Το φάντασμα Σκεντέρμπεη νίκησε τον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σταύρος Τζίμας

Η τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στην Αλβανία δεν ήταν όπως οι άλλες παλαιότερα. Ο «αδελφός» Ράμα βέβαια τον υποδέχθηκε με τιμές, αλλά οι αποθεωτικές εκδηλώσεις του παρελθόντος απουσίαζαν. Η αλβανική κοινωνία εμφανίστηκε διχασμένη, όπως και η ηγεσία. Η έλευση του Ερντογάν την ημέρα της επετείου (17-1-1468) του θανάτου του ήρωα των Αλβανών Γεωργίου Καστριώτη (Σκεντέρμπεη) στον απελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Οθωμανών, θεωρήθηκε από πολλούς πρόκληση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα με τον οποίο δεν συναντήθηκε καν, φρόντισε την ώρα που ο Ερντογάν εκφωνούσε λόγο στην πόλη Λιάτσι, όπου μοίρασε διαμερίσματα σε σεισμόπληκτους, και εκθείαζε το οθωμανικό παρελθόν της «χώρας των αετών», να βρίσκεται στη Λέζα και να καταθέτει λουλούδια στο μνημείο του Σκεντέρμπεη.

Ούτε πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε επίσκεψη του Ερντογάν στα Τίρανα οι Αρχές δεν κάλυψαν το τεράστιο άγαλμα του Σκεντέρμπεη στην κεντρική πλατεία των Τιράνων για να μη δυσαρεστηθεί στο διάβα του ο Τούρκος ηγέτης.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Ράμα να έχει αναδείξει σε κορυφαίο «στρατηγικό εταίρο» του τον ισλαμιστή ηγέτη, όμως η αλαζονική συμπεριφορά του Ερντογάν έχει αρχίσει να ενοχλεί τους Αλβανούς που αισθάνονται ότι προσβάλλει την εθνική τους αξιοπρέπεια. Η αξίωση να του παραδώσει η αλβανική κυβέρνηση τους «τρομοκράτες» (έτσι βαφτίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους) οπαδούς του Γκιουλέν, που διατηρούν ισχυρή επιρροή στο μουσουλμανικό στοιχείο της Αλβανίας, και να εγκαταστήσει στην αλβανική μουσουλμανική κοινότητα ηγεσία δικής του επιλογής(!), προκάλεσε αντιδράσεις.

Η μουσουλμανική κοινότητα απείχε από τα εγκαίνια του τζαμιού στα Τίρανα, τα οποία ευλόγησε Τούρκος, ενώ όταν στην κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως οι τουρκοαλβανικές σχέσεις θα εξαρτηθούν από το θέμα του Γκιουλέν, αναγκάστηκε ο Ράμα, για να σώσει την αξιοπρέπεια του αξιώματός του, να παρέμβει λέγοντας ότι η Αλβανία δεν έχει καμία υποχρέωση στην Τουρκία. Οι Αλβανοί μπορεί να θεωρούν καλοδεχούμενα τα γρόσια του Ερντογάν, αλλά έχουν αρχίσει να μην ανέχονται ούτε να τους τσαλακώνει την εθνική υπερηφάνεια τους ούτε να τους επιβάλλει τη δική του πίστη. Δεν έχω συναντήσει μέχρι στιγμής Αλβανό ο οποίος να οραματίζεται να ζήσει σε μια ισλαμική «δημοκρατία» α λα Ερντογάν, που μεθοδικά επιχειρεί να πλασάρει όχι μόνο στην Αλβανία αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, με το περιτύλιγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τώρα γιατί ο Ράμα πασχίζει να δέσει όσο πιο γερά μπορεί τη χώρα του στο άρμα του Ερντογάν χρήζει ερμηνειών.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα