Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλιπής εκπαίδευση στα όπλα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES

Το Κίεβο παραλαμβάνει σύγχρονο δυτικό εξοπλισμό, δίχως οι στρατιώτες να γνωρίζουν τον χειρισμό των συστημάτων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλιπής εκπαίδευση στα όπλα

Ολοένα και πιο προηγμένα οπλικά συστήματα προωθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, με ακόμη περισσότερα να αναμένονται, όπως το προηγμένο σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή ρουκετών, το οποίο ΗΠΑ και Λονδίνο έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν στον ουκρανικό στρατό.

Αναξιοποίητο το JIM LR

Πριν από ένα μήνα, μονάδα του ουκρανικού πυροβολικού έλαβε δυτικής κατασκευής λέιζερ εντοπισμού στόχων, το οποίο κανείς δεν ήξερε να χρησιμοποιήσει. Το όργανο, γνωστό ως JIM LR, μοιάζει με ζευγάρι κυάλια και αποτελεί ιδανικό «συμπλήρωμα» για τα παλαιά αντιαρματικά πυροβόλα του ουκρανικού στρατού. Το JIM είναι ικανό να εντοπίσει και να αναγνωρίσει στόχους και να μεταδώσει στους χειριστές την απόσταση, κατεύθυνση και γεωγραφική θέση. Ο διοικητής της ίλης πυροβολικού λέει ότι προσπαθεί να μάθει τον χειρισμό χάρη σε βιβλίο οδηγιών και με τη βοήθεια μεταφραστικής εφαρμογής.

«Οι Ουκρανοί αδημονούν να αναπτύξουν δυτικά όπλα στο πεδίο της μάχης. Τα όπλα αυτά απαιτούν, όμως, συντήρηση από εκπαιδευμένο προσωπικό. Κάποια πράγματα απαιτούν τον χρόνο τους», λέει ο Μάικλ Κόφμαν του ινστιτούτου CNA στη Βιρτζίνια.

ΟΙ ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ είχαν εκπαιδεύσει στελέχη του ουκρανικού στρατού πριν από τη ρωσική εισβολή, αν και τα προηγμένα αυτά συστήματα δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ 2015 και 2021 περισσότεροι από 27.000 Ουκρανοί εκπαιδεύθηκαν από τουλάχιστον 150 Αμερικανούς ειδικούς στο κέντρο Γιαβορίβ κοντά στο Λβιβ.

Το σύστημα εντοπισμού και στόχευσης JIM LR, κατασκευασμένο στη Γαλλία, μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά με το αμερικανικό πυροβόλο τύπου Χάουιτζερ Μ777 των 155 χιλιοστών. Και τα δύο συστήματα εμφανίζουν, όμως, ιδιαιτερότητες, που απαιτούν διά ζώσης εκπαίδευση. Το Μ777 είναι πολύ ευκίνητο, παρά τους 4,5 τόνους βάρους και είναι ικανό να πλήττει στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 80 χλμ. Η έλλειψη εκπαίδευσης των ανδρών του πυροβολικού, όμως, δεν έχει επιτρέψει την ανάπτυξη των ισχυρών αυτών πυροβόλων σε κρίσιμες ζώνες του μετώπου.

Διαφορετικά εργαλεία

Οταν οι εκπαιδευμένοι από Αμερικανούς Ουκρανοί πεζικάριοι προσπάθησαν να συντηρήσουν τα Μ777 διαπίστωσαν ότι χρειάζονταν νέα –αμερικανικά– εργαλεία, καθώς οι βίδες και τα παξιμάδια των πυροβόλων απαιτούσαν εργαλεία σε ίντσες και πόδια, αντί για εκατοστά και μέτρα.

Το JIM LR, από τη μεριά του, παρότι ακριβές και εύχρηστο, εμφανίζει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του στόχου του με διαφορετικό τρόπο από τις συντεταγμένες της σοβιετικής χαρτογραφικής υπηρεσίας, πάνω στην οποία βασίζονται οι σύγχρονοι ουκρανικοί χάρτες, υποχρεώνοντας τους παρατηρητές σε μαθηματικές πράξεις την ώρα της μάχης.

«Τα μέσα στη διάθεσή μας είναι λιγότερα από αυτά που διαθέτει ο στρατός μας στα μέτωπα της Ανατολής. Εμείς στον νότο έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Για την ώρα βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση τα νέα όπλα που παραλαμβάνει το Κίεβο, αλλά πιστεύω ότι θα φθάσουν και σε εμάς», λέει ο ταγματάρχης Ρομάν Κοβαλιόφ, διοικητής πυροβολαρχίας έξω από τη Χερσώνα.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα