Ο Χόκσταϊν, η Ουκρανία, το LNG και ο χάρτης Μπάιντεν – Το παρασκήνιο στον τορπιλισμό του EastMed!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 14:35, 20/01/2022, ανανεώθηκε 17:08, 20/01/2022] Πολύ λόγος γίνεται τελευταία για τις παρεμβάσεις σχετικά με τον αγωγό EastMed του ανώτερου Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, Άμος Χόκσταϊν. Κατ’ αρχάς ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο παρελθόν του Άμος Χόκσταϊν, ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ. Οι γονείς του ήταν Αμερικανοεβραίοι μετανάστες. Έκανε τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ από το 1992 έως το 1995 και αφού απολύθηκε μετακόμισε στην Ουάσιγκτον για να κάνει την πρακτική του άσκηση στο Capitol Hill. Ενώ σκόπευε να επιστρέψει στο Ισραήλ τελικά παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Χόκσταϊν στο παρελθόν είχε ενεργό δράση σε lobbying υπέρ αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων αλλά και αυταρχικών καθεστώτων όπως για παράδειγμα του Μουαμάρ Καντάφι. Το 2015 μάλιστα, ο Χόκσταϊν υπερασπίστηκε και τον Ερντογάν, έναντι των ρωσικών κατηγοριών κατά του Τούρκου Προέδρου για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τον ISIS.
Το 2011 προσλήφθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο νεοσύστατο τότε Bureau of Energy Resources, τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (επί ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον) που ασχολείται με την ενεργειακή ασφάλεια, και ηγείται των προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη χρήση των ενεργειακών πόρων στην προώθηση πολιτικών και γεωπολιτικών στόχων, ενώ παράλληλα προωθεί το αμερικανικό όραμα περί ενεργειακής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως αναπληρωτής του τότε ειδικού απεσταλμένου του Bureau of Energy Resources και τέως Αμερικανού Πρέσβη στην Ουκρανία, Carlos Pascual, ο Χόκσταϊν προέβη σε ενέργειες ώστε η Ουκρανία να εξασφαλίσει νέες προμήθειες φυσικού αερίου στον απόηχο της κρίσης στην Κριμαία το 2014. Στις 01/08/2014 ανέλαβε τη θέση του ειδικού απεσταλμένου (επικεφαλής) στο Bureau of Energy Resources. Οι σχέσεις του Χόκσταϊν με την Ουκρανία είναι αρκετά στενές όπως επιβεβαιώνει ο Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, Ζαχαρίας Μίχας, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες από την εποχή Τραμπ, σχετικά με την πιθανή εργασιακή σχέση του υιού Μπάιντεν (Χάντερ) με την ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου Naftogaz στην οποία εργαζόταν και ο Άμος Χόκσταϊν (2017 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020) μετά το τέλος της πρώτης θητείας του στο Bureau of Energy Resources. Ταυτόχρονα, τον Μάρτιο του 2017, προσλήφθηκε και στην Tellurian, μια ιδιωτική εταιρεία LNG με έδρα το Χιούστον, όπου εργάστηκε ως Senior Vice President Marketing μέχρι την αποχώρησή του τον Σεπτέμβριο του 2020. Άξιον απορίας βέβαια πώς ήταν σε θέση να διατηρεί παράλληλα και τις δύο θέσεις.
Στο διάστημα της πρώτης θητείας μάλιστα, ο Χόκσταϊν πρωτοστάτησε και στο σχεδιασμό του γνωστού “προφητικού” χάρτη Μπάιντεν για τον οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε ανάλυσή μας στο iEpikaira, αποδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι αποτυπωμένες ξεκάθαρα σε αυτόν (συντάχθηκε πιθανώς το 2014, ή νωρίτερα).
Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, ο Χόκσταϊν τοποθετήθηκε εκ νέου στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Bureau of Energy Resources στις 10/08/2022, και λίγους μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, στις 06/01/2022, διέρρευσε το αμερικανικό non-paper για τον EastMed. Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, ο Χόκσταϊν εξέφρασε δυσφορία για τη διαρροή του άτυπου εγγράφου, το οποίο χαρακτήρισε ως “διάβημα” ενώ υποστήριξε ότι οι αρμόδιες κυβερνήσεις είχαν ενημερωθεί σχετικά από τον Νοέμβριο του 2022. Διπλωματικές πηγές όμως δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την λεπτομέρεια(!).
Εντωμεταξύ, στις 17/01/2022 (μετά τη δημοσιοποίηση του αμερικανικού non-paper) δόθηκε στη δημοσιότητα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ του τουρκικού TRT World έναντι του αγωγού EastMed,  στο οποίο προβλήθηκε συνέντευξη του Χόκσταϊν προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις με τις θέσεις του, προκρίνοντας τη λύση ενός αγωγού φ/α από την ισραηλινή ΑΟΖ προς την Τουρκία, ή τη μετατροπή του ισραηλινού και κυπριακού φ/α σε LNG.
Λίγες ημέρες αργότερα αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης (δημοσιεύτηκε 19/01/2022) με Έλληνες εμπειρογνώμονες σχετικά με στάση του έναντι του EastMed. Εκεί μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, “πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσω ότι οι προσωπικές μου απόψεις και οι απόψεις της Κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ευθυγραμμισμένες,” παρά ταύτα άλλος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 16/01/2022 διευκρίνιζε ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξής στο τουρκικό TRT World, “ήταν ιδιώτης [σσ. δεν είχε κάποιο αξίωμα] όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις”.
Ο Χόκσταϊν υποστήριξε ότι η Αμερική δεν έλαβε την απόφαση άρσης υποστήριξης του EastMed λόγω των εντάσεων που προκαλεί στην Αν. Μεσόγειο, καίτοι αυτό αναφέρεται στο άτυπο έγγραφο. “Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, είτε μιλάμε για αέριο είτε για ηλεκτρικά έργα, συνεπώς θα έχουμε να κάνουμε με τις περιφερειακές εντάσεις και τις διεκδικήσεις ΑΟΖ,” είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν διαφοροποιήσαμε τη θέση μας για τον EastMed λόγω των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο. Υπάρχει περιγραφή δεδομένων στο non-paper όμως δεν είναι οι περιφερειακές εντάσεις ο λόγος που διαφοροποιήθηκε η πολιτική μας”.
Στο τουρκικό προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ όμως (12:55 του βίντεο) διερωτήθηκε “γιατί χρειάζεσαι έναν αγωγό [EastMed] όταν μπορείς να προμηθεύσεις από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη με άλλους τρόπους; Μπορείς να έχεις LNG. Γιατί πρέπει να έχεις αυτό το project το οποίο θα προκαλέσει περισσότερες διχόνοιες και περισσότερες περιπλοκές στην περιοχή από ότι χρειάζεται”;
Φως στο παρασκήνιο του σχεδιασμού του EastMed ρίχνει σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ (10:33 του βίντεο) όπου ανέφερε ότι: “Το Ισραήλ δεν ήθελε μόνο να ρευστοποιήσει τις ποσότητες φ/α που ανακάλυψε, οι οποίες ήταν μεγάλες για μια χώρα του μεγέθους του Ισραήλ και για μια περιοχή του μεγέθους της Αν. Μεσογείου. Ήθελαν να τις εργαλειοποιήσουν όχι μόνο από οικονομικής σκοπιάς, αλλά και να δουν εάν μπορούν να ενώσουν έναν αγωγό, μια φυσική διασύνδεση μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρώπης. Αυτό θα ικανοποιούσε  την ανάγκη και το στόχο, ένα πολιτικό στόχο τον οποίο το Ισραήλ είχε για δεκαετίες. Και αυτό είναι, όπως βλέπουν τον εαυτό τους, σαν μια ευρωπαϊκή στη Μέση Ανατολή”.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ο Χόκσταϊν διευκρίνισε μάλιστα ότι, “ο αγωγός EastMed ήταν μια ιδέα το 2016. Ο σκεπτικισμός που εξέφρασα δεν ήταν σκεπτικισμός για τη σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη και την περιφερειακή συνεργασία. Τα ερωτήματα αφορούν κυρίως το υψηλό κόστος και τα logistics και κατά πόσο ήταν εφικτά”.
Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης σχετικά με τον λόγο που δημοσιοποιήθηκε σε αυτή τη χρονική συγκυρία το non-paper, μετακύλησε την ευθύνη στον ελληνικό τύπο. “Δόθηκε σε όλες τις κυβερνήσεις και δεν διέρρευσε σε όλες τις χώρες. Ήταν ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις της περιοχής, μια επικοινωνία ανάμεσα μας και τις άλλες χώρες της περιοχής με τις οποίες είχαμε διαρκείς συζητήσεις. Οι ΗΠΑ δεν δημοσιοποίησαν την πολιτική για τον EastMed,” είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος αφήνοντας σαφείς αιχμές έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι, εάν όντως η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίησή του, αυτό τί αντίκτυπο θα είχε στον αγωγό; Θα τον υπονόμευε λιγότερο;
Οι παλινδρομήσεις των ως άνω δηλώσεων δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το παρασκήνιο του τορπιλισμού του EastMed. Είναι τα γεγονότα της Ουκρανίας; Οι τουρκικές πιέσεις; Τα οικονομικά συμφέροντα των εμπλεκομένων και δη των εταιρειών LNG, τομέας στον οποίο δραστηριοποιήθηκε και ο Χόκσταϊν; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο -μεταξύ αυτών και η ταφόπλακα στον EastMed- έχουν προβλεφθεί με λεπτομέρεια στο χάρτη Μπάιντεν, του οποίου ο Χόκσταϊν υπήρξε “αρχιτέκτονας”…

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα