“Gel burda”

9/9/20 | 1 | 0 | 346 εμφανίσεις

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου

Ουδείς δημοσιογράφος αποκαλύπτει κυβερνητικά απόρρητα χωρίς κυβερνητική βούληση. Δεν υπάρχει αποκάλυψη. Η ανταποκρίτρια της Die Welt, Marion Sendker, έγραψε ότι της είπαν. Άραγε ποιος; Εναντίον της Ελλάδος έγραφε και τον Μάρτιο γιατί εμπόδισε την εισβολή λαθρομεταναστών στον Έβρο. Σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ας ξανασκεφτούν ορισμένοι όταν μιλούν για δήθεν πρόβλημα του Βερολίνου με την είσοδο παρανόμων στην ΕΕ και ικανοποίηση του Ερντογάν, προκειμένου να τους κρατά στην Τουρκία. Ο λόγος του νέου δημοσιεύματος είναι απλός. Στοχεύει στο ελληνικό κοινό και σε “αφελείς” δημοσιολογούντες/πολιτικούς. Εντάσσεται σε σχεδιασμό, ελπίζεται όχι ευρύτερο και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. «Πρόταση Ερντογάν για κατάρριψη αεροσκάφους ή βύθιση πλοίου». Αστείο. Αυτό λέγεται προπαγάνδα καταρράκωσης του ηθικού και πρόκλησης ηττοπάθειας στην κοινή γνώμη. Γιατί οι φωστήρες των μέσων ενημέρωσης την αναπαράγουν υλοποιώντας τον στόχο της Άγκυρας; Θυμίζει επανάληψη των τεκταινομένων το 1916 όταν η γερμανική προπαγάνδα δούλευε για να σπάσει το ηθικό, κυρίως των Γάλλων. Το ηθικό, μια ψυχολογική μη μετρήσιμη κατάσταση, επιτρέπει στους ανθρώπους να υπομένουν δυσκολίες, να ξεπερνούν ήττες, ενισχύει την προθυμία να πολεμήσει κάποιος, την συνοχή, την αίσθηση καθήκοντος.

Την ώρα που η Αθήνα ρεμβάζει, οι Τούρκοι κατοχυρώνουν δικαιώματα στο Αιγαίο, ζητώντας όπως και οι Γερμανοί, μια περιφερειακή διάσκεψη για να συζητήσουμε θέματα της ανατολικής Μεσογείου. Από 6 έως 13 Σεπτεμβρίου στο “Future Forum 2020”, που πραγματοποιείται στην Βαρσοβία και στο Βερολίνο θα προσδιορισθούν νέοι τρόποι για συνεργασία μεταξύ Τουρκίας – Ευρώπης. Παρόντες ο Ümit Boyner, πρ.πρόεδρος της TÜSIAD και ο Ruprecht Polenz μέλος της Bundestag και πρ.πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Εταίροι του Forum το γερμανικό Mercator Foundation (όπου συναντούμε την Marion Sendker), ο τουρκικός όμιλος TÜSIAD και η Πρωτοβουλία Βερολίνου-Βοσπόρου, με τους γερμανικούς κολοσσούς Allianz και Siemens, μαζί με τις τουρκικές Beko και TÜSIAD.

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προνομιακή της σχέση με την Ευρώπη, στρεφόμενη στην Ασία. Απλώς θέλει να αναλάβει τον έλεγχο, της ευρύτερης περιοχής με τις ευλογίες όσο το δυνατό περισσοτέρων. Ουδείς αναρωτήθηκε γιατί δεν αντέδρασε το Ισραήλ, για την συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία της Χαμάς και τα διαβατήρια που έδωσε σε 12 μέλη της;

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι οι κορώνες του περί τουρκικής ισχύος και ελληνικής αδυναμίας θα αποτρέψουν μια ελληνική αντίδραση. Σαν να διάβασε την βουλγαρική εφημερίδα Ζορά της 6ης Ιανουαρίου 1941, που απειλούσε την Ελλάδα γιατί τόλμησε να ορθώσει το ανάστημα της στον άξονα: «Οι μικροί λαοί, όπως ο Ελληνικός δεν μπορούνε να βάζουν πόδι ατιμωρητεί στις μεγάλες διεθνείς συγκοινωνίες». Ήταν τότε που η Ελλάδα νικούσε υπέρτερες δυνάμεις. Ακόμη και μετά από μια 40ετία αποβλάκωσης, που συνειδητά προκάλεσαν minimal πολιτικοί, ασχέτως ονόματος, το γενετικό υλικό των Ελλήνων παραμένει ίδιο. Ο Ερντογάν και οι εταίροι του εντός και εκτός Ε.Ε. ξεχνούν ότι έχουμε μια ακατάσχετη ροπή να τα βάζουμε με ισχυρότερους. Για να το καταλάβουν: «Gel burda».

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

 

 

Category: Διπλωματία

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Το ερώτημα είναι ποιός πρωθυπουργός θα πει το gel burda -γατί μόνο αυτός ως αρμόδιος εκπρόσωπος του Ελληνικού λαού ,δικαιούται να το πει ,αφού όμως λάβει υπ’όψιν και την τρισχιλιετή Ιστορία μας και ολόκληρο το Έθνος ,που δεν κατοικεί μόνο στην μικρή Ελλάδα μας.
  Δεν βλέπω να ενθαρρύνουν τον σημερινό πρωθυπουργό και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί ,οι οποίοι μάλλον περιμένουν κάποια αποκοτιά του,για να επιστρέψουν ,έστω και επί των ερειπίων.
  Πάντως και ο αείμνηστος Μεταξάς το ΟΧΙ του μπορεί να το αποφάσισε μετά τον τορπιλισμό της Έλλης το 15Αύγουστο στην Τήνο, δεν έδειχνε όμως από τότε ότι θα το πει στις 28 Οκτωβρίου 1940.
  Να μη χρειασθεί ,αλλά νομίζω θα το ακούσουμε τώρα έστω και για συνέχιση της ένδοξης Ιστορίας μας.
  Στο τέλος δεν ξυρίζουν τον γαμπρό;;;.Ας περιμένουμε αγραυλούντες.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας