AUKUS – Η αποχώρηση ενός πρέσβη: Νόμιζα πως ήμασταν φίλοι…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αποκαλυπτικά για την πικρία που επικρατεί στη γαλλική διπλωματία είναι τα όσα εκμυστηρεύθηκε ο αποσυρθείς πρέσβης της Γαλλίας στην Αυστραλία, Ζαν Πιερ Τεμπόλ.

Μέσα στο αυτοκίνητο που τον οδηγεί στο αεροδρόμιο από όπου το βράδυ του Σαββάτου πέταξε για Παρίσι, ο Γάλλος πρέσβης στην Αυστραλία Ζαν Πιερ Τεμπόλ δηλώνει «περίλυπος όπως κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος θα ήταν».

«Αυτό που με κάνει να λυπάμαι είναι πως νόμιζα ότι ήμασταν φιλαράκια αλλά μας μαχαίρωσαν πισώπλατα», δηλώνει ο πρέσβης που επιμένει ότι η Γαλλία δεν έλαβε την παραμικρή προειδοποίηση.

«Σε κανένα σημεία και σε καμία περίπτωση» η Γαλλία δεν έλαβε κάποιο καθαρό σημάδι ότι η συμφωνία θα τερματιζόταν, λέει και προσθέτει:

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η αίσθηση της προδοσίας είναι πολύ ισχυρή«, λέει ο Τεμπόλ που είχε αναλάβει τη θέση 10 μήνες πριν.

Διαβάστε ακόμη: AUKUS: Η συμφωνία που φέρνει τις ΗΠΑ στην «πίσω αυλή» της Κίνας

«Και χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις εξαιτίας όλων όσων έχουν τώρα αποκαλυφθεί από προφανώς αξιόπιστες πηγές που δεν έλαβαν ποτέ μία διάψευση σε ό,τι διεξαγόταν εδώ και 18 μήνες. Η Γαλλία κρατήθηκε σκοπίμως στο σκοτάδι και την ίδια στιγμή που διάφοροι αξιωματούχοι στην Αυστραλία όχι μόνο συζητούσαν με τη Γαλλία το υφιστάμενο πρόγραμμα (για την κατασκευή των υποβρυχίων) αλλά έλεγαν ότι ήθελαν να κάνουν αυτό το πρόγραμμα μια επιτυχία και ένα σύμβολο των διμερών σχέσεων».

Προδοσία και έλλειψη διαφάνειας

Ερωτηθείς αν η λέξη «προδοσία» είναι υπερβολική, απαντά ότι δεν την εννοεί κυριολεκτικά. Εξηγεί όμως ότι η αίσθηση της προδοσίας είναι έντονη εξαιτίας της έλλειψης σεβασμού αλλά και εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας».

«Δεν μιλάμε για κανονικά συμβόλαια. Μιλάμε για μία στρατηγική συνεργασία κατά την οποία η Γαλλία μοιραζόταν στρατιωτικά μυστικά με την Αυστραλία και ήταν αποφασισμένη να δημιουργήσει μία κυρίαρχη βιομηχανία στη χώρα με τους κανόνες που θα έθετε η Αυστραλία», λέει.

Δεν εξαφανίζεσαι..

«Είναι σαν ένα ζευγάρι, ξέρετε όταν είναι αφοσιωμένος ο ένας στον άλλον. Υπάρχουν καθήκοντα και ευκαιρίες. Το καθήκον είναι η αξιοπρέπεια, το καθήκον είναι η διαφάνεια. Εάν για τον έναν η για τον άλλον λόγο πρέπει να αλλάξεις γνώμη, δεν εξαφανίζεσαι».

Αμυντική πηγή δηλώνει ότι οι Αυστραλιανές αρχές πλησίασαν πρώτα το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το γαλλικό συμβόλαιο και στη θέση τους να κατασκευάσουν υποβρύχια σε συνεργασία με ΗΠΑ και Βρετανία.

Και αφού εξασφάλισαν τη στήριξη του Λονδίνου, τότε εστράφησαν και στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ήταν επομένως, σημειώνει ο Guardian, θέμα των Αυστραλών να το πουν στους Γάλλους, αλλά φαίνεται πως υπήρξε διάσταση στην Καμπέρα για τον καλύτερο τρόπο που θα γινόταν αυτό.

«Ξέρετε, βρήκαμε καλύτερα υποβρύχια»

«Υπήρξαν ορισμένοι Αυστραλοί που θέλανε να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πούνε συγγνώμη (..) και να ξαναπάρουν μία εβδομάδα μετά και να πούνε ‘ξέρετε βρήκαμε ένα καλύτερο υποβρύχιο’. Άλλοι έλεγαν ‘μην το κάνετε αυτό’ θα φανεί διπροσωπία». Τελικά οι Γάλλοι δεν έμαθαν τίποτα καθώς καμία πλευρά δεν επικράτησε.

Αν και ο Υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν πολύ σαφής στις συνομιλίες  με τον Μακρόν για τη στρατηγική σημασία στον Ινδο-Ειρηνικό και ότι «υπήρξαν σοβαρά ζητήματα για το κατά πόσον τα συμβατικά υποβρύχια θα μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν, ο Τεμπόλ δίνει την εξής εκδοχή: «Κατά τη δική μας κατανόηση, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έθεσε ερωτήματα για τα ζητήματα στην περιοχή αλλά συμφωνήθηκε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί».

Διαβάστε ακόμη: Τα μυστικά της Κορνουάλης: Στη G7 του Ιουνίου κλείδωσε το AUKUS

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα