Πρωτοφανής απειλή 12 γερουσιαστών των ΗΠΑ κατά Εισαγγελέα ΔΠΔ και της οικογένειάς του για να μην κινηθεί κατά Νετανιάχου (Έγγραφο)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα η ενημερωτική ιστοσελίδα Zeteo και ο έγκριτος αμερικανός δημοσιογράφος Mehdi Hassan.

Συγκεκριμένα οι 12 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που συνυπογράφουν την προκλητική επιστολή, ενημερώνουν τον εισαγγελέα Χαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να ζητήσει από τον Νετανιάχου και τους συναδέλφους του να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους στη Γάζα θα ερμηνευθεί «όχι μόνο ως απειλή για την κυριαρχία του Ισραήλ αλλά και για την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Με γλώσσα που δεν αντιστοιχεί σε εκλεγμένους αξιωματούχους μιας παγκόσμιας δύναμης, στην επιστολή αναφέρεται με απειλητικό τόνο: «Στοχοποιήστε το Ισραήλ και θα σας στοχοποιήσουμε», αναφέρουν και συνεχίζουν λέγοντας ότι θα ασκηθούν κυρώσεις «στους υπαλλήλους και τους συνεργάτες σας και θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε εσάς και τις οικογένειές σας».

Στην επιστολή τους, οι δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον Χαν ότι οι ΗΠΑ «έδειξαν στον νόμο περί προστασίας των μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τα μήκη στα οποία μπορούμε να φτάσουμε για να προστατεύσουμε την κυριαρχία των ΗΠΑ».

Μάλιστα η επιστολή κλείνει με την ανατριχιαστική φράση: «Θεωρήστε ότι σας έχουμε προειδοποιήσει».

«Τέτοιος τραμπουκισμός αρμόζει στη μαφία»

Σε μια δήλωση στο Zeteo, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Chris Van Hollen του Μέριλαντ τόνισε ότι «είναι αποδεκτό να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε μια πιθανή δικαστική ενέργεια, αλλά είναι απολύτως λανθασμένο το να παρεμβαίνουμε σε μια δικαστική υπόθεση απειλώντας δικαστικούς λειτουργούς, τα μέλη της οικογένειάς τους και τους εργαζόμενους με αντίποινα. Αυτός ο τραμπουκισμός αρμόζει στη μαφία, όχι σε γερουσιαστές των ΗΠΑ».

Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Χαν ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο είχε δικαιοδοσία για τυχόν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τόσο από μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ όσο και από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα. Το ΔΠΔ, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του 2002, μπορεί να κατηγορήσει άτομα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία – και πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ΔΠΔ ετοιμάζει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους.

Η ανακοίνωση του ΔΠΔ για τις απειλές κατά του Εισαγγελέα

Την Παρασκευή, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα που εδρεύει στη Χάγη δημοσίευσε μια άνευ προηγουμένου δήλωση, ζητώντας να σταματήσουν οι απειλές για αντίποινα κατά του ΔΠΔ και οι προσπάθειες να «εμποδίσουν» και να «εκφοβίσουν» τους αξιωματούχους του. Η δήλωση ανέφερε ότι τέτοιες απειλές θα μπορούσαν «να συνιστούν αδίκημα κατά της απονομής δικαιοσύνης» σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης.

Η αποκάλυψη του Zeteo δικαιολογεί μάλιστα την παραπάνω ανακοίνωση καθώς η επιστολή των αμερικανών γερουσιαστών είχε σταλεί στις 24 Απριλίου και συνεπώς η ανακοίνωση αποτελεί προφανώς απάντηση σε αυτή την κίνηση.

εισαγγελέα

 documentonews.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα