Χλιδή για τον Ερντογάν, πείνα για τους Τούρκους: Το 50μετρο mega yacht του Τούρκου προέδρου κάνει βόλτες στο Βόσπορο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την εμφάνισή του στον Βόσπορο έκανε το 50μετρο, τετραώροφο το mega yacht Yakamoz του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο φέρει το έμβλημα της τουρκικής προεδρίας.

Ο Γιορούκ Ισίκ, γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος διευθύνει το Παρατηρητήριο του Βοσπόρου και παρακολουθεί την κίνηση στα Στενά, εντόπισε το γιοτ και ανάρτησε φωτογραφίες του στο Twitter.

«Το πρώην βοηθητικό Yakamoz Y68 του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Τουρκική Προεδρία το 2019 και ανακαινίστηκε, το τουρκικό προεδρικό γιοτ χωρίς ορατό όνομα (ακόμα Yakamoz;) αλλά με το επίσημο έμβλημα του προέδρου, διέσχισε τον Βόσπορο» έγραψε ο Γιορούκ Ισίκ στην ανάρτησή του.

 

Το σκάφος άρχισε να κατασκευάζεται επί προεδρίας Ντεμιρέλ για τον εκάστοτε πρόεδρο. Αργότερα όταν έγινε πρόεδρος ο Νετζντέτ Σεζέρ έκρινε πως αυτό συνιστούσε σπατάλη και το απέδωσε στο πολεμικό ναυτικό.

Το 2018, με απόφαση Ερντογάν, εντάχθηκε και πάλι στην προεδρία. Μετά από εκτεταμένες επισκευές εμφανίστηκε εκ νέου στα στενά της Κωνσταντινούπολης.

Το Yakamoz ανήκει στην κατηγορία «mega yacht» καθώς έχει μήκος 50 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 28 χιλιόμετρα την ώρα ενώ μπορεί να μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες.

Το όνομα του γιοτ (Yakamoz) σημαίνει την αντανάκλαση της σελήνης στο θαλασσινό νερό το βράδυ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο σκάφος φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς της Μαλαισίας, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr, επικαλούμενα πληροφορίες της cumhuriyet.

Υπό συνθήκες φτώχειας…

Ο βουλευτής Ουτκού Τσακίροζερ από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είχε υποβάλλει ερώτηση παλιότερα σχετικά με το γιοτ κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου σκάφους εν μέσω φτώχειας και οικονομικής κρίσης.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είπε ότι το σκάφος διατάχθηκε να περάσει στην τουρκική προεδρία, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τις τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην προεδρία στις 16 Μαρτίου 2018.

Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από το ναυτικό για να μεταφέρει προσωπικό.

«Υπό συνθήκες κατά τις οποίες η οικονομική κρίση βαθαίνει, η φτώχεια αυξάνεται και ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας προσπαθεί να πάρει τον κατώτατο μισθό, χρειάζεται πραγματικά η προεδρία ένα σκάφος; Για ποιο σκοπό και για ποιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιηθεί αυτό το σκάφος”, είχε ρωτήσει ο κ. Τσακίροζερ.

photo:Το τουρκικό σκάφος Yakamoz με το έμβλημα της τουρκικής προεδρίας στον Βόσπορο. Photo via twitter Yörük Işıκ

Πηγή: Twitter, in.gr

Χλιδή για τον Ερντογάν, πείνα για τους Τούρκους: Το 50μετρο mega yacht του Τούρκου προέδρου κάνει βόλτες στο Βόσπορο [εικόνες]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα