2021: «Εκτόξευση» της βρετανικής οικονομίας στο 7,5%

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 80 χρόνια. «Από κοντά» παρακολουθούν τον πληθωρισμό.

   Πανοραμική άποψη του Λονδίνου

Το 2021 ομολογουμένως ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Βασικός παράγοντας η πανδημία… τα απανωτά λοκντάουν, οι ατελείωτοι περιορισμοί. Παρόλα αυτά, για το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε όντως μια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, η οποία μάλιστα έχει να καταγραφεί από το 1941 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα λοιπόν, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) που δείχνουν άνοδο της οικονομίας 7,5% έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση και τον βρετανικό λαό. Και όλα αυτά, παρά την ύφεση 0,2% που καταγράφηκε το Δεκέμβριο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον που έβαλε πάλι στο «πάγο» στους βασικούς πυλώνες της οικονομίας.

Παράλληλα, η απόδοση της οικονομίας ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες των οικονομολόγων που προέβλεπαν ελαφρά μικρότερη ανάπτυξη για το σύνολο της χρονιάς, ενώ ανέμεναν ύφεση 0,5% το μήνα Δεκέμβριο, εξαιτίας των περιορισμών.

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι «η βρετανική οικονομία απέδειξε ότι είναι αξιοσημείωτα ανθεκτική» και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία ανάμεσα στους G7 και θα συνεχίσει να είναι και για το έτος που διανύουμε».

Ο πληθωρισμός «απειλεί» την ανάπτυξη

Λονδίνο, ψώνιαΨώνια στο κέντρο του Λονδίνου

Όμως, είναι γεγονός ότι η Βρετανία ήταν αυτή που αντίστοιχα το 2020 κατέγραψε και την μεγαλύτερη ύφεση της τάξης του 9,4%, ένα ιστορικό χαμηλό για την χώρα για πάνω από 300 χρόνια.

Πολλοί λοιπόν, χωρίς να αναιρούν την «επιτυχία», αποδίδουν την δυναμική αύξηση ακριβώς λόγω της αξιοσημείωτης ύφεσης. Και είναι αλήθεια πως η βρετανική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμα στα επίπεδα που βρισκόταν προ πανδημίας, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Γαλλία που έχουν ξεπεράσει το αντίστοιχο επίπεδο ΑΕΠ του 2019.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι κίνδυνος για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής για τους Βρετανούς, με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από 5%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επίπεδο των επιτοκίων, σε μία προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό και μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάκαμψη του 2022, από 5% σε 3,75%.

Στο Υπουργείο Οικονομικών όμως επικρατεί αισιοδοξία καθώς θεωρούν ότι η χαμηλή ανεργία στο 4,1% μπορεί να γίνει το «όπλο» με το οποίο θα συνεχιστεί η ανοδική τροχιά της οικονομίας.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα