Πως θα είναι ο κόσμος μετά την  Πανδημία; Πως σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Α Λεοντάρης*, 10  Απρ 2020

  1. Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος δε θα είναι ίδιος μετά την Πανδημία. Και όσο περισσότερο διαρκέσει τόσο διαφορετικότερος θα είναι, ή μάλλον τόσο χειρότερος θα είναι, τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα.
  2. Χωρίς αμφιβολία όλοι οι παραγωγικοί τομείς κάθε χώρας θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της παραγωγικής απραξίας, ή μάλλον της μηδενικής βιομηχανικής κατανάλωσης ή και ακόμη καλύτερα λόγω της αναθεώρησης των προτεραιοτήτων των πολιτών, τοποθετώντας στην κορυφή, την επιβίωση έναντι της όποιας ποιοτικής διαβίωσης.
  3. Ανεξάρτητα όμως απ’ όλα αυτά η ζωή συνεχίζεται και ο «κόσμος» θα πρέπει να προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.Εδώ εμφανίζονται και τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:
  • Ποιος ή μάλλον ποια χώρα είναι ή θα είναι έτοιμη να ηγηθεί αυτής της «Νέας Εποχής»? (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία,…)
  • Ποιος θα είναι ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών και Ενώσεων (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα,,???). Αν και το μέλλον των Διεθνών Οργανισμών, θα κριθεί από τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.
  • Στις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής
  1. Στο Στρατηγικό Γεω-πολιτικό/οικονομικό επίπεδο και ανεξάρτητα

από τα εσωτερικά θέματα της κάθε χώρας θα πρέπει να τεθούν σε συζήτηση ή αναθεώρηση τα παρακάτω τα οποία θεωρώ ότι θα διαφοροποιηθούν και πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει η Διεθνής Κοινότητα, κυρίως όμως πως θα επηρεασθεί η εθνική οικονομία της δικής μας χώρας σ’ αυτά:

  • Ροή Οικονομικών ή Λαθρο-Μεταναστών και Προσφύγων
  • Τρομοκρατικές Οργανώσεις, Διακίνηση Ανθρώπων, Λαθρεμπόριο,
  • Ένοπλες Συρράξεις και Κρίσεις σ’ εξέλιξη (Συρία, Λιβύη, Λίβανος) και γενικότερα τα «προϊόντα» της «Αραβικής Άνοιξης».
  • Η Ενέργεια και η Ασφάλειά της σε όλες τις φάσεις της. Έρευνα, Ανακάλυψη, Εξόρυξη, Μεταφορά/Δίκτυα, Κατανάλωση.
  • Η κατάσταση στην Αφρική και η πιθανότητα διασποράς της πανδημίας στην ήπειρο αυτή.
  • Στο εγγύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον της Ελλάδος θα πρέπει να εκτιμήσουμε τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Θα πρέπει να σχεδιασθεί “επειγόντως” το αντίδοτο/η απάντηση στον υβριδικό πόλεμο που ήδη έχει κηρύξει και βρίσκεται σ’ εξέλιξη, εδώ και δεκαετίες, με στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο.
  1. Στο εσωτερικό χώρας θα πρέπει να εστιάσουμε στην:
  • Αναζωογόνηση του Πρωτογενούς παραγωγικού τομέα και στη μετακίνηση ή επιστροφή μέρους του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.
  • Ενίσχυση της παραγωγικής Οικονομίας που θα προσφέρει θέσεις εργασίας και προστασία της εγχώριας παραγωγής έναντι κάθε χαμηλού κόστους εισαγόμενα προϊόντα.
  • Μετεξέλιξη της Κοινωνίας και τη Διατήρηση της ισορροπίας του κοινωνικού ιστού
  • Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών
  • Η αντιμετώπιση της ανεργίας που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί λόγω της πτώχευσης ή διακοπής των εργασιών μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών. Στόχος θα πρέπει να είναι η επιδότηση της εργασίας κα όχι της ανεργίας.
  • Αποφυγή της διακοπής ή και εκκίνηση μικρών ή και μεγάλων έργων και να τα εκτελέσουμε μέσω ευρύτερων συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας
  • Συνέχιση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων με την απαραίτητη συμμετοχή ξένων στρατηγικών συνεργατών προστιθέμενης αξίας, μόλις τούτο επιτραπεί.
  • Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας
  • Η ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που κινούνται πεδίο της φτώχειας.
  • Μετεξέλιξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη βάση των σύγχρονων δεδομένων, όχι κάτ’ ανάγκην αντιγράφοντας ένα «ΑΛΛΟ» Σύστημα Υγείας αλλά δημιουργώντας εκείνο που εξυπηρετεί τις ανάγκες και κυρίως τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας.
  • Οι συνέπειες των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια,τα Εξοπλιστικά Προγράμματα των χωρών αλλά και στην Αμυντική Βιομηχανία
  • Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, με μια νέα προσέγγιση στο θεσμό της Παιδείας, καθόσον σήμερα η παιδεία έχει ταυτισθεί με τις “Πανελλήνιες Εξετάσεις” και την “Παρα-παιδεία’.
  • Αναθεώρηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας και της βελτίωσης της υλικο-τεχνικής υποδομής των χωρών για την εξασφάλιση της ετοιμότητας για αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης.
  • Ροή Μεταναστών και Προσφύγων, Απόδοση Ασύλου
  1. Η αντιμετώπιση ή τουλάχιστον η σχεδίαση για την αντιμετώπιση

του προβλήματος πρέπει ν’ αρχίσει ΤΩΡΑ. Να δημιουργήσουμε την «αντζέντα» της  εξόδου ή το  “ Exit Road Map”.

  1. Έστω και αν ακόμη δεν έχουμε την πλήρη εικόνα των συνεπειών.

Έχουμε τα πρώτα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα και θεωρώ ότι είναι αρκετά να εκτιμήσουμε την εξέλιξη. Θα μας λείπει ασφαλώς το ακριβές κόστος. Ας ακολουθήσουμε τη μέθοδο επίλυσης ενός “Ill-Structured Problem”.

  1. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλλιεργηθεί η ΥΠΟΜΟΝΗ και

να σχεδιασθούν μέτρα και να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα οδηγούν στην σταδιακή και φυσιολογική ανάκαμψη/ανάπτυξη της οικονομίας και όχι σε μέτρα τύπου «φωτοβολίδας», πολύ δε περισσότερο όχι σε μέτρα προεκλογικού προσανατολισμού.

  1. Η ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να είναι μια ακόμη

προτεραιότητα της πολιτείας ώστε ν αποφευχθεί η παραπληροφόρησή της και να εμποδίσουμε την παροχή ευκαιριών ανάδειξης,  εκ νέου, των ακραίων πολιτικών σχημάτων εκμαύλισης ή παγίδευσης της κοινωνίας.

  1. Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν και πρέπει ν απαντηθούν:

Πως θα είναι ο κόσμος μετά την  Πανδημία??

Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κι αυτή την κρίση ως Ε Υ

Κ Α Ι Ρ Ι Α????

*Αντιστράτηγος εα

Επίτιμος Δκτης 1ης Στρατιάς

Τέως Αρχηγός ΓΕΕΦ

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολυπράγμων ο στρατηγός-που θα ήταν προτιμώτερο να μη εμφανίζεται με την στολή του μετά την αφυπηρέτηση του από τον στρατό- με ορθές -αν και κοινότυπες επισημάνσεις (με κάποιες υπερβολές όσον αφορά στην παραγωγή βιομηχανικών προιόντων ,που μαζί με τα φαρμακευτικά θσ αυξηθούν γιατί δεν σχετίζονται με τον συγχρωτισμό ανθρώπων και ευχές όπως η επανεποίκηση των χωριών μας ) μακάρι να αξιοποιηθεί ,ή, να προετοιμασθεί -το και πιθανώτερο- να ”εισβάλει” στην πολιτική στις προσεχείς βουλευτικές,ή, άλλες εκλογές. Να είναι γερός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα