Τα “παντουρκιστικά” όνειρα της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο χάρτης που παρουσιάζουν οι Τούρκοι ως “Τουρκεστάν”

Τα τουρκικά όνειρα για την ένωση του λεγόμενου “τουρκικού κόσμου”

Μετά την εξέγερση στο Καζακστάν και την είσοδο των Ρώσων αλεξιπτωτιστών στη χώρα αυτή, συνεχίζονται τα άρθρα που αναφέρονται στον λεγόμενο “τουρκικό κόσμο” της Κεντρικής Ασίας και τον παντουρκισμό-παντουρανισμό.

Ένα από αυτά είναι το άρθρο του Γιουσούφ Καπλάν, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Σημειωτέον ότι ο Γιουσούφ Καπλάν είναι στον κύκλο των ανθρώπων που επηρεάζει και επηρεάζεταια από τον Ερντογάν και η Γενί Σαφάκ η επικοινωνιακή ναυαρχίδα του Ερντογάν και του ΑΚΡ.

Τίτλος: Η μόνη δύναμη που θα σώσει τον τουρκικό κόσμο από την «εξορία από την ιστορία» και θα τον ξανασταθεί στα πόδια του είναι το ιδανικό του βαθιά ριζωμένου πολιτισμού!

Γράφει ο Yusuf Kaplan

Υπήρχε μια αδιάκοπη ένταση μεταξύ του λαού και της κυβέρνησης στο Καζακστάν: Ο λαός πάλευε με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Στο τέλος, συνέβη το αναμενόμενο: κάποιοι από τους Καζακστανούς βγήκαν στους δρόμους, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις αυξήσεις των τιμών του υγραερίου.

ΤΟ ΧΑΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Καζακστάν, Mukhtar Abblyazov, βρίσκεται εξόριστος στη Γαλλία. Από εκεί οργανώνει τον λαό του Καζακστάν μέσω των social media και προκαλεί εξέγερση.

Αν και οι αυξήσεις τιμών αποσύρθηκαν και η κυβέρνηση παραιτήθηκε, οι διαμαρτυρίες δεν σταμάτησαν και κλιμακώθηκαν.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ κάλεσε τη Ρωσία για βοήθεια εκ μέρους του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Έκανε μια ομιλία μόνο στα ρωσικά, στην τηλεόραση του Καζακστάν και ανακοίνωσε ότι στη χώρα κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος και ότι «οι τρομοκράτες που συμμετέχουν στις ταραχές θα πυροβοληθούν χωρίς προειδοποίηση».

Αυτή είναι μια πολύ ανατριχιαστική κατάσταση.

Μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ήταν θέμα χρόνου να αποσταθεροποιηθεί το Καζακστάν, το οποίο μόλις είχε ανακάμψει και είχε αποκτήσει κάποια σταθερότητα, στην περίοδο των 30 ετών.

Το Καζακστάν είναι μια χώρα με πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Μετά την Τουρκία, είναι επίσης η ισχυρότερη και μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα των τουρκικών δημοκρατιών. Είναι μια χώρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η χώρα δεν διοικείται σωστά, παρασύρεται στο χάος από μέσα και γίνεται εύκολη η παρέμβαση από έξω είναι ότι δεν έχει ανακάμψει ακόμη από τα τραύματα που προκάλεσε ο σοβιετικός ιμπεριαλισμός και δεν έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που να μπορεί να δράσει ανεξάρτητα τόσο γεωπολιτικά, γεωπολιτισμικά όσο και γεωοικονομικά.

Οι πιο εξέχουσες προσωπικότητες και κυβερνήτες που καθόρισαν τη μοίρα της χώρας, οι πολιτικοί λύκοι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, είχαν εργαστεί ως μέλη του Πολιτικού Γραφείου της KGB!

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ «ΕΞΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΤΡΩΘΟΥΝ

Ο σοβιετικός ιμπεριαλισμός έκανε τις τουρκικές δημοκρατίες να υποφέρουν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ο σοβιετικός ιμπεριαλισμός απάλειψε τις ισλαμικές πνευματικές ρίζες και τις ιστορικές ρίζες του τουρκικού κόσμου, κατέστρεψε όλες τις αξίες του, τους χάρτες του που έχουν μεγάλη σημασία!

Η μεγάλη ριζωμένη συσσώρευση πολιτισμού στη λεκάνη του Χορασάν-Τουρκιστάν, το σπίτι της ζωής, της ευπρέπειας, της ηθικής, της σοφίας, της αδελφοσύνης και ενός μοναδικού πολιτισμού αλήθειας, δυναμιτίστηκε, η κοινωνική δομή καταστράφηκε, οι πολιτιστικές αξίες μετατράπηκαν σε κουρέλια ( οι πόρτες στις τουαλέτες έμειναν ανοιχτές, οι ανδρικές και γυναικείες τουαλέτες έγιναν κοινές), η αθεΐα εγχύθηκε σε μυαλά των νέων, οι οποίοι εθίστηκαν στο αλκοόλ, το οποίο το έπιναν σαν το νερό!

Από τον Καύκασο μέχρι το Ανατολικό Τουρκεστάν, το πνεύμα, η ιστορία, οι ρίζες και οι αξίες των Τούρκων καταστράφηκαν. Όπως υπενθύμισα στο προηγούμενο άρθρο μου, ολόκληρος ο τουρκικός κόσμος, από τα Βαλκάνια μέχρι τη λεκάνη της Κασπίας, από τον Καύκασο μέχρι τη λεκάνη του Ανατολικού Τουρκεστάν, έχει εξοριστεί τόσο πολύ από την ιστορία, που ο μεγάλος ιστορικός Fernand Braudel εξέφρασε τη διακαή αποφασιστικότητα των Τούρκων με τη φράση «Τούρκοι, τα χαμένα παιδιά της ιστορίας»!

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα μάτια στράφηκαν στην Τουρκία ως φάρος ελπίδας για ανάκαμψη.

Θα μπορούσε η Τουρκία να αποτελέσει πρότυπο για τις τουρκικές δημοκρατίες;

Υπήρχε μια τέτοια προσδοκία για λίγο, οι εμπορικές σχέσεις αναβίωσαν, αλλά το αναμενόμενο δεν έγινε. Γιατί;

Γιατί τα πολιτιστικά, ιστορικά και φιλοσοφικά θεμέλια αυτού του προτύπου και των σχέσεων δεν έχουν τεθεί καλά.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!

Πρώτα από όλα, ας το γνωρίζουμε καλά: Η μοίρα αυτής της γεωγραφίας δεν θα καθοριστεί από γεωπολιτικές, αλλά από θεοπολιτικές στρατηγικές.

Εάν ο τουρκικός κόσμος δεν μπορέσει να το δει αυτό και δεν μπορέσει να κάνει αναλόγως θεμελιώδεις προετοιμασίες, θα είναι όνειρο για τον τουρκικό κόσμο να επιτύχει την πραγματική του ανεξαρτησία.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αναδειχθεί και να βγει στο προσκήνιο η παράδοση του κοινού ισλαμικού πολιτισμού του τουρκικού κόσμου, μια κοινή πολιτισμική ιδέα σε όλους τους τομείς από την ιστορική συνείδηση και την εκπαίδευση έως τον πολιτισμό, από την την τέχνη μέχρι τα μέσα ενημέρωσης. Όλα αυτό θα πρέπει να καλλιεργηθεί, να διευρυνθεί, να ριζώσει και να διαδοθεί παντού, ώστε να μπουν γερά τα θεμέλια της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος των τουρκικών δημοκρατιών.

Από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από την χερσόνησο της Ανατολίας μέχρι την ηπειρωτική χώρα του Ανατολικού Τουρκεστάν, ο τουρκικός κόσμος πρέπει να συγκεντρωθεί γύρω από μια ισχυρή πολιτισμική ιδέα και αυτή η ιδέα του πολιτισμού πρέπει να τροφοδοτηθεί, να υποστηριχθεί, να διευρυνθεί, να ριζώσει και να διαδοθεί σε βαθιά ριζωμένα κοινά έργα σε κάθε τομέα!

Μόνο η ιδέα και το ιδανικό κοινού πολιτισμού μπορούν να φέρουν τον τουρκικό κόσμο στην πραγματική του ανεξαρτησία και να του εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον.

Türk dünyasının büyük düşünce adamı: Gaspıralı İsmail
Γκασπιραλί Ισμαήλ, ο θεωρητικός του παντουρκισμού

Μόνο αφού αναπτυχθεί μια τόσο ισχυρή και κοινή πολιτισμική ιδέα μπορεί να πραγματοποιηθεί το όνειρο του Gaspıralı για «ενότητα όλων των Τούρκων στη γλώσσα, τη σκέψη και την εργασία».

Η μόνη δύναμη που θα ενώσει και θα φέρει ξανά κοντά τον τουρκικό κόσμο και θα γράψει ιστορία στο μέλλον, είναι το αναζωογονητικό και ενοποιητικό ιδεώδες του Ισλάμ για τον πολιτισμό της αλήθειας, που δίνει σε όλους το δικαίωμα στη ζωή και είναι σε ειρήνη και αρμονία με τη φύση και όλα τα όντα.

Τα υπόλοιπα είναι ταπείνωση, σπρωξίματα, υποκλίσεις μπροστά στον Ρώσο ή Κινέζο ή Δυτικό ιμπεριαλιστή και διαγραφή από την ιστορία!

Συνοψίζοντας: Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον με αυτό το πνεύμα και να προετοιμάσει το μέλλον/το μέλλον μας. Υπό το πρίσμα του ισχυρού και στέρεου ιδανικού πολιτισμού μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναπτύξουμε διάφορα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση, τις ιδέες, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα μέσα ενημέρωσης, σε όλους αυτούς τους τομείς.

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα