Όταν το κράτος αδιαφορεί για τους Ήρωές του.- Ένα σχόλιο του Γ. Πουκαμισά, Πρέσβη ε.τ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ορειχάλκινη αυτή πλάκα του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, Γενικού Επιτρόπου της Αρχής της Φιλικής Εταιρείας, μετά πολυετή προετοιμασία φιλοτεχνήθηκε από τον διαπρεπή γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο, τον Ιούλιο 2021, δαπάναις τριών καλών Ελλήνων.

Η πλάκα παραδόθηκε στο Υπουργείο των Εξωτερικών τον Αύγουστο 2021 και μεταφέρθηκε ευθύς στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κίεβο.

Στόχος ήταν η εντοίχιση της πλάκας στο φρούριο-φυλακή του Μουκάτσεβο, στην άκρα δυτική Ουκρανία, μέσα στο 2021, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα.

Λόγω αδράνειας των αρμοδίων ελληνικών υπηρεσιών, παρά τις επανειλημμένες και διαδοχικές οχλήσεις και υποσχέσεις – επ εσχάτων από τον ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ- η πλάκα εξακολουθεί να ευρίσκεται στους χώρους της Πρεσβείας Κιέβου, χωρίς ως φαίνεται να έχει δοθεί η εντολή στον επιτετραμμένο της Ελλάδος να μεριμνήσει για την τοποθέτηση της πλάκας στον τόπο της ειρκτής (1821-1823) του εθνεγέρτη, των αδελφών και της συνοδείας τους, σε περίοδο μάλιστα κατά την οποία η Ουκρανία οφείλει πολλά στην ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα, 25η Μαρτίου του 2024, συνεορτάζω την Εθνική Επέτειο εξεγειρόμενος για την παχυλή αδιαφορία και υποκρισία των αρχών, μπροστά στην προσφορά τριών πατριωτών απόδοσης τιμής και μνήμης στον εθνικό ήρωα που πρώτος έσυρε τον χορό και έλιωσε στα δεσμωτήρια της αυστριακής αυτοκρατορίας.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Γιώργος Πουκαμισάς Πρέσβης ε.τ.

ΥΓ: ο τίτλος είναι των Ανιχνεύσεων

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. α) Η ελληνική Βικιπαίδεια τον αναφέρει ως … Ευάγγελο Κούδα (;;;). Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει/ακούσει να είχε ο Υψηλάντης τέτοιο όνομα. Κοίταξα και μερικές ξένες, πουθενά το όνομα αυτό. Μήπως μπορεί κανείς να με διαφωτίσει;

    β) Ποιος να δώσει εντολή; Ο Γεραπετρίτης, ο Δένδιας, ή ο Κούλης, να τούς πουν και φασίστες τούς ανθρώπους! Εδώ έναν αδριάντα τού Μ. Αλεξάνδρου δεν είχαν αξιώσει να στήσουν στην Αθήνα (δεν ξέρω καν αν το έστησαν ακόμη) και το είχαν πεταμένο σε αποθήκη και με τον Υψηλάντη θα ασχολούνται;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα