ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ-ΜΟΝΟ- ΤΡΑΓΩΔΙΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Σε μια απο τις ενδιαφέρουσες εκδόσεις του Θεμέλιο με τίτλο “Λουί Αλτουσέρ Θέσεις”, περιλαμβάνεται και ενα κείμενο του εμβληματικού Γάλλου φιλοσόφου που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην προβληματισμό της αριστεράς τις δεκαετίες 70 και 80 με τίτλο Ιδεολογικοί Μηχανισμού του Κράτους.
Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε νωρίτερα και ο Αντόνιο Γκράμσι.
Ο Αλτουσερ με τον οποίο ασχολήθηκα στη νεότητά μου περιλαμβάνει στους μηχανισμούς αυτούς και τον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο είναι ένας χαρακτηριστικός τέτοιος μηχανισμός.
Σήμερα η ιδεολογική ενσωμάτωση, κυρίως, των νέων γίνεται στην οπισθοδρομική, πνευματικά, Ελλάδα με τον καθολικό έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης απο τους κοτζαμπάσηδες των Αθηνών.
Τις δεκαετίες του 70 και του 80 οι κυβερνήσεις και οι κρατικές ελίτ έπρεπε να καταβάλλουν περισσότερο κόπο για να ενσωματώσουν ιδεολογικά τους πολίτες τους.
Πολύ απλά και με λίγα λόγια, πως λειτουργεί ως μηχανισμός ενσωμάτωσης το ποδόσφαιρό, απο ό,τι μου έμεινε απο την ανάγνωση του βιβλίου:
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο άνθρωπος αλλοτριώνεται και τα αισθήματα και ένστικτά του καταπιέζονται και απο την διαδικασία της εργασίας και απο άλλους αλλοτριωτικούς μηχανισμούς μιας αστικής κοινωνίας. Πρέπει να εκτονωθεί.
Ως οπαδός μιας ομάδας εκτονώνει την καταπίεση φωνάζοντας και χτυπώντας στα γήπεδα. ¨Ετσι, εκτονωμένος απο Δευτέρα μπορεί να συνεχίσει την εργασία του. Αυτά με λίγα και απλά λόγια.
Αυτό είναι η βάση. Η συνέχεια είναι πως αυτούς τους οπαδούς οι ελίτ και οι κρατικές υπηρεσίες τους χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους.
Ο Αρκάν, ένας απο τους πολύ επικίνδυνους Σέρβους παραστρατιωτικούς ηγείτο των χούλιγκανς του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου. Τον συνάντησα στο Grand Hotel της Πρίστινα λίγο πριν αρχίσει το μακελειό στο Κοσυφοπέδιο. Ήλεγχε ολόκληρο το ξενοδοχείο.
Ανάλογες περιπτώσεις και παραδόσεις είχαν και οι άλλες ομόσπονδες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας με τις ομάδες τους, όπως ορθά επισημαίνει σχόλιο στο fb το οποίο μου έστειλε φίλος.
Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, δεν είναι φίλαθλοι. Είναι οπαδοί που επιτελούν διάφορους στόχους και πολλές φορές με το αζημίωτο.
Αυτό συμβαίνει σε μικρογραφία και στην Ελλάδα (όλα σ αυτήν την χώρα σε μικρογραφία συμβαίνουν).
Το τι ήθελαν και γιατί συμπεριφέρθηκαν με τον εγκληματικό τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι οπαδοί της κροατικής ομάδας δεν το γνωρίζω.
Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι σ αυτήν την χώρα για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανεπάρκεια του κρατικού δυναμικού της.
Δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν τίποτε, δεν είχαν τα ανακλαστικά να αντιδράσουν, δεν κατάλαβαν τίποτε. Το αποτέλεσμα, ένας νεκρός, αρκετοί τραυματίες και άλλος ένας διεθνής διασυρμός της χώρας. Γιατί διασυρμός;
Διότι ο ξένος που πληροφορείται τι γίνεται σε αυτήν την χώρα τη μια βλέπει να την διασύρει η Τουρκία, την άλλη να μην μπορεί να ελέγξει τις φωτιές, την τρίτη να μην μπορεί να ελέγξει τους οπαδούς ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Και φυσικά θα αναρωτιέται: τι είδους χώρα είναι αυτή; Μόνο για χαβαλέ;
Αλλά όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα. Εκείνο που δεν θα είναι διαχειρίσιμο είναι πως αν πάμε έτσι, με αυτήν την νοοτροπία των κυβερνώντων και αυτές τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, ο Ερντογάν όχι, μόνο, θα έρθει ένα βράδυ αλλά θα κάνει συνεχείς περιπάτους όποτε θέλει. Προσωπικά πιστεύω πως βρίσκεται, ήδη, εδώ, αλλά αυτο είναι άλλη υπόθεση
Θα συνιστούσα στην κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να αναζητήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν.
΄Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας σε έκλειψη.
Αλλάξτε νοοτροπία, αλλάξτε την δομή το κράτους, δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρατικών στελεχών. Αλλά απο έναν πρωθυπουργό που βλέπει το κράτος σαν επιχείρηση, δεν περιμένω τίποτε.
spot_img

24 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Αλλά απο έναν πρωθυπουργό που βλέπει το κράτος σαν επιχείρηση, δεν περιμένω τίποτε”

    Δυστυχώς, το κράτος έχει φθάσει στην τελευταία φάση τής διάλυσής του και καλώς δεν μπορείτε να περιμένετε από τον παρόντα πρωθυπουργό τίποτε. Το δυστύχημα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση και θα κυβερνά για άλλα 4 χρόνια, εκτός κι αν προκύψει κάτι απρόβλεπτο, μέχρι να τελειώσει την δουλειά, η οποία τού έχει ανατεθεί με την Τουρκία στο Αιγαίο. Το κράτος Ελλάς δεν τον ενδιαφέρει.

  2. Κροάτες Χούλιγκαν που προκάλεσαν ταραχές στην Ελλάδα πέρασαν από την Κακαβιά- γιατί δεν τους σταμάτησαν; (αλβανικό δημοσίευμα)

    Είναι απίστευτο το πώς διάλυσε το κράτος μας μετά την Μεταπολίτευση. Σήμερα δεν μπορεί να αισθάνεται κανείς ασφαλής ζώντας σ’ αυτό. Το κομματικό-πελατειακό σύστημα χρεοκόπησε σε όλους τούς τομείς. Είναι η σημερινή κυβέρνηση το κύκνειο άσμα τού άλλοτε κράτους μας, το οποίο παρείχε τουλάχιστον την στοιχειώδη ασφάλεια στον πολίτη;

  3. Δεν είναι μόνο οι Κροάτες. Είναι η γενική βία. Παιδιά 15-17 χρόνων μαχαιρώνουν. Ο διανομέας σκότωσε τον 50 χρόνο με γροθιές. Αν βάλουμε και όλα τα άλλα, φωτιές, δυστυχήματα στο τρένο, γυναικοκτονιες, νέα Αγχιάλο (σημαντηκοτατο), ελλείψεις σε βασικές υποδομές που καμία ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει, είμαστε παντελώς ανοχύρωτοι. Τι να πει κανείς;;; Αστυνόμευση προστασίας; Πυρόσβεση; Νοσοκομειακή περίθαλψη; Εκπαίδευση; Οι δήμοι να εκτελούν τα καθήκοντα κι όχι μόνο τις εισπράξεις;;; Συγνώμη δλδ δεν μπορούν να αγοράσουν με τα υπερβολικά τέλη που εισπράτουν 2-3 νοσοκομειακά και 1-2 πυροσβεστικά;;; Και επιτέλους… αυτό το ηλιθιο επιτελικό κράτος μπορεί να σταματήσει να είναι Μπάρμπι;;;
    Τι περνάμε θέ μου;;;
    Μήπως ο Ερντογαν είναι ήδη εδώ;;
    Θα ξυπνήσουμε αν δούμε την σημαία του στην Ακρόπολη, ή θα εξακολουθούμε να χαιρόμαστε;;;
    Ο Μητς. Διάκοπαρει. Περνάει καλά. Απλά απολύει κάποιους για να τους ξανά προσλάβει αμέσως. Πιο άχρηστος υπήρξε ποτέ;;; Αυτός και η οικογένεια του;;; Από τον πιο άχρηστο δήμαρχο Έβερ μέχρι την πιο άχρηστη υπουργό εξωτερικών;;; Η Κροατία, το Μαυροβούνιο στείλανε μηνύματα. Η εθνική και η στάσυ στείλανε μηνύματα. Οι μπάτσοι ήταν σε άδεια. Και η κρατική εξουσία είναι σε νιρβάνα. Από ότι φαίνεται μόνο σε νιρβάνα είμαστε.

  4. Ξέρετε πόσοι πολλοί άνθρωποι είναι εξοργισμένοι;;;
    Ξέρετε πόσοι πολλοί άνθρωποι δεν ανέχονται την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ;;;;
    Ξέρετε πόσοι πολλοί κάποια στιγμή θα πουν ΑΕΙ σιχτιρ;;;

  5. Και όμως αυτό το πράγματι ημιπαράλυτο -χρόνια τώρα- κράτος μας μερικοί το συμβουλεύουν να ”επιτεθεί’ και εναντίον των ”εσωτερικών” και εναντίον των ”εξωτερικών-τώρα πια ενός τέτοιου- εχθρών” μας .
    Να το ξαναγράψω .
    Αυτό το κράτος που κομματικοποιήθηκε εδώ και σαράντα χρόνια και συνδικαλίσθηκε και στο λεγόμενο στενό δημόσιο τομέα και το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα έκτακτο καθεστώς να διαταχθεί να υλοποιήσει ΚΑΙ δεν θα υπακούσει ΚΑΙ δεν θα το επιτύχει.
    Και όμως το σωστό κράτος υπήρχε-σαυτό και εγώ υπηρέτησα-.
    Το νέο ”με απέβαλε” στα 50 μου χρόνια.
    ΑΝ ΜΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ”ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ.
    Υ.Γ Σωστά επισημαίνετε κύριε Σαββίδη ότι δεν υπάρχουν πια κατάλληλοι άνθρωποι για τις κατάλληλες κρατικές θέσεις .
    Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης

  6. 2 σχόλια για το Ελλαδιστάν, μια και δεν έχω ιδέα περί Γιουγκοσλαβίας.

    1. Υπάρχει εγκληματικό στοιχείο στους συνδέσμους των ομάδων της Αττικής και αυτοί είναι κυρίως Αλβανοί, Γεωργιανοί και άλλα τέτοια φρούτα. Άτομα με μηδαμική κουλτούρα περί της αξίας της ανθρώπινης ζωής και αυτό το λένε άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ήταν μέσα σε συνδέσμους. Σιχάθηκαν κάποια στιγμή με αυτά που έβλεπαν και αποχώρησαν.

    Η βία όμως δεν αφορά μόνο τα γήπεδα, αλλά όπως σωστά ειπώθηκε ήδη ανωτέρω, είναι μέρος της καθημερινότητας. Θα πρέπει να προσαρμοσθούν όλοι στα νέα δεδομένα και να κατέβουν από το ροζ συννεφάκι της εποχής της αθωότητας η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί εδώ και πολλά χρόνια.

    2. Κάποια στιγμή θα πρέπει όσοι έχουν δημόσιο λόγο, να καταλάβουν ότι αυτό είναι το αστείο κράτος που έχουμε, με αυτό πορευόμαστε. Είναι αστείο για την ανεπάρκεια του κάθε άχρηστου ΔΥ, να ζητάμε “Κούλη παραιτήσου” όπως έχουν γεμίσει τα trolls όλο το Ελληνικό Internet. Δηλ για να καταλάβω, αν είχαμε Σύριζα δε θα είχε συμβεί το συγκεκριμένο περιστατικό;

    Θα υπάρξουν πολλά τέτοια, να είστε προετοιμασμένοι. Η χώρα δεν αντέχει ούτε mega-fires, ούτε χιόνια, ούτε βροχές, ούτε μπορεί να προστατεύσει ο “Κούλης” τη χώρα, από το κάθε τεμπελόσκυλο ΔΥ που δεν έχει ποτέ ευθύνη και λογοδοσία για το οτιδήποτε.

    • Στο 2 το σκεπτικό σου είναι λάθος, κατά την γνώμη μου. “Δηλ για να καταλάβω, αν είχαμε Σύριζα δε θα είχε συμβεί το συγκεκριμένο περιστατικό;” Ασφαλώς θα συνέβαινε, αλλά … δεν έχομε ΣΥΡΙΖΑ, έχομε Κούλη. Συνεπώς, δεν μπορούμε να ζητούμε την παραίτηση τού … ΣΥΡΙΖΑ, έτσι δεν είναι; Καταλαβαίνω ότι είσαι ένθερμος υποστηρικτής τού Μητσοτάκη, αλλά φίλε αυτός είναι π/θ και ισχύει το ότι “από το κεφάλι βρωμίζει το ψάρι”. Αν δεν είναι δουλειά και μέριμνα τού εκάστοτε π/θ να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό, τότε ποιανού είναι; Ποιος θα προστατεύσει την χώρα από τα τεμπελόσκυλα, ο Φούφουτος;

      • “Ποιος θα προστατεύσει την χώρα από τα τεμπελόσκυλα;”

        Αν είσαι θρήσκος θα σου απαντούσα, ο Θεός μόνο. Εγώ που είμαι αγνωστικιστής, λέω ΚΑΝΕΝΑΣ.

        Για ποιο λόγο;

        1. Πέρα από το ότι έφτασαν στην Αθήνα διασχίζοντας όλη την Ελλάδα, διάβασα ότι ο ΗΣΑΠ ειδοποίησε την Αστυνομία ότι γέμισαν το τρένο άτομα με καδρόνια & ρόπαλα και ότι κατέβηκαν στον Περισσό. Πάλι δεν έκαναν τίποτα οι εν λόγω ανεκδιήγητοι ΔΥ.

        2. Χαμηλότερης βαθμίδας Αστυνομικός λέει σε ανώτερό του ότι θα τα σπάσουν όλα και ότι θα έχουμε θύματα και του απαντάει: “άντε παράτα μας ρε, τα ξέρετε όλα εσείς, θα πάνε για ύπνο αυτοί, είναι κουρασμένοι”.

        3. Ο Δήμος Νέας Φιλ/φειας έστειλε άτομα με πλυστικό (!!!) για να καθαρίσουν τα αίματα. Μου θύμισε τους μπάτσους που καθάρισαν τη μηχανή σε περιστατικό με την 17Ν. Είχε ακουστεί τότε το απίθανο “έτσι βρώμικη θα την πάμε στο τμήμα;” – βγάλε συμπέρασμα.

        Αν πιστεύεις ότι ο “Κούλης” φταίει για τον κάθε βλαμένο ΔΥ ο οποίος έχει μπει με τον τρόπο που έχει μπει στο κωλο-δημόσιο και δε βγαίνει παρά μόνο αν βγει στην σύνταξη ή αν πεθάνει, τι να πω;

        Ο κόσμος συμφωνεί πάντως με αυτό και χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η τραγωδία των Τεμπών. Η ευθύνη θα πρέπει να είναι προσωποποιημένη, διαφορετικά το φταίει ο “Κούλης” σημαίνει συνολική συγκάλυψη.

        Καθαρά πράγματα.

        • Nα διατυπώσω διαφορετικά το ερώτημα: «Ποιος οφείλει να προστατεύσει την χώρα από τα τεμπελόσκυλα;»

          Ο π/θ είναι η κεφαλή τού κρατικού μηχανισμού. Ας δει τι συμβαίνει, ας ελέγξει αν οι υπουργοί του κάνουν την δουλειά τους και να δώσει εντολή να απολύονται, ή να τιμωρούνται τα “τεμπελόσκυλα”. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλοί που είναι άνεργοι και γυρεύουν δουλειά. Πώς αλλιώς θα κυβερνηθεί σωστά η χώρα; Ασφαλώς, πολλά από τα “τεμπελόσκυλα” και τούς ανίκανους ΔΥ έχουν διορισθεί επι των ημερών του και είναι “δικά του παιδιά”. Δεν κάνουν τα στραβά ψωμιά μόνον οι άλλοι και ο Κούλης είναι αμέτοχος και άμωμος περιστερά, έτσι;

          • Ξέρεις με ποιον τρόπο μπορεί να απολυθεί κάποιος ΔΥ στην Ελλάδα;

            Αν ναι, να μας τον πεις.

          • Εννοείς την μονιμότητα; Μα δεν έχει καταργηθεί; Αν όχι, να καταργηθεί.

        • Να συμπληρώσω κάτι. Δεν συμφωνώ ούτε με το “ΘΕΟΣ”, ούτε με το “ΚΑΝΕΝΑΣ”, διότι και τα δύο δείχνουν ηττοπάθεια. Πώς άλλοι αλλού κατάφεραν κι έφτιαξαν καλό κρατικό μηχανισμό (π.χ. Γαλλία, Ιταλία); Φτιάχτηκε από μόνος του; Προφανώς όχι. Κάποιος ή κάποιοι μερίμνησαν γι αυτό, επειδή τούς ενδιέφερε και αγαπούσαν την χώρα των. Επειδή ήσαν ικανοί και δεν έβλεπαν την πολιτική μόνο σαν προσοδοφόρο επάγγελμα. Αυτός ο κάποιος και αυτοί οι κάποιοι λείπουν από την Ελλάδα, επειδή συνηθίσαμε να λέμε “δεν βαρυέσαι, εδώ είναι Ελλαδιστάν” και ψηφίζομε τον δικό μας.

          • Να δώσω μια απάντηση για τα άλλα κράτη που έφτιαξαν καλό κρατικό μηχανισμό -που και εκεί οι κρατικοί μηχανισμοί κάνουν ”πατάτες”- ;;;.
            Αν είχαν πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ από το 1981 , που μέχρι το 1994 ήθελε να τα αλλάξει όλα -ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ- και στη συνέχεια μέχρι το 2011 οι διάδοχοί του κ. κ Σημίτης και ΓΑΠ (ναι και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος) -δεν άλλαξαν και ούτε επέτρεπαν μαζί με τον ΤσιπροΣύριζα να αλλάξει οτιδήποτε τότε και αυτά τα κράτη θα είχαν το δικό μας χάλι. Όποιος έχει αντίρρηση γιαυτήν την ερμηνεία πάμε και με λεπτομέρειες . Να το ξαναγράψουμε είμαστε στο 1981 για ”επανακρατικοποιήσουμε” το κράτος μας ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΓΑΛΑΝΟΣ , ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΖ ΣΥΝΝΕΦΑ.
            Υ.Γ Ελπίζω να διαβάσουν και άλλοι την απάντηση γιατί εσείς μάλλον θα εκνευρισθείτε πάλι .

    • Αυτό το συμβάν με το θανατηφόρο αποτέλεσμα για τον 50χρονο από τον νταή ντιλεβερά (σίγουρα μάθαινε και μποξ) είναι χειρότερο από το θλιβερό επεισόδιο της οπαδικής βίας .
      ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΚΑΙ ”ΔΕΝ ΣΗΚΩΣΕ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ” ΚΑΙ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ ΗΤΑΝ .
      ΔΕΝ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ;;;.
      ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ .

  7. Σταμάτησαν στον Προμαχώνα σκληρούς Ρουμάνους με βαρύ οπλισμό.

    https://www.protothema.gr/greece/article/1401065/bloko-tis-elas-se-van-me-roumanous-houligan-kateuthunodan-ston-peiraia-gia-to-mats-tou-olubiakou/

    Τώρα που χάθηκε ένα νέο παιδί και έχουμε και τους 2 γονείς του με καρδιά στα νοσοκομεία, αποφάσισε η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

    ΞΕΦΤΙΛΕΣ

  8. Ναι χάρηκα που μέχρι τώρα δεν είχα καμιά ανταπάντηση από σχολιαστές και αναγνώστες για την ευθύνη για την σημερινή κατάστασης μας του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων του ”δημοκρατικών” δυνάμεων των τριών 10ετιών , που και τώρα ”αμύνονται περί των κεκτημένων τους”.
    Μεγάλη είναι η νύχτα ,αλλά θα ξημερώσει ,γιατί νομίζω πως το θέλουν και όλο και περισσότεροι Έλληνες ,που θα αυξηθούν και με τους ”ξενιτεμένους”.

      • Είχα και εγώ τις αμφιβολίες μου ,αλλά οι τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις με έπεισαν ότι το αύριον ”έσεται άμεινον”.
        Για σκεφθείτε αυτή η γενιά ΚΑΙ εξωπέταξε τον αιώνιο έφηβο κ. Τσίπρα ΚΑΙ δεν ανέδειξε τους αιώνιους σοσιαλιστές-κρατιστές .
        Α …ΚΑΙ στις επόμενες εκλογές θα ”χτυπήσουν κατακέφαλα” και οι ξενιτεμένοι μας.
        Έ.. και θα βοηθήσει και η καλή Παναγιά μας.

  9. “Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι σ αυτήν την χώρα για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανεπάρκεια του κρατικού δυναμικού της”

    Συνεχώς βλέπομε την ανεπάρκεια τού “επιτελικού” κράτους τού Μητσοτάκη. Η ανικανότητα βασιλεύει παντού.

    Σε κίνδυνο ο Άραξος και η Ανδραβίδα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα