Τι είναι αυτά που λέει ο Τσαβούσογλου;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τι θέλει ο Τσαβούσογλου; Τι είναι αυτά που λέει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες ακόμη και με την Ελλάδα; Και το σπουδαιότερο, τι σημαίνει η ρητορική ερώτηση “θα συνεχίσουμε να δρούμε μονομερώς”; Εννοείται η Τουρκία.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά κεραίαν τις θέσεις της. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Η Συμφωνία με την Ιταλία έστειλε ένα μήνυμα. Ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί κυριαρχικά της δικαιώματα. Αλλά, η Ιταλία αποδέχθηκε πως αυτά τα δικαιώματα ανήκουν στην Ελλάδα. Θα κάνει το ίδιο και η Τουρκία;
Αδύνατον.
Απο τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ΥΠΕξ βγαίνει μια αίσθηση ανησυχίας για το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας- Ε.Ε. Και αυτήν τη στιγμή με τα προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία, η περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρώπη θα προκαλέσει πρόσθετες οικονομικές παρενέργειες.
Μπορεί η Ευρώπη να αποτελεί παράγοντα νουθεσίας του τούρκου προέδρου; Υπο προϋποθέσεις, ναί.
Το σπουδαιότερο, μάλλον, που μπορεί να συντρέχει είναι ότι η τουρκία ξεδίπλωσε όλες τις κινήσεις που θα ήθελε να κάνει στη Μεσόγειο. Σε άλλες πέτυχε, σε άλλες είναι σε αναμονή. Και διαμόρφωσε ένα καινούριο status. Αμφισβήτησε εν τοις πράγμασι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απολαμβάνοντας της ανοχής της διεθνούς κοινότητας.
Με μια νέα πολιτική, στρατιωτική και γεωπολιτική κατάσταση που νομίζει η Άγκυρα ότι διαμόρφωσε στη Μεσόγειο, καλεί απο θέση ισχύος σε διαπραγματεύσεις. Ελπίζοντας ότι οι θέσεις της θα γίνουν αποδεκτές και απο την Αθήνα.
Δεν πιστεύω πως στην τουρκική πολιτική θα αλλάξει κάτι. Θα έχει τις ίδιες επιδιώξεις. Απλώς, περιμένει υποχωρήσεις απο την άλλη πλευρά και της παρέχει, ίσως, το περιθώριο αναζήτησης εύσχημου τρόπου.
Περιμένω να δω πως θα αντιδράσει η Αθήνα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα