Σκοπιανό: Η «ηγετική αφήγηση» Τσίπρα και ο κίνδυνος μιας μεγαλειώδους ήττας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τις επόμενες ημέρες τα συλλαλητήρια επαναλαμβάνονται με την αγωνία για το ονοματολογικό να κορυφώνεται, αφού ο κ. Τσίπρας προσδοκά σε πολιτικά οφέλη τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας από την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η διπλωματική και διεθνής διάσταση του «Μακεδονικού» είναι μόνο ένα μέρος, ίσως το λιγότερο δύσκολο, των διαπραγματεύσεων για την επίλυσή του. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν αρκεί να συμφωνήσουν μεταξύ τους, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν και τη συμφωνία στην οποία θα έχουν καταλήξει έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο κ. Τσίπρας έχτισε πάνω στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ μια ηγετική αφήγηση. Εμφανίζεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως ένας πρωθυπουργός που, παρά την οικονομική κρίση, παίρνει τις «δύσκολες αποφάσεις», ενώ «σπάει αυγά» και σε θέματα που έχουν πιο «απαιτητικό» χαρακτήρα.

Ετσι, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να συνομιλεί για ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος με την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και, βεβαίως, το Βερολίνο. Ως αυτή τη στιγμή, οι πιέσεις στο εσωτερικό δεν κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, εταίροι και σύμμαχοι διερωτώνται για ποιο λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στηρίζουν μια πολιτική η οποία φαίνεται αφενός να λύνει ένα εθνικό θέμα, αφετέρου να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα.

Γίνεται ευλόγως αντιληπτό ότι σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αποτύχει να επιλύσει το «Μακεδονικό», τότε το κυβερνών κόμμα θα έχει σημειώσει μια μεγαλειώδη ήττα. Ο πρωθυπουργός θα έχει αποτύχει ενώπιον των εταίρων στο εξωτερικό, οι οποίοι τον στήριξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να φέρει μια χειροπιαστή λύση.

Ελλειψη… κατανόησης

Επί τούτου, αξίζει να σημειωθεί ότι διαχρονικά είναι πολύ μικρή η κατανόηση που δείχνουν οι ξένοι στην ανικανότητα (όπως την αντιλαμβάνονται) του ελληνικού πολιτικού συστήματος να «κλείσει» μια συμφωνία με μια καταφανώς μικρότερη και πιο αδύναμη χώρα όπως η ΠΓΔΜ, την οποία, παρεμπιπτόντως, έχουν αναγνωρίσει με τη συνταγματική ονομασία της τα ισχυρότερα κράτη του πλανήτη.

Πέρα από τα συλλαλητήρια, τα οποία επαναλαμβάνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και, προφανώς, η κυβέρνηση γνωρίζει τον χαρακτήρα τους, πιθανή αποτυχία του κ. Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ, θα αφαιρέσει την πίεση που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία και στο Κίνημα Αλλαγής και θα τη μεταφέρει αυτομάτως στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. πιέζεται ως το κατεξοχήν θεσμικό κόμμα από τους εταίρους στο εξωτερικό, αλλά και τις διάφορες εσωτερικές, ορισμένες φορές αντικρουόμενες, εκφάνσεις της. Ενώ το ΚΙΝΑΛ, εφόσον μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ καταλήξει στη Βουλή για έγκριση, κινδυνεύει με κοινοβουλευτική διάσπαση. Εφόσον η συμφωνία ναυαγήσει, η πίεση αυτομάτως θα μεταφερθεί στον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να απαντήσει στις επικρίσεις για την ποιότητα της διαχείρισης ενός σοβαρού εθνικού θέματος.

kathimerini.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Εφοσον η συμφωνια ναυαγησει ,η πιεση αυτοματως θα μεταφερθει στον κ. Τσιπρα , ο οποιος θα πρεπει να απαντησει στις επικρισεις για την ποιοτητα της διαχειρισης ενος σοβαρου εθνικου θεματος”., καταληγει ο εγκριτος δημοσιογραφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
    Να στοιχηματισουμε οτι αυτο θα συμβει και να περιμενουμε ”με αγωνια” πως ο κ. Τσιπρας θα το διαχειρισθει;;;.
    Οι περισσοτεροι μεχρι τωρα πιστευαν και πιστευουν οτι τις κυβερνησεις τις ”ριχνουν” τα οικονομικα-οι τσεπες των Ελληνων- και οχι τα εθνικα θεματα . Ολοι αυτοι -ομως- ας θυμηθουν οτι παρα την ανεπισημη Συνθηκη των Σεβρων στις εκλογες του 1920 ο Βενιζελαρ-ος δεν ”βγηκε” βουλευτης και ξαναηλθε στο προσκηνιο το 1922. με στρατιωτικο Κινημα , μετα την εκτελεση των εξι (6) αντιπαλων του στο Γουδι.
    Με εκλογες ο Ελευθεριος Βενιζελος εξελεγη το 1928 και το 1932 μας ”πτωχευσε”, αλλα επεμενε να ”ξαναρθει” με στραστιωτικο κινημα το 1935, το οποιο και δημιουργησε και τον ”γκρεμο” στα διχασμενα απο το 1915 τμηματα του Ελληνισμου, ”γκρεμος” , που ”ωδινε” και τον νεαροκτονο και ψυχοκτονο ”εμφυλιο” του 1944-49.
    Ωρες να εχουμε τετοιες επαναληψεις της Ιστοριας μας στο εσωτερικο, οι οποιες δεν μπορουν να αποκλεισθουν ,με τον πρωτοστατουντα απο σημερα για το Σκοπιανο, πρωθυπουργικο συμβουλο του εθνικου στρατηγικου σχεδιασμου.

  2. Όταν τρέχουν τόσα πολλά και ΣΟΒΑΡΑ γύρω μας/γύρω τους, εννοώντας το πολιτικό μας σύστημα, στην ουσία ΌΛΑ τα εθνικά μας ζητήματα στην κόψη του ξυραφιού και μια κοινωνία καταπονημένη που ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους όπως έψαχνε μάγους μέχρι τις εκλογές του 15, το να αναλύεις κινήσεις και αποφάσεις στοχευμένες σε ένα μόνο ζήτημα που αιμορραγεί τριάντα χρόνια/στο εσωτερικό μας φυσικά, διότι παντού και για όλους είναι λυμένο, είναι το λιγότερο..σαχλαμάρα και εάν όχι, είναι η προσπάθεια κατασκευής του υποτιθέμενου βλαμμένου που θα αναλάβει την ευθύν..στην προκείμενη η ομάδα Τσίπρα, που μέρα με τη μέρα πιστέυω πως τους έχουν στήσει παγίδα όπως τους συνταγματάρχες…και εννοώ το εγχώριο βαθύ κράτος μας!

    • Μονο ως ανεκδοτο μπορει να εκληφθει , φιλε μας κ. Στεφανε, οτι στην Ελλαδα μας ,μετα την 22χρονη Πασοκοκρατια και 4χρονη Συριζοκρατια , υπαρχει βαθυ κρατος, οπως το γνωριζαμε επι Ψυχρου πολεμου.
      Θα παρακολουθειτε και εσεις οτι και το επισημο κρατος αυτοδιαλυεται καθημερινως. Φυσικα κενο εξουσιας δεν υπαρχει και αν υπαρχει καλυπτεται σαν τον αερα.
      Αλλοι -εκτος Ελλάδος- , μπορουν και να στηνουν και να μεθοδευουν παγιδες στους Ελληνες πολιτικους . Στην τελευταια 10ετια -ας πουμε- ψηλαφουνται οι παγιδες στον πρωην πρωθυπουργο κ. Κωστα Καραμανλη μετα το ανοιγμα του προς τους ανατολικους αγωγους μεταφορας φυσικου αεριου και κυριως μετα το ” Βετο” στο Βουκουρεστι το 2008 ,-που ψιμιθιοποηθηκε σε ομοφωνη αποφαση του ΝΑΤΟ για τα Σκοπια- και γιατι οχι στον πρωην πρωθυπουργο κ. Γ.Α.Παπανδρεου για να ”καλωσορισει ” το ΔΝΤ και τα αλλα παιδια το 2010.
      Κανεις δεν μπορει να αποκλεισει κατι αναλογο και στον κ. Τσιπρα με το Σκοπιανο και καθως φαινεται θα του επισυμβει, γιατι εχει και θα εχει αντιμετωπο σχεδον ολοκληρο τον Ελληνικο λαο, που δεν μπορει να ξεχασει την ”μπαγαποντια” των Σλαβων για την Μακεδονια και αγαπα την Ελλαδα για χιλια -μυρια και οχι τους εκαστοτε πολιτικους , απο τους οποιους πολυ λιγοι αγαπησαν και αυτον και την Πατριδα.
      Δεν ειναι κακο -εν τελει- οτι δεν υπαρχουν στην Ελλαδα μονο διεθνιστες και κοσμολιτες , που σκεπτονται τις μπιζνες και την ανεξαντλητη ”συναδελφωση” των λαων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα