Χουλουσί Ακάρ: λύκος με λεοντή προβάτου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησε στη σύνταξη του Πρακτορείου Anadolu για όλα τα θέματα που η Τουρκία θέτει μονομερώς σε βάρος της Ελλάδος.
Όπως νωρίτερα, σήμερα, με την συνέντευξη του συμβούλου του τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, ξενίζει ο νηφάλιος τόνος με τον οποίο ο Ακάρ θέτει τα ζητήματα. Συνέβη κάτι στο παρασκήνιο το οποίο δεν γνωρίζουμε;
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ακάρ:

Ερ: Από αυτή την άποψη, πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι, και πάλι ως αποτέλεσμα ελληνικών πρωτοβουλιών, εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρήτρα για την «αιρεσιμότητα»των F-16 που θα πωληθούν στην Τουρκία; Από την άλλη πλευρά, ποια είναι η τελευταία κατάσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια των F-16;

Hulusi Akar: Αυτό το θέμα των F-16 είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Έχει θέση στις γενικεύσεις που μόλις ανέφερα. Με άλλα λόγια, αν η πολεμική μας αεροπορία είναι ισχυρή, όχι μόνο η Τ/ΠΑ αλλά και οι ΤΕΔ θα είναι ισχυρές. Το ΝΑΤΟ θα είναι ισχυρό. Στην πραγματικότητα, το βλέπουμε αυτό στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων. Υπάρχουν αποστολές που το ΝΑΤΟ απαιτεί από εμάς. Η Τ/ΠΑ μας εκπληρώνει αυτές τις αποστολές. Επί του παρόντος, 18 αεροσκάφη της Τ/ΠΑ έχουν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τους. Περιμένουν τις αποστολές που θα δοθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ […] Ας μιλήσουμε για αυτό το θέμα των F-16. Όπως γνωρίζετε, ο στόχος και ο υπολογισμός μας ήταν να καλύψουμε το κενό με τα F-35 μέχρι να λήξει η διάρκεια ζωής των F-16 και στη συνέχεια, αφού κατασκευάσουμε τα εθνικά μας αεροσκάφη, θα καλύψουμε τις ανάγκες μας με τα δικά μας εθνικά αεροσκάφη. Ωστόσο, όταν το θέμα με τα F-35 εξαντλήθηκε λόγω ενός προβλήματος και μιας διαταραχής στο F-35, το επαναξιολογήσαμε αυτό. Και καταλήξαμε στο σημείο ότι θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσουμε με το F-16, το οποίο χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, όσον αφορά την εκπαίδευση, τη συντήρηση, τον εφοδιασμό, τις ασκήσεις και τη συμβατότητα των όπλων και του εξοπλισμού μας. Οι μελέτες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο Τ/Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στην Επιτροπή Συνεργασίας της Αμυντικής Βιομηχανίας. Συζητήθηκε στο Τ/Υπουργικό Συμβούλιο. Και με τις οδηγίες και την έγκριση του Προέδρου μας, έχουμε εισέλθει σε αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, «Ας αγοράσουμε νέα F-16 για να αντικαταστήσουμε τα 40 αεροσκάφη F-16 που έχουμε εδώ. Ας αγοράσουμε αεροσκάφη Block-70 Viper. Ας εκσυγχρονίσουμε 79 από αυτά. Αυτό θα καλύψει τις ανάγκες μας για ένα διάστημα». Πράξαμε τα κανονικά σχετικά με αυτό τον Ιούνιο του 2021.

Ο φίλος μας, επικεφαλής του τμήματός μας, έδωσε την επιστολή εκσυγχρονισμού μας σχετικά με αυτό το θέμα προμήθειας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ στον ακόλουθο εδώ, αυτός ο ακόλουθος την πήρε και η διαδικασία ξεκίνησε. Και σε όλες τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, πραγματοποιήσαμε διάφορες συναντήσεις τον Δεκέμβριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Τουρκία.

Υπήρξαν τριμερείς συναντήσεις. Μεταξύ αντιπροσωπειών. Μεγάλης κλίμακας. Με ευρεία συμμετοχή. Το θέμα συζητήθηκε σε όλες του τις διαστάσεις. Και στη συνέχεια στις 15 Αυγούστου, θα υπάρξει άλλη μια συνάντηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με αυτά τα F-16.

Είδαμε ότι η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά θετική, υποστηρικτική και έχει επίγνωση της σημασίας και του βάρους αυτού του θέματος στις επαφές που έκαναν οι φίλοι μας μαζί μας σχετικά με αυτές τις συναντήσεις, στις επαφές μας με τους Υπουργούς, στις επαφές μας με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και στις επαφές του Προέδρου μας με τον κ. Biden. Εν τω μεταξύ, όμως, ο [Π/Θ Μητσοτάκης], ο οποίος ήταν καλεσμένος του Προέδρου μας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρό μας μόνος του και κατά μία έννοια υποσχέθηκε στον Πρόεδρό μας: «Ας μιλήσουμε και ας συζητήσουμε όλα τα προβλήματα μαζί. Ας τα λύσουμε μόνοι μας». ‘Με άλλα λόγια, ας μην μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα σε προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-Ευρώπης, Τουρκίας-ΗΠΑ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ’. Και υποσχέθηκε.

Σαν από κακία, πολύ λίγο καιρό αργότερα, εμφανίστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο και είπε… ‘Μην τους το δώσετε’ [είπε], το οποίο δεν ταιριάζει σε καμία διπλωματική ευγένεια, το οποίο δεν ταιριάζει στη συμμαχία, το οποίο δεν ταιριάζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, το οποίο δεν ταιριάζει στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ένα άτομο, μια χώρα, ένας υπουργός, ένας πρωθυπουργός πηγαίνει και ασκεί λόμπι για να αγοράσει εξοπλισμό για τη χώρα του. Διεξάγει συνομιλίες. Κάνει επαφές. Εδώ, με έναν ακατανόητο τρόπο, έκαναν μια προσπάθεια λέγοντας «μην τα δώσετε» σε μια άλλη χώρα.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα προοδευτικό σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα αξιοσημείωτο σε αυτό. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ, για να το πω ήπια, ατυχή πρωτοβουλία. Και ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ένα νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κογκρέσο με κάποιους όρους. Και αυτό στάλθηκε. Τώρα, βέβαια, υπάρχει και ένα σκέλος της Γερουσίας. Υπάρχει ένα σκέλος του Λευκού Οίκου. Υπάρχει μια προεδρική έγκριση. Υπάρχουν στάδια.

Συνεχίζουμε τις επαφές σε αυτό το σημείο. Όπως ανέφερα προηγουμένως, μια πολιτική αντιπροσωπεία πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες με εντολή του Προέδρου μας για να καλύψει το θέμα αυτό. Εκεί, έκαναν πολύ σημαντικές επαφές στο Κογκρέσο. Επέστρεψαν με πολύ θετικές εντυπώσεις. Οι φίλοι μας εξέφρασαν την άποψη ότι ήταν επιτυχής. Αυτή η μέθοδος μπορεί να συνεχιστεί από εδώ και στο εξής. Θα το παρακολουθήσουμε αυτό, το κάνουμε. Και η ελπίδα μας, η ευχή μας είναι ότι τόσο στη Γερουσία όσο και αργότερα στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος, ο κ. Πρόεδρος Biden θα βγάλει τις υποσημειώσεις που τέθηκαν εκεί από τον Πρόεδρό μας, και ότι αυτά τα εν λόγω αεροπλάνα, χωρίς οποιουσδήποτε όρους κ.λπ. Τα αεροπλάνα για τα οποία πληρώσαμε, οι εργασίες που πληρώσαμε για τον εκσυγχρονισμό… Αυτό είναι εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι στρατηγικός σύμμαχος… Λένε «σημαντικός»«σημαντικός σύμμαχος». Έχουμε σημαντικούς ρόλους στο ΝΑΤΟ. Έχουμε καθήκοντα. Εδώ και 70 χρόνια κάνουμε αυτά τα πράγματα. Επομένως, υπό αυτήν την έννοια, ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Ερ: Κύριε Υπουργέ, έχετε εναλλακτικές λύσεις ή προετοιμασίες σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα και δεν μπορεί να υλοποιηθεί;

Hulusi Akar: Κύριε Serdar, ο κόσμος έχει διευρυνθεί πολύ. Έχει διευρυνθεί πολύ. Οι επιλογές έχουν αυξηθεί πολύ. Ως εκ τούτου, φυσικά, μπορούν να παραχθούν πολλές λύσεις έναντι αυτού. Αυτό που θέλουμε να αναφέρουμε εδώ είναι η στάση της γειτονικής μας Ελλάδας. Είναι πολύ καθοριστική. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι πολύ αφύσικη. Εννοώ κυριολεκτικά αφύσικη. Δεν πήγαν μόνο στην Αμερική για να πουν «μη μας δώσετε τα F-16». Ταυτόχρονα, όπως ξέρετε, πήγαν στη Γερμανία για να πουν: «Μην τους δώσετε τα υποβρύχια». Όταν το συζητούσαμε αυτό με τους φίλους μας, ένας από τους φίλους μας είπε: «Σύντομα θα πάνε και στον φούρναρη για να πουν: ‘Μην τους δίνετε ψωμί’». Θέλω να πω, αυτό δεν ταιριάζει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ούτε φιλίας ούτε γειτονίας. Συνεπώς, συνεχίζει να το κάνει με τέτοια αγωνία. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια θεσμική στάση και δεν θα λάβουν υπόψη τους αυτές τις «φήμες», τις «κουτσομπολίστικες»πρωτοβουλίες και τις εισροές και ότι θα δείξουν την απαραίτητη στάση απέναντι στο τουρκικό κράτος και τις ΤΕΔ, οι οποίες είναι σύμμαχοι εδώ και χρόνια. 

Ερ: Υπάρχουν πολλά πεδία έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Σε αυτές περιλαμβάνονται «ο εξοπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς»«η κατάσταση των ‘Τούρκων’ στη ‘Δυτική Θράκη»«η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων»«το Κυπριακό»και «η πρόσφατη αύξηση της παρουσίας των αμερικανικών βάσεων στη χώρα αυτή». Πώς αξιολογείτε αυτά τα ζητήματα και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Ελλάδα σε αυτά τα ζητήματα;

Hulusi Akar: Έχουμε πει στην Ελλάδα πολύ ξεκάθαρα σε όλα τα περιβάλλοντα, σε όλα τα μέσα, στον ΟΗΕ, στις διμερείς συνομιλίες, στο ΝΑΤΟ, σε διάφορες άλλες επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις:

1- Λέμε, ας μιλήσουμε και ας διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ας μιλήσουμε και ας διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Και ας είμαστε σε διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Και παρ’ όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειες του Προέδρου μας προς αυτή την κατεύθυνση, ορισμένοι πολιτικοί, γνωστοί άνθρωποι στην Ελλάδα πραγματικά σπαταλούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, για τα προσωπικά τους συμφέροντα, για τους προσωπικούς τους υπολογισμούς. Τις θυσιάζουν. Και συνεχίζουν αδιάκοπα κάθε είδους προκλητικές ενέργειες και συζητήσεις. Είναι σαν να σηκώνονται κάθε πρωί και να λένε: «Τι μπορώ να πω εναντίον της Τουρκίας;» «Τι μπορώ να κάνω εναντίον της Τουρκίας;». Αυτή είναι η ατζέντα τους. Και από αυτή την άποψη, δυστυχώς, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Τους καλούμε στο τραπέζι κάθε φορά. Λέμε «ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε». Δεν έρχονται. Επειδή δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν. Γιατί εμείς θέλουμε να μιλήσουμε-διαπραγματευτούμε.

Είμαστε δυνατοί. Επειδή έχουμε δίκιο. Αυτό λέμε σε όλους. Το λέμε επίσης σε όλα τα τρίτα μέρη. Λέμε, «Να είστε αντικειμενικοί. Να είστε αμερόληπτοι. Κοιτάξτε τα πράγματα με πραγματική διανοητική ηθική». Επειδή, πραγματικά, υπάρχουν αντιδεοντολογικές προσεγγίσεις. Θέλω να πω, είναι ξεκάθαρο. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι, αντί για χώρες, καταστρέφουν ακόμη και κάποιες πληροφορίες. Το αντανακλούν διαφορετικά. Αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Προσποιούνται ότι καταλαβαίνουν διαφορετικά. Και δεν θέλουμε ποτέ τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να γίνουν προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-Ευρώπης, Τουρκίας-ΝΑΤΟ, Τουρκίας-Αμερικής.

Τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αλλά εδώ, ειδικά ο Έλληνας Π/Θ και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δυστυχώς, με εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες και λόγους, καταστρέφουν και αλλάζουν κατά κάποιο τρόπο τη θετική ατμόσφαιρα, την εποικοδομητική ατμόσφαιρα, την ατμόσφαιρα διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα, έχουν κάτι στη γλώσσα τους: «Νεοοθωμανισμός». Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τέτοιο στα αιτήματα, τις ομιλίες και τις διαπραγματεύσεις μας εδώ. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο. Λέμε Συνθήκη Λωζάνης. Λέμε Συμφωνία των Παρισίων. Λέμε αυτά τα πράγματα. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας που σχετίζονται με αυτά. Και λέμε ακόμη: «Παρόλες αυτές τις αδικίες, παρά τις σαφείς και προφανείς παραβιάσεις αυτών των συμφωνιών, παρά τα παραπάνω, ας μιλήσουμε». Λέμε: «Ας συναντηθούμε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων». Και εσείς, μαζί με 3000 νησιά στο Αιγαίο, θα έρθετε μέχρι τη μύτη μας, ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, και θα δείτε την Τουρκία ως επεκτατική. Θέλω να πω, αυτό είναι πραγματικά απίστευτο. Θέλω να πω, θέλουμε να το δουν αυτό κυρίως οι τρίτοι. Θέλουμε να το καταλάβουν. Θέλουμε να το ξέρουν.  

Hulusi Akar: Υπάρχει κάτι που ξεκινά το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Όπως βλέπετε, καλύπτεται όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Το πραγματικά έξυπνο και λογικό μάτι το βλέπει αυτό. Θέλω να πω, ακόμη και ένας μαθητής λυκείου βλέπει «ποιος είναι ο επεκτατικός;». Και μιλάμε για μια χώρα που έχει μεγαλώσει 3 φορές, 5 φορές, 7 φορές από την ίδρυσή της, εις βάρος της Τουρκίας… Επομένως, αυτά τα πράγματα πρέπει να φαίνονται. Οι αδικίες πρέπει να φαίνονται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το νησί Καστελόριζο. Αυτό το νησί έχει έκταση 10 τ.χλμ. Απέχει 1950 μέτρα από την Τουρκία. Το επίπεδο κολύμβησης των δοκίμων μας στις στρατιωτικές ακαδημίες είναι 2.000 μέτρα. Ως εκ τούτου, είναι σε μια απόσταση όπου οι σπουδαστές μπορούν να κολυμπήσουν. Και εδώ, τόσο κοντά στην ηπειρωτική χώρα, 580-600 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα τέτοιο νησί, ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων… Για το νησί αυτό ζητείται περιοχή δικαιοδοσίας 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μπορεί αυτό να εξηγηθεί με τη λογική, τη λογική και το δίκαιο; Όχι. Επομένως, λέμε ότι αυτό πρέπει να το δούμε.

Και η χώρα μας και οι αδελφοί και οι αδελφές μας που ζουν στην ‘ΤΔΒΚ’ έχουν δικαιώματα και νόμους. Τόσο μέσα όσο και έξω από το νησί, στη Μεσόγειο. Στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά αγνοούνται. Και αυτό δυστυχώς από τρίτες χώρες… έτσι το βλέπουν κάποιοι. Αυτό είναι το θλιβερό σημείο. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Έτσι, λέμε: «Κοιτάξτε, αυτή είναι η κατάσταση». Αποκαλύπτουμε τα πάντα. Τα πάντα ακούγονται. Λένε, «Ας ρίξουμε μια ματιά». Ή λένε «κανένα σχόλιο». Εμείς λέμε «κάντε το σχόλιό σας». «Αυτή είναι η αλήθεια». Οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν με μονόπλευρες πληροφορίες. 

Υπάρχει μια αγάπη για τους εξοπλισμούς. Υπάρχει αγάπη για την επιδίωξη τεχνητών συμμαχιών. Τα βλέπουμε αυτά όλη την ώρα. Ως εκ τούτου, άνοιξαν την πόρτα σε τρίτες χώρες. Δεν τους έχει απομείνει καμία μυστικότητα. Και η ελληνική αντιπολίτευση το βλέπει αυτό. Το βλέπει πολύ καθαρά. Και αυτό είναι πολύ πολύτιμο. Από ηθική άποψη, η αντιπολίτευση είναι πολύ ξεκάθαρη ότι μια τέτοια παράδοση μιας χώρας είναι λάθος. Και ποιος κάνει όλα αυτά τα πράγματα εδώ; Η Ελλάδα τα κάνει. Και εμείς λέμε: «Εσείς είστε αυτοί που τα κάνετε όλα αυτά». Λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα της Τουρκίας εδώ; Δυστυχώς, εδώ είμαστε «επιθετικοί και επεκτατικοί». Είναι έτσι; Πού είναι η λογική σε αυτό;

Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα. Φυσικά, ο εξοπλιστικός προϋπολογισμός είναι ένας σοβαρός προϋπολογισμός. Και υπολογίζουν, με τον δικό τους τρόπο, εναντίον της Τουρκίας αγοράζοντας εργαλεία, εξοπλισμό, όπλα και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων η οικονομική ζωή έχει λήξει. Και υπάρχει μια πολύ σοβαρή αύξηση του προϋπολογισμού. Υπάρχει αύξηση κατά 5 φορές. Εμείς λέμε: «Μην κουράζεστε, μην κάνετε μάταιες προσπάθειες. Αυτές οι προσπάθειες που κάνετε είναι πολύ λίγες για την Τουρκία, για τις ΤΕΔ. Είναι πάρα πολλά για την άμυνα. Όταν κάνετε αυτές τις δαπάνες…. έχετε ήδη τεράστια χρέη…».

Τίποτα δεν συμβαίνει σε αυτούς. Αλλά απειλεί σοβαρά την ευημερία του λαού. Προκαλεί δυσκολίες με διάφορους τρόπους. Έχει αρνητικές επιπτώσεις. Τους λέμε ότι πρέπει να το δούμε και αυτό. Φυσικά, ένα από τα άλλα σημαντικά σημεία που πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ είναι ότι ορισμένοι πολιτικοί, απόστρατοι στρατηγοί, ορισμένοι ακαδημαϊκοί και ορισμένοι απόστρατοι διπλωμάτες με κοινή λογική έχουν αρχίσει πλέον να βλέπουν αυτές τις πραγματικότητες, τις πραγματικότητες για τις οποίες μιλάμε. Άρχισαν επίσης να γράφουν και να μιλούν αφού είπαμε αυτά τα πράγματα. Επομένως, το βλέπει και ο ελληνικός λαός. Επομένως, θα ήταν πολύ σημαντικό για τους Έλληνες πολιτικούς να κάνουν πίσω από το λάθος δρόμο, για ορισμένους ανθρώπους να κάνουν πίσω από το λάθος δρόμο, να ξεκινήσουν συνομιλίες και διαλόγους….

Η Τουρκία δεν αποτελεί ποτέ απειλή για τους συμμάχους. Εμείς λέμε ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Έχουμε μιλήσει για αυτά με τους Έλληνες ομολόγους μας κάθε φορά. «Ας επικρατήσει αυτή η ειρήνη και η σταθερότητα. Και ας κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα φιλίας. Ας μοιραστούμε τον πλούτο εδώ, στην περιοχή, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ας συμβάλει στον λαό και στην ευημερία και των δύο πλευρών». Εμείς λέμε ας το αναπτύξουμε αυτό. Και ακολουθούν σε αυτό το σημείο κάθε είδους άδικες, παράνομες συμπεριφορές. Έτσι δυστυχώς τις συνεχίζουν. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να το εκφράσουμε αυτό ξεκάθαρα εδώ: Παρ’ όλες τις καλές μας προθέσεις, αν έχουν αυτές τις άδικες και παράνομες συμπεριφορές, εμείς τους δώσαμε και θα συνεχίσουμε να τους δίνουμε την απαραίτητη δράση και τον απαραίτητο διάλογο στη βάση της αμοιβαιότητας, τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ας το γνωρίζουν και αυτοί. Με άλλα λόγια, το ότι λέμε «αρχές καλής γειτονίας, διεθνές δίκαιο, ας μοιραστούμε τον πλούτο μαζί, ας ζήσουμε φιλικά» δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία σε καμία περίπτωση. Όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το ότι λέμε «δεν θα οδηγήσουμε στην παραβίαση ούτε των δικών μας δικαιωμάτων ούτε των δικαιωμάτων των Κυπρίων αδελφών μας» δεν αποτελεί απειλή. Είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων και του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας και δόξα τω Θεώ είμαστε ικανοί για αυτό. Εμείς λέμε να το γνωρίζουν και αυτοί αυτό. Και υπάρχει και ένα ακόμη σημείο εδώ. Ξέρετε ότι πριν από 100 χρόνια έγινε μια ελληνική απόπειρα εισβολής. Και έγινε μια θηριωδία. Βρισκόμαστε στο 100ό έτος από το τέλος όλων αυτών. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ την Ημέρα της Νίκης μας.

Ερ: Αξιότιμε Υπουργέ, σε σχέση με το ίδιο θέμα, και δημοσιογράφοι του πρακτορείου Anadolu πήγαν σε αυτά τα νησιά του Αιγαίου με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Φέραμε και στην ατζέντα της παγκόσμιας κοινης γνώμης την εκεί στρατιωτική δομή με οπτικό υλικό. Η Τουρκία πάντα βγάζει στο προσκήνιο τη στάση της για τον εξοπλισμό αυτών των νησιών του Αιγαίου. Υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια υποχώρηση από τους συνομιλητές σας ως προς αυτό; Τι παρατηρείτε;

 Hulusi Akar: Εμείς, φυσικά, λέμε στους συνομιλητές μας ότι εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ιστορία. Όλοι έχουν δει και βιώσει πόσο βαρύ ήταν το τίμημα της περιπέτειας που πριν αναλήφθηκε. Αυτό το βίωσε περισσότερο η Ελλάδα. Αυτοί πλήρωσαν το τίμημα. Και είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι αυτή η απόπειρα εισβολής, που έγινε πριν από 100 χρόνια, δεν υιοθετήθηκε ούτε από τον ελληνικό λαό. Εκτέλεσαν ακόμη και 6 υπεύθυνους για αυτή την απόπειρα εισβολής, μεταξύ των οποίων τον Π/Θ και τους υπουργούς. Λέγοντας «Γιατί μας βάλατε μέσα σε αυτό το μπελά;». Επομένως, εδώ πρέπει να αντληθούν διδάγματα από την ιστορία. Νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση θα πρέπει να αποφεύγονται. Τους ζητάμε να μην τρέχουν πίσω από αυτές τις περιπέτειες. Πολύ σαφές και ξεκάθαρα. Άρα, υπάρχει πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας μας και της Ελλάδας; Υπάρχει. Πώς θα το λύσουμε λοιπόν; Μιλώντας, λέμε. Με διάλογο, λέμε. Αυτό λέμε.

Δυστυχώς, υπάρχει μια αδυναμία στην Ελλάδα ως προς αυτό. Υπάρχει αδυναμία στην ομιλία και στη συζήτηση. Εδώ γίνονται συμβουλευτικές συναντήσεις από το ΥΠΕΞ μας για την ομιλία και τον διάλογό μας. Λένε να το ξαναζωντανέψουμε. Υπάρχει ένα έργο που εμείς, ο αξιότιμος Τ/Πρόεδρός μας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ονομάζουμε αποσυμπίεση, να μην υπάρξει ανεπιθύμητη σύγκρουση. Ας μιλήσουμε, ας στήσουμε κάποιους μηχανισμούς. Ούτε σε αυτό συμμετέχουν. Μιλήσαμε και συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μας, με φίλους και συνομιλητές μας, που υπηρέτησαν αργότερα ως υπουργοί, από την εποχή που ήμουν Αρχηγός Τ/Γενικού Επιτελείου. Είπε ότι «Αυτά τα ζητήματα, τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δεν είναι ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν σε λίγες ώρες. Είναι προβλήματα που απαιτούν τεχνογνωσία. Επομένως, επιλέξτε 15-20 άτομα που είναι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα. Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Πολιτικός, Διπλωμάτης. Να προσδιορίσουμε κι εμείς. Αυτοί να κάτσουν, να συναντηθούν και να μιλήσουν για ώρες, για μέρες». Να βρουν λύσεις. Και το δέχτηκαν. Τους στείλαμε δύο φορές στην Αθήνα. Εκείνοι ήρθαν μια φορά στην Τουρκία. Τώρα είναι η σειρά τους. Πρέπει να έρθουν. Πόσο καιρό περιμέναμε; Περιμέναμε 2 χρόνια. Περιμέναμε 2 χρόνια. Κάθε φορά που συναντιόμαστε με τον ομόλογό μας τον Υπουργό, λέμε ότι «περιμένουμε». Λένε, «Ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα». Περιμένουμε. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Λέμε να μιλήσουμε. Εδώ λοιπόν, δυστυχώς, έχουμε σοβαρά προβλήματα με αυτά τα θέματα. Όταν εξετάζουμε τα προβλήματα τώρα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Έχουμε 11 προβλήματα με αυτήν την Ελλάδα. Δεν βλέπουμε άλλο τρόπο επίλυσης αυτών των προβλημάτων εκτός από τον διάλογο. Λέμε «πρέπει να είμαστε σε διάλογο». Για παράδειγμα, τα Νησιά με Αποστρατιωτικοποιημένο Καθεστώς είναι πρώτο. Τώρα, στα Νησιά με Αποστρατιωτικοποιημένο Καθεστώς, στο άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, στο άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων είναι πολύ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι «Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα. Δόθηκαν υπό τον όρο να μην εξοπλιστούν». Νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Υπάρχουν 26 νησιά… Υπάρχουν 23 νησιά από αυτή την άποψη. Αυτό πρέπει να τηρηθεί. Εξόπλισαν 16 από αυτα. Και προβάλλουν ιδιαίτερα μη σοβαρά επιχειρήματα γι’αυτό. Όταν λέμε «Κύριε, αυτά τα νησιά σας δόθηκαν υπό τον όρο να είναι μη εξοπλισμένα», οι απαντήσεις τους δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Δεν υπάρχουν σοβαρές απαντήσεις. Οι ρήτρες των συμφωνιών υπάρχουν. Όμως παρόλα αυτά, δυστυχώς, διατηρούν αυτή τη στάση. Αυτό που πρέπει να υπάρχει στα νησιά είναι αυτοί που να επιβάλουν μια περιορισμένη και αναλογική επιβολή του νόμου. Τώρα όμως υπάρχουν αεροδρόμια, τανκς, πυροβολικά βάζουν τα πάντα. Λοιπόν, τώρα αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνας; Η ανάπτυξη αυτών των όπλων, που φτάνουν μέχρι κάτω από τη μύτη μας, δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε σ’αυτό; Άρα δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών ενεργώντας κατά παράβαση αυτής της συνθήκης;

Τώρα λες «Υπάρχει συμφωνία. Η ρήτρα αυτής της συμφωνίας, δεν είναι έτσι κατά τη γνώμη μου. Δεν το θέλω αυτό. Δεν το δέχομαι». λες. Τότε τι θα συμβεί εάν κι εγώ, το άλλο μέρος πει ότι «Κι εγώ δεν αποδέχομαι αυτό το άρθρο»; Η συμφωνία θα πέσει. Τότε τα κυριαρχικά σας δικαιώματα εκεί θα μπουν σε συζήτηση. Επομένως, αυτά μιλήσαμε μαζί τους. Εξακολουθούμε να τα συζητάμε. Και προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο για αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Για παράδειγμα, αυτό έκαναν εναντίον της ‘τουρκικής μειονότητας’ εκεί μη αναγνωρίζοντας την ‘τουρκική ταυτότητα’… Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Θράκη, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική γεωγραφία. Έχουμε έναν ορισμένο αριθμό ‘ομογενών’ εκεί. Δεν δέχονται ότι είναι ‘Τούρκοι’. Η γλώσσα που μιλούν οι άνθρωποι εκεί είναι η τουρκική. Τα ονόματα και τα επώνυμά τους είναι τουρκικά. ‘Τουρκικός τίτλος‘. Οι πρόγονοί τους είναι ‘Τούρκοι’. ‘Τουρκικά’ νεκροταφεία. Οι συγγενείς τους βρίσκονται στην Τουρκία. Σε ένα τόσο προφανές θέμα, «Δεν είσαι ‘Τούρκος’. Είσαι μουσουλμάνος. Αυτή είναι η μουσουλμανική κοινότητα». Λοιπόν, είναι Κινέζοι, όχι Τούρκοι; Είναι Γιαπωνέζοι; Είναι Βρετανοί; Είναι Γάλλοι; Γερμανοί; Ποιοι είναι αυτοί; Αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ οδυνηρό γεγονός. Και τα δικαιώματα, οι περιορισμοί και οι καταπιεστικές πρακτικές κατά των αδελφών μας εκεί είναι πραγματικά απαράδεκτα. Και δεν σταματούν με αυτό που ξεκίνησαν. Υπάρχουν περισσότερα. Τι είναι; Τώρα έχουν κλείσει 4 σχολεία. Με διάφορες ανόητες δικαιολογίες. Σφετερίστηκαν πλήρως το δικαίωμα εκλογής του μουφτή. Το σφετερίστηκαν. Εδώ στην Τουρκία, ενώ ο καθένας ασκεί ελεύθερα τις θρησκευτικές του λειτουργίες, το ένα, το άλλο, και τη θρησκευτική του ζωή. Στην Αθήνα υπάρχει μόνο ένα τζαμί και αυτό δεν έχει μιναρέ. Δεν έχει τρούλο. Τίποτα τίποτα. Υπάρχει ένα τζαμί. Και η διοίκηση του τζαμιού είναι στους Ορθοδόξους. Δεν υπάρχει ‘Τούρκος’. Το Τζαμί διοικείται από μια επιτροπή Ορθοδόξων. Δηλαδη σε μια τόσο φρικτή προσέγγιση. Αλλά εξακολουθούν να μιλούν αδιάντροπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλάνε για ελευθερία. Μιλάνε για αξίες της ΕΕ. Δηλαδή, μιλούν για πράγματα που είναι πραγματικά απαράδεκτα. Εξάλλου υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την εκεί ‘τουρκική μειονότητα’. Και πάλι επιμένουν να μην το εφαρμόζουν, με θρασύτητα. Ως αποτέλεσμα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα δικαιώματα των ‘Τούρκων συμπατριωτών’ μας και των καταπιεσμένων. Είτε έτσι είτε αλλιώς. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι τώρα το έχουμε κάνει και θα το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας για την εκπροσώπηση και την υποστήριξη δικαιολογημένων αιτημάτων τόσο εντός χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο, νόμιμα και μέσω πολιτικής.

Ερ: Θα πρέπει επίσης να το ρωτήσουμε και αυτό. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δυσανάλογη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Πώς αξιολογείτε αυτή την κατάσταση;

Hulusi Akar: Όπως μόλις ανέφερα, άνοιξαν τις πόρτες τους μέχρι το τέλος με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Δεν το άνοιξαν δηλαδή μόνο στους Αμερικανούς, αλλά και στους τρομοκράτες. Δεν υπάρχει κανένας που να μην γνωρίζει τοστρατόπεδο του Λαυρίου, είναι ο ορισμός. Είναι μαζί με τους τρομοκράτες. Είναι μαζί με το FETÖ. Τους έκαναν τα πάντα εύκολα. Τους παρείχαν κάθε είδους υποστήριξη. Τους φύλαξαν. Και όταν τους το λέμε αυτό, νιώθουν άβολα. Τώρα, σε μια τέτοια προσέγγιση, απερίσκεπτα, από την άλλη, συνήψαν κάποιες σχέσεις με τους Αμερικανούς παρά τις αντιρρήσεις της δικής τους αντιπολίτευσης. Αλλά το παρελθόν αυτού είναι το εξής: Το 1980, είχαμε μια συμφωνία Αμυντικής και Οικονομικής Συνεργασίας με τους Αμερικανούς. Αντίστοιχα, το έκαναν και με την Ελλάδα το 1990. Οι συμφωνίες αυτές ανανεώνονται περιοδικά. Εκσυγχρονίζονται. Υπό αυτή την έννοια, επικαιροποίησαν αυτές τις συμφωνίες το 2020. Με αυτές τις επικαιροποιημένες συμφωνίες, αύξησαν τον αριθμό των βάσεων των ΗΠΑ από 5 σε 9. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9 βάσεις των ΗΠΑ. Υπάρχουν μερικές επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις. Τώρα, ποιος είναι ο σχηματισμός στην Αλεξανδρούπολη; Ένα, οι επίσημες δηλώσεις των Αμερικανών σχετικά με αυτό: «Θα φτιάξουμε μια αποθήκη LNG εδώ». Και λένε ότι «το κάναμε». Αναπτύσσονται. «Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα εδώ με οποιονδήποτε τρόπο, ειδικά στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που προμηθεύουν αυτές οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία, δίνοντας αυτό το αέριο από εδώ, θα καλύψουμε την ανάγκη εκεί». Αυτή είναι η πρώτη εξήγηση. Δύο. Περιγραφή: «Είναι επίσης κέντρο επιμελητείας για την κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών των στρατιωτικών μονάδων εκεί, σε περίπτωση οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής δράσης για την υποστήριξή τους σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία σε ευρωπαϊκές χώρες». Αναφέρονται δύο κέντρα. Ένα LNG και ένα κέντρο Logistics. Αυτό λένε. Λένε ότι «Δουλεύουμε πάνω σ’αυτά». Εμείς όμως λέμε το εξής… Αυτοί οι σχηματισμοί, αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εμάς, με την Τουρκία…. Δεν μπορεί ποτέ να ειπωθεί… Υπάρχει μια αρχή στην αμυντική ασφάλεια. Υπάρχει ένας νόμος. Αυτός ο νόμος είναι «όλα είναι θέμα παρακολούθησης και προφύλαξης». Γι’ αυτό παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα. Αυτή είναι η άποψή μας για το θέμα της Αλεξανδρούπολης.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα