βάση κατά τη διάρκεια της σεζόν, όπου οι πολυτελείς εγκαταστάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν μασάζ και βραδινή ψυχαγωγία. Τα ελικόπτερα είναι επίσης πλέον ένας συνηθισμένος τρόπος για να φτάσει κανείς στην κατασκήνωση βάσης.

 

Πέρυσι υποβλήθηκε ένα σχέδιο από αξιωματούχους του Νεπάλ για τη μεταφορά της κατασκήνωσης βάσης σε ένα σημείο χαμηλότερα στο βουνό, μακριά από τον παγετώνα που αραιώνει. Ο Khatiwada επιβεβαίωσε ότι υπήρχε σχέδιο για την αλλαγή των κανόνων ώστε οι πεζοπόροι να μην μπορούν να διανυκτερεύουν στην κατασκήνωση βάσης, αλλά να μένουν χαμηλότερα.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό συνάντησε την αντίσταση της κοινότητας των Σέρπα, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα προσθέσει τρεις ώρες στην ανάβαση στο Έβερεστ και θα μπορούσε ενδεχομένως να την κάνει πιο επικίνδυνη. Οι Σέρπα δήλωσαν ότι υπήρχαν σχέδια για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα την κατασκήνωση βάσης, αντί να τη μετακινήσουν. «Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους ντόπιους ανθρώπους πού θα μπορούσε να μετακινηθεί η βάση», είπε.

Εβερεστ, μία νέα χωματερή πλαστικού

Ο μεγάλος αριθμός ορειβατών κλιμακώνει επίσης το πρόβλημα της τεράστιας ποσότητας σκουπιδιών που αφήνονται διάσπαρτα στο Έβερεστ. Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς μετά την καθιέρωση μιας χρηματοδότησης συλλογή σκουπιδιών ύψους 3.200 λιρών, η  οποία καταβάλλειται μόνο αν επιστρέψουν πίσω 8 κιλά σκουπιδιών, οι τοπικοί οδηγοί λένε ότι το βουνό εξακολουθεί να είναι γεμάτο σκουπίδια, ιδιαίτερα πλαστικά, στο τέλος κάθε σεζόν.

tovima.gr