«Ο  Yanis Varoufakis στο πάνθεον των ηρώων του γαλλικού  Κουκλοθέατρου ενημέρωσης»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου alkis@kalkis.eu    www.kalkis.eu

  •  Ο Έλληνας Yanis Varoufakis είναι «ένας ήρωας κουκλοθέατρου» (“un guignol“), σύμφωνα με την γαλλίδα υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Nathalie Loiseau, έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση στις 29 Απριλίου 2018 η εφημερίδα Le journal de dimanche. Αυτή ήταν η απάντησή της, όταν ρωτήθηκε : Ο Γιάνης Βαρουφάκης; «Είναι ένας ήρωας κουκλοθέατρου!» «Είναι καλός για το Saint-Germain-des-Prés! (εννοώντας το διάσημο τουριστικό βουλεβάρτο των Παρισίων). Σήμερα, υπάρχει μια θαρραλέα κυβέρνηση που βγάζει  την Ελλάδα από την κρίση».

Από το 1988 το γαλλικό συνδρομητικό κανάλι Canal + μεταδίδει, κατά την ώρα των ειδήσεων, μια ολιγόλεπτη (7 λεπτών) εκπομπή, από Δευτέρα έως Παρασκευή με μια εβδομαδιαία σύνοψη την Κυριακή, με τίτλο το «Κουκλοθέατρο της ενημέρωσης» (“Les Guignols de l’info”). Πρόκειται για ένα σατιρικό πρόγραμμα που παρουσιάζει ως παρωδία ένα δελτίο ειδήσεων, με βάση τις 4 έως 5 κύριες γαλλικές ειδήσεις της ημέρας, χρησιμοποιώντας κούκλες που φωτογραφίζουν πολιτικούς ή προσωπικότητες από τον κόσμο της τηλεόρασης, του αθλητισμού ή του πολιτισμού.

Ως γνωστόν, στις 21 Ιανουαρίου 2018, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Benoît Hamon, πρώην σοσιαλιστής υποψήφιος για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, ξεκίνησαν την κοινή εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές του 2019, υποστηρίζοντας ότι επιθυμούν να δομήσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη εκλογικούς καταλόγους υποψηφίων ευρωβουλευτών που να αποδέχονται ένα κοινό πρόγραμμα, για μια Ευρώπη που να αποκόπτεται από τη  λιτότητα (Βλέπε τον Benoit Hamon και τον Yanis Varoufakis στη διπλανή φωτογραφία του Σαββάτου στη Λισαβόνα του Reuters). Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε τότε ότι επρόκειτο για συνεργασία με διαφορετικούς εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και δεν είναι μόνο η Nathalie Loiseau που επικρίνει αυστηρά τον πρώην Έλληνα υπουργό. «Είναι παράλογο να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη στη δεξιά και στο κέντρο», δήλωσε ο Pierre Moscovici, πρώην υπουργός των Σοσιαλιστών και νυν Επίτροπος, στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου 2018. Αλλά επέκρινε την υπουργία του Γιάνη Βαρουφάκη που κόστισε στην Ελλάδα «πολύ ακριβά». «Ο Βαρουφάκης», είπε, «είναι ένας γοητευτικός πνευματικός άνθρωπος (…) αλλά νομίζει ότι έχει δίκαιο ενάντια σε όλους τους εχθρούς και σε όλους τους φίλους της Ελλάδας, κι αυτό είναι ένα πρόβλημα», αναφέρει το παραπάνω ίδιο ρεπορτάζ της Le journal de dimanche.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι Οικονομολόγος.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα