Η κρυφή πλευρά της συμφωνίας Μελόνι-Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Μια ύποπτη συμφωνία» μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη και προειδοποιήσεις για παραβίαση της κυριαρχίας της

Οι ειδήσεις που κυκλοφορούν για συμφωνία συνεργασίας ιταλοτουρκικής κυβέρνησης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα της Λιβύης προκάλεσαν οργισμένες ιταλικές αντιδράσεις προειδοποιώντας για σοβαρές παραβιάσεις της εδαφικής κυριαρχίας της Λιβύης.

Παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης

Από την άποψη αυτή, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι προειδοποίησε για τον κίνδυνο οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ Ρώμης και Άγκυρας σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη, τονίζοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα συνιστούσε «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης που ορίζεται στους διεθνείς νόμους και συμβάσεις».

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Minniti εξήγησε ότι η άμεση συναλλαγή με την Τουρκία σε αυτό το θέμα «θα θέσει την Ιταλία και την Ευρώπη εκτός του πλαισίου της νομιμότητας και θα απειλήσει την πορεία των Ηνωμένων Εθνών προς τη διεξαγωγή εκλογών σε μια ενωμένη Λιβύη».

Ανατολική Λιβυη προς Ρωσία και Δυτική προς Τουρκία 

Ο Μινίτι προειδοποίησε ότι τέτοιες «παραβιάσεις τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη και πιέζουν προς τη διαίρεση της χώρας μεταξύ μιας ανατολής πιστής στη Ρωσία και μιας δύσης υπό τουρκική επιρροή», προσθέτοντας: «Η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξουν το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή εκλογών που ενώνουν η χώρα.”

Συνέχισε, «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιδεινώσουμε περαιτέρω την κατάσταση εκεί», ζητώντας την αναγκαιότητα σεβασμού της κυριαρχίας της Λιβύης και μη ανάμειξης στις υποθέσεις της με κανένα πρόσχημα.

Από την άλλη πλευρά, ο Μινίτι κάλεσε τους Ιταλούς να «υποστηρίξουν την πορεία των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών που ενώνουν τους Λίβυους», καλώντας σε προσοχή έναντι κάθε εξωτερικής παρέμβασης που θα επιδείνωνε την κατάσταση.

Η κρυφή πλευρά της συμφωνίας

Δημοσιεύματα ιταλικών ΜΜΕ αποκάλυψαν τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Ρώμης και Άγκυρας για να σταματήσει η ροή της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα της Λιβύης, η οποία θεωρήθηκε μια συμφωνία που προκαλεί εκτεταμένη διαμάχη για τις κρυφές της διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι κατέληξε σε μυστική συμφωνία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που όριζε ότι η Άγκυρα, η οποία έχει ισχυρή επιρροή στα δυτικά της χώρας, θα παραδώσει τη διαχείριση του φακέλου των προσφύγων που διέφυγαν από τη Λιβύη στην Άγκυρα. Η Ρώμη ζήτησε επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας για να σταματήσει τους μετανάστες.

Ερχόμενοι μέσω της Λιβύης.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα «Il Giornale», η οποία είναι προσκείμενη στην κυβέρνηση του δεξιού συνασπισμού στην Ιταλία, με τίτλο «Η συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι λαθρέμποροι της Λιβύης» αναφέρεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Πρωθυπουργός έχει στόχο να αποτρέψει την έξοδο παράνομων μεταναστών από τις περιοχές της Τρίπολης και των περιχώρων της, είτε μέσω ακτών είτε από το εσωτερικό.

Συνεργασία των εκπροσώπων της Τουρκίας επί τόπου

Η εφημερίδα πρόσθεσε, με βάση πληροφορίες που έδωσε το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού, ότι οι μετανάστες που έρχονται στην Ιταλία αποπλέουν κυρίως από την περιοχή της Τρίπολης και ότι η Ιταλία μπορεί να εργαστεί μέσω δικτύων τουρκικής επιρροής στην περιοχή, σε συνεργασία με Τούρκους εκπροσώπους επί τόπου. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι ο Ερντογάν τόνισε την επιθυμία του να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Ενώ η ιταλική κυβέρνηση απέκρυψε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας από την κοινή γνώμη, φωνές της αντιπολίτευσης αναδύθηκαν μέσα από τους διαδρόμους εξουσίας, επικρίνοντας έντονα την εξάρτηση από την Τουρκία στη διαχείριση του ακανθώδους φακέλου της Λιβύης, προειδοποιώντας για παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης και δίνοντας στην Άγκυρα πόδι στη χώρα.

Η εφημερίδα εξήγησε ότι μια συμφωνία σχετικά με αυτό προέκυψε κατά τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τη Μελόνι στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αργότερα, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Τουρκίας συναντήθηκαν και τον Οκτώβριο ακολούθησε η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ρικάρντο Γκουαρίλια στην Τουρκία για να εργαστούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι το τουρκικό και το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθούν να επεξεργάζονται το κείμενο γραπτής συμφωνίας.

Plan Mattei και η Σύνοδος Κορυφής Ιταλίας-Αφρικής

Εν μέσω όλης αυτής της ασάφειας, τα μυστικά της διμερούς συμφωνίας παραμένουν αντικείμενο ευρέως διαδεδομένων εικασιών, ειδικά ενόψει της συνόδου κορυφής «Ιταλίας-Αφρικής» που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 29 αυτού του μήνα στη Ρώμη, στην οποία η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να ενεργοποιήσει ένα έργο που ονομάζει «Σχέδιο Μάτι» για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, το οποίο ενισχύει τις αμφιβολίες για τους πραγματικούς στόχους πίσω από την προσέγγιση με την Τουρκία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

https://fawaselmedia.com/صفقة-مشبوهة-بين-إيطاليا-وتركيا-حول-لي/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα