Ο ΣΥΡΙΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ F-16

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Το αρνητικό σχόλιο στο διαδίκτυο έρχεται, σχεδόν, αντανακλαστικά σε πολλούς.
Ο Συρίγος είναι απο τις καλύτερες περιπτώσεις πολιτικών στο εξαιρετικά υποβαθμισμένο κοινοβουλευτικό πεδίο. Έχει και γνώσεις και ήθος και βρίσκεται, ως προς το δέον γενέσθαι, κοντά σε αυτό που αποκαλούμε μη αποδομητική θέση. Είναι κόκκινο πανί για τους αποδομιστές. Γι αυτό και η απαξίωσή του ή η μείωση της επιρροής του, δεν ωφελεί. Δυστυχώς, η δήλωση που έκανε και η πρόσληψή της στον δημόσιο χώρο θα τον ακολουθεί.
Λειτουργεί ακόμη, περισσότερο ως καθηγητής και ελάχιστα ως πολιτικός.
Όπως μου είπε κοινός μας φίλος με μεγάλη πολιτική εμπειρία (διετέλεσε και υπουργός και, μόνο, για ενδοτικότητα δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει κανείς), ο καθηγητής κάνει διαπιστώσεις. Ο πολιτικός διαμορφώνει το πεδίο.
Ο Συρίγος, με την μικρή κοινοβουλευτική του πείρα, βρίσκεται, ακόμη, στο στάδιο των διαπιστώσεων. Είναι περισσότερο ακαδημαϊκός. Και αυτό φαίνεται και απο τις ομιλίες του.
Επι της ουσίας των δηλώσεών του: Είπε πως με την προϋπόθεση της ικανοποίησης των περιορισμών Μενέντεζ, η Τουρκία είναι καλύτερα να πάρει F-16 απο τις ΗΠΑ παρά να αγοράσει αεροπλάνα απο άλλη χώρα.
Το ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί κάποια στιγμή αεροπλάνα για την πολεμική αεροπορία της είναι πέραν κάθε αμφισβητήσεως.
Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις και η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να της πουλήσει τα δικά της. Οι όροι παίζονται.
Είναι απολύτως θετικό ότι υπάρχει ένα ελληνικό λόμπυ και αγωνίζεται στην αμερικανική πρωτεύουσα ώστε η προμήθεια της Τουρκίας απο τις ΗΠΑ να γίνει υπο όρους. Ως έθνος χρωστάμε στο λόμπυ αυτό χάριτες. Και, κυρίως, μεγάλες χάριτες χρωστάμε στον Γερουσιαστή Μενέντεζ. Πρέπει να του αποδοθεί η ύψιστη τιμή του έθνους. Τον χρόνο ας τον καθορίσει η Πολιτεία.
Αν, λοιπόν,ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις, καλόν είναι η Τουρκία να κάνει την προμήθειά της απο τις ΗΠΑ. Αυτό είπε ο Συρίγος.
Γιατί; Διότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που μπορεί να επιβάλλει όρους στην Τουρκία και οι όροι αυτοί να τηρηθούν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το πετύχει.
Γιατί έχει σημασία τα όπλα να είναι αμερικανικά; Διότι στην απίθανη περίπτωση που θα βοηθηθεί η Ελλάδα απο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, αυτό θα γίνει, πρωτίστως, με τον έλεγχο που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ στον εξοπλισμό της γείτονος. Αμερικανική παρουσία που θα πολεμά την Τουρκία είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει.
Το πρόβλημα με τον Συρίγο είναι ότι αν έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική, πρέπει να αρχίσει να αποστασιοποιείται απο τον τρόπο σκέψης των ακαδημαϊκών.
Δυστυχώς, πρέπει να γίνει πολιτικός.
Γι αυτό πριν πυροβολήσετε, σκεφθείτε.
Το τι μας συμφέρει, και πως, είναι λίγο πολύπλοκο. Να πολεμήσουν κάποιοι άλλοι για εμάς και εμείς να πίνουμε καφέ στην παραλία αποκλείεται. Η βοήθεια που θα δεχθούμε δεν είναι γραμμική.
Η Τουρκία θα αγοράσει κάποια στιγμή αεροπλάνα. Αν, λοιπόν, ικανοποιηθούν οι όροι Μενέντεζ και Ομογένειας, μήπως είναι καλύτερα να τα προμηθευτεί απο τις ΗΠΑ;
Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει και εμένα αλλά δεν έχω απαντήσεις. Διότι και η αρνητική απάντηση έχει τα πλεονεκτήματά της.
Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την σκληρή επίθεση που δέχεται ο Συρίγος.
Ιωάννης Παπαπανάγου, Ανδρέας Νικολόπουλος και 6 ακόμη
1 κοινοποίηση
Π.ΣΑΒ
spot_img

31 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπάρχει η περίπτωση να λειτουργεί περισσότερο ως πολιτικός. Εκλογές έρχονται στην Α Αθηνών θα γίνει μάχη εκλογής οπότε ως πολιτικός παίζει το χαρτί του φιλο-αμερικάνου για να εισπράξει την ανάλογη εύνοια και υποστήριξη. Πάντως τώρα θα δυσκολευτεί με τη δήλωση που έκανε.
    Οι Τούρκοι δεν είναι χαζοί να πάρουν με όρους αφ. Απλώς θέλουν F16 για να μην αλλάξουν εκπαίδευση και συντήρηση.

  2. “Είπε πως με την προϋπόθεση της ικανοποίησης των περιορισμών Μενέντεζ”

    Και ποιος εγγυάται ότι, αφού θα έχουν πάρει οι Τούρκοι τα F-16, θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις των;

    Ο Συρίγος έκαμε μία πατάτα, την οποία προσπαθεί, με την βοήθεια κάποιων, να καλύψει, όπως η γάτα τα κακά της. Καλύτερά του να έμενε ακαδημαϊκός και να απείχε τής πολιτικής, για να μην εκτίθεται. Όπως έγραψα κι αλλού, το ελάττωμά του είναι ότι σπεύδει και ύστερα ανακαλεί. Το είδαμε αυτό και όταν υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών. Αρχικά είχε πει ότι, ακόμη κι αν δεν επιτύχει το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εφ’ όσον έχει υπογραφεί συμφωνία και δεν υπάρξει αντίρρηση, τα Σκόπια θα γίνουν μέλος τού ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM. Αμέσως την επομένη, ο Γ.Γ. τής Συμμαχίας διευκρίνισε ότι, αν το δημοψήφισμα για αλλαγή τού ονόματος αποβεί αρνητικό, τα Σκόπια ΔΕΝ θα γίνουν μέλος τού ΝΑΤΟ. Τα μπάλωνε πάλι τότε ο προπέτης Συρίγος.

  3. Να προσθέσω μια άλλη διάσταση στην άποψη Συρίγου. Έχω την εντύπωση ότι θα ήθελε η Τουρκία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αιγύπτου (με την Ελλάδα στην ανάλογη θέση του Ισραήλ).

    Τί συμβαίνει με την Αίγυπτο;

    Λαμβάνει την μεγαλύτερη σε ύψος αμερικανική βοήθεια ετησίως, μετά το Ισραήλ (~2 δις USD) για εξοπλισμούς. Ωστόσο οι αμερικανικοί εξοπλισμοί της υπόκεινται στην άτυπη έγκριση του Ισραήλ! Η Αίγυπτος διαθέτει F16, για παράδειγμα, αλλά όχι βλήματα Α/Α μεγάλης ακτίνας AMRAAM.

    Με τον ίδιο τρόπο την εξοπλίζει και η Γαλλία. Η Αίγυπτος διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο Rafale (μετά την Γαλλία), αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει βλήματα Meteor και SCALP. Ομοίιως και στο ναυτικό, δεν κατέστη δυνατή η αγορά των αντιαεροπορικών βλημάτων Aster-30 για τις φρεγάτες της (ειρήσθω εν παρόδω πως όλα αυτά τα προηγμένα όπλα τα έχει αποκτήσει η Ελλάδα).

    Επομένως, με την ίδια λογική, μια Τουρκία σε αντίστοιχο καθεστώς, εν σχέσει με την Ελλάδα, θα υστερεί ποιοτικώς ως προς εμάς, κάτι το οποίο θα είναι αφ’ εαυτού ένας περιοριστικός παράγων στην χρήση της στρατιωτικής της ισχύος (διότι άλλοι όροι χρήσεως είναι εντελώς θεωρητικοί, όπως έχει αποδειχθεί και με τα αμερικανικά και γερμανικά όπλα στην Κύπρο).

    Επειδή, λοιπόν, το άτυπο εμπάργκο των ΗΠΑ στην Τουρκία κάποτε θα λήξει, ίσως να ήταν προτιμώτερος – κατά την άποψη Συρίγου – ο ελεγχόμενος εξοπλισμός της Τουρκίας από ΗΠΑ (π.χ. να λάβει εκσυγχρονισμένα F16 όταν εμείς θα αποκτούμε F35), παρά ο ανεξέλεγκτος από Ρωσία/Κίνα.

    Βεβαίως, όλα τα προαναφερθέντα είναι σενάρια και σκέψεις για το ευκταίο. Σε κάθε περίπτωση (ακόμη, δηλαδή, και αν η άποψη Συρίγου δεν είχε σοβαρό έρεισμα) η δημόσια “ανθρωποφαγία” μη αρεστών προτάσεων (και δη από στρατιές ανωνύμων και ασχέτων) είναι εξοργιστική!

    ΥΓ1:
    Δυστυχώς, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, η συζήτηση γύρω από το θέμα των τουρκικών F16 κινείται στην λογική του άσπρου-μαύρου. Θρίαμβος, αν επιτύχουμε να εμποδίσουμε την πώληση, καταστροφή, αν αποτύχουμε. Όπως εξήγησα ανωτέρω, υπάρχουν και ευνοϊκές ενδιάμεσες καταστάσεις, απλώς δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και για συνέγερση των πληθών…

    ΥΓ2:
    Μην παραβλέπουμε και το γεγονός της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Η Τουρκία πάντοτε επιδιώκει απόκτηση πηγαίου κώδικα (source code) οπλικών συστημάτων, ώστε να μπορεί να διασυνδέσει εκεί δικά της όπλα ή να τροποποιήσει τις δυνατότητές τους. Οι ΗΠΑ είναι αρνητικές σε τέτοιες παραχωρήσεις, εν γένει (οι Τούρκοι απέρριψαν το σύστημα Patriot και τα ελικόπτερα Apache, ακριβώς λόγω αρνήσεως των ΗΠΑ να μεταφέρουν τεχνογνωσία). Συνεπώς, εξοπλιστικές προμήθειες της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, άνευ παροχής τεχνογνωσίας, είναι άλλο ένα εμπόδιο στην βιομηχανική πρόοδο της Τουρκίας.

    • Και τα σκέφτηκε όλα αυτά … ο Συρίγος και δεν τα σκέφτηκε ο Μενέντες! Μπράβο, μωρέ, Άγγελε, χαράμι πας στην Ελλάδα 🙁

  4. 31 .08.2022 .Με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της της Τιμής βραβεύθηκε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ,ο οποίος δήλωσε ότι έχει λάβει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις στη ζωή του ,αλλά το παράσημο του Μεγαλόσταυρου της Τιμής είναι το πιο ξεχωριστό.
    Αυτά για τον κ.Μενέντεζ.
    Ως ακαδημαϊκός και ως βουλευτής τιμά και τις δύο ιδιότητες του και λειτουργίες που ασκεί και μακάρι να είχαμε και άλλους σαν αυτόν στο φάσμα της Πολιτείας.
    Αυτά για τον κ.Συρίγο.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΕΜΒΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ”ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ” ΑΜ’ΕΠΟΣ ΑΜ’ΕΡΓΟΝ ΤΟΝ Κ. ΣΥΡΙΓΟ ΩΣ ”ΑΝΑΤΡΟΠΕΑ” ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ.
    Αυτά για τον κ.Ιγνατίου ,που πήρε και σχετική απάντηση από τον κ.Συρίγο .
    Υ,.Γ Και εμείς- όλοι οι άλλοι-ας κρίνουμε καλόπιστα όλους-τους λίγους- σαν τον κ.Συρίγο και ας μην επικαλούμαστε τις αντιπολιτευτικές ”κορώνες” του ανερμάτιστου στα εθνικά θέματα Σύριζα.

  5. Η λέξη-κλειδί στην αρχική δήλωση Συρίγου ήταν “… όχι τώρα, σε βάθος χρόνου”. Δεν είπε ότι κακώς πράττει ΤΩΡΑ η ομογένεια και ο Menendez, αναφέρθηκε σε ένα ευκταίο μελλοντικό σενάριο, για τον διεθνή προσανατολισμό της Τουρκίας και ουδείς δικαιούται να τον ψέξει γι’ αυτό.

    Διότι και ο Menendez δεν θα κατέχει την θέση του εσαεί, ενώ άλλοι αμερικανικοί κύκλοι προωθούν την λύση των τουρκικών F16, ώστε να κλείσει και η εκκρεμότητα των αποζημιώσεων της Τουρκίας, λόγω της εκδιώξεώς της από το F35.

    Το μείζον λάθος του Συρίγου είναι αυτό που επισημαίνει ο κ. Σαββίδης, πως δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον (μόνον) ακαδημαϊκός/αναλυτής, που εκφράζει τον εαυτό του, αλλά κυβερνητικό στέλεχος, οι δηλώσεις του οποίου έχουν άλλη βαρύτητα και άλλον αντίκτυπο, συνεπώς θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλός και προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

    • Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις άστοχες αυτές δηλώσεις τού Συρίγου, χωρίς να ψιλοκοσκινίζουν τα “σε βάθος χρόνου”. Κατά τούτο, έχει μεγάλη σημασία αυτό που έγραψε ο κ. Σαββίδης και που γράφετε στην τελευταία σας παράγραφο.

  6. Δυστυχώς επιλέγεις να ψωνίσεις από ό,τι βρίσκεται στους πάγκους της αγοράς. Από τα διαθέσιμα, κοιτάς να αγοράσεις το καλύτερο δυνατόν ή το λιγότερο κακό. Η χώρα είναι μικρή και το πολιτικό προσωπικό δεν ανανεώνεται εύκολα. Λάθος του Συρίγου που είπε κάτι μάλλον σωστό, αλλά που δεν πρέπει να λέγεται δημόσια. Από την άλλη, εκατό φορές καλύτερα ο Συρίγος, παρά οι γνωστοί θιασώτες της σχολής του ενδοτισμού.

    ΥΓ Πάντως ο Συρίγος δεν είναι στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά στο Υπουργείο Παιδείας -γιατί άραγε; Μήπως τον θέλουν παροπλισμένο;
    Προσωπική μαρτυρία: σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Άγγελος Συρίγος ήταν καλεσμένος για να απευθύνει χαιρετισμό. Τον είδα με τα μάτια μου, είχε έρθει στον χώρο της εκδήλωσης. Αλλά ω! του θαύματος λίγο πριν έρθει η ώρα του να μιλήσει, ειδοποιήθηκε να πάει στην Μητρόπολη για να παρευρεθεί σε κάτι άλλο και έτσι βιαστικά έφυγε. Δεν πείστηκα ότι προέκυψε μία πραγματική έκτακτη ανάγκη να φύγει.

  7. ”Δέσαμε κόμπο” τις δηλώσεις του εξαιρετικού αναλυτή και ακαδημαϊκού κ. Συρίγου, λες και οι Αμερικανοί περίμεναν τον κ. Συρίγο για να αλλάξουν την απόφασή τους να χορηγήσουν τα αεροπλάνα f-16 στην Τουρκία. ‘Άλλα τουρκικά τερτίπια ενοχλούν τις ΗΠΑ και παίζουν τον καραγκιοζοπαίχτη στον κ.Ερντογάν ,που ελπίζουν μετά τις εκλογές να μη τον έχουν ως πρόβλημα.
    Έτσι και αλλιώς στην Ανατολική Μεσόγειο είναι με την Βρετανία ”παντοκράτορες” και με τις πετρελαΪκές εταιρείες τους θα την ανασκάψουν , τώρα που η Ρωσία έχασε όλους τους πελάτες της στην πλούσια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε καύσιμα.
    Δυστυχώς μετά την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης -του πιο στρατηγικού μας σημείου για τον έλεγχο των Στενών -το 1922 δεν μπορούν προς το παρόν να ”βγάλουν εκτός του γεωπολιτικού παιχνιδιού” την Τουρκία, αλλά ”οι βάσεις” της Αλεξανδρούπολης είναι η έναρξη της εξόδου της από τους μελλοντικούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Δύσεως.
    Αν δε στέρξει σε λύση λειτουργική στο Κυπριακό – που μετά την σχέση της με την Ρωσία -δεν θα είναι η επανάληψη του Σχεδίου Ανάν , ίσως επωφεληθεί και μερίσματος των κερδών από την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας ης Ανατολικής Μεσογείου, τις οποίες θα εκμεταλλεύεται κονσόρτσιουμ πολλών εταιρειών, που δεν θα μπορούν να το σταματήσουν η Τουρκία με την Λιβύη , η οποία Λιβύη κάτι τέτοιο κατάλαβε και σπεύδει ”να τα βρει με την Ελλάδα” , ”για να μη μείνει έξω του νυμφώνος”.
    Η ζωή και τα οικονομικά -ιδίως- συμφέροντα των κρατών αλλάζουν νυχθημερόν.
    Μόνον εμείς επιμένουμε ”μαρξιστικά” , συστήματα, που ούτε χορταίνουν τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων της γης μας ,ούτε ευνοούν τον καταναλωτισμό , που όλοι τον θέλουν ,ιδιαίτερα οι ”πτωχοί” Έλληνες.

    • “λες και οι Αμερικανοί περίμεναν τον κ. Συρίγο για να αλλάξουν την απόφασή τους να χορηγήσουν τα αεροπλάνα f-16 στην Τουρκία”

      Αυτό είναι το θέμα; Αυτό κατάλαβες εσύ; Δεν μού κάνει εντύπωση.

  8. κ. Σαββίδη,
    εύλογα αναφέρεται ότι είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι η ΗΠΑ θα πολεμήσουν την τουρκία. Σας ερωτώ, πιστεύεται εσείς ή ο κ. Συρίγος ότι η τουρκία θα δεχτεί του όρους Μενεντεζ για να προχωρήσει κάποτε η απελευθέρωση των VIPER από την επιτροπή της γερουσίας; Πιστεύεται ότι αν γίνει η αγορά θα μπορέσει η γερουσία και η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ελέγχει την τουρκία όταν παραβεί τους όρους; Το πολύ η γερουσία να ζητήσει έλεγχο της κυβέρνησης ΗΠΑ εκ των υστέρων βέβαια. Ποιος είναι αφελής εδώ κ. Σαββίδη;

    • Τι έχει να χάσει η Τουρκία, αν τούς δεχτεί; Όταν βάλει τα F-16 στο χέρι, ποιος θα την εμποδίσει να “σπάσει” την υπογραφή της; Η φερεγγυότητά της είναι γνωστή!

  9. ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ Κ.ΕΠΙΣΚΕΠΤΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ;;;.
    ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΕΧΩΒΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑϊΚΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.
    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ -ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ-ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ Κ. Α.Δ.Δ .

    • Αυτό είναι το θέμα τού άρθρου, που δεν κατάλαβες, αυτό σχολίασα. Τα υπόλοιπα είναι χείμαρρος άσχετης φλυαρίας, όπως την συνηθίζεις. Δεν βλέπω τι έχει να κάνει ο φίλος “σου” (από πού κι ως πού;) με όλα αυτά. Άλλη μία άσχετη αναφορά.

  10. Φαίνεται κ.Επισκέπτα, ότι δεν διαβάζετε τις απανωτές φιλικές φιλοφρονήσεις του κ . Α.Δ.Δ για τα σχόλιά μου και το πρόσωπό μου , τις οποίες του ανταποδίδω .

  11. Γράφω «όταν παραβεί τους όρους» και όχι «αν». Δηλαδή στην απίθανη περίπτωση που δεχτεί τους όρους θα πρέπει να τους παραβεί χωρίς δεύτερη σκέψη και εντός ωρών από την παραλαβή. Κάθε άλλο θα ήταν αυτοχειρία για το κράτος τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν. Το αφήγημα της υπεροχής έναντι υμών σε πολεμική ισχύ και ανθρωπιστική αξία είναι το τελευταίο που τους κρατάει ενωμένους στην φτώχεια και την καταπίεση που υποφέρουν. Ο μόνος τρόπος να δικαιολογηθεί μια τέτοια ταπείνωση είναι η άμεση επιβεβαίωση ότι πρόκειται για εξαπάτηση των γκιαούρηδων. Ούτε καν αυτό είναι πιθανό πιστεύω. Ίσως η πονηρή κωλοτούμπα προς το ισχυρό Ισραήλ και τους ομόθρησκους Αιγύπτιους και Σύριους αυτό να γίνεται ανεκτό, άλλα όχι για χάρη μας.

  12. Χαίρομαι για τις ”Αισώπειες” γνώσεις σας κ.Επισκέπτα ,αλλά νομίζω πως προσβάλλετε τον φίλο -μου και σας- κ. Α.Δ.Δ . Να τον ρωτήσετε για την ειλικρίνεια των φιλοφρονήσεών του και να προσπαθήσετε να τον μιμηθείτε στις ”τοποθετήσεις” σας απέναντί μου.
    Είπαμε καλή φώτιση -την επαναλαμβάνω.

  13. Noμίζετε ότι καταλαβαίνουν οι άλλοι -1420 εδώ – αναγνώστες τις δικές σας ανοησίες , κύριε Επισκέπτα;;;.
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ .
    ΕΛΠΙΖΩ-ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ- ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ .Α.Δ.Δ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΥΠΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ ΣΑΣ.

  14. @Κων/Νος Α. Καραγιαννίδης,

    όπως βλέπετε κι εσείς, κε. Καραγιαννίδη, είναι άστοχο να περιμένει κανείς να ερμηνευθούν ορθά οι δηλώσεις Συρίγου, όταν ακόμη και εκτενή άρθρα, όπως και εμπεριστατωμένες απαντήσεις και σχόλια δεν αρκούν για να πείσουν τουλάχιστο ένα τμήμα των συμπολιτών μας.

    Τα ίδια πέρασα κι εγώ εδώ όταν επεχείρησα να εξηγήσω ότι είναι παράλογο να ζητάμε από τους Γερμανούς να μας συνδράμουν μέσω πιέσεων στην τουρκία και ταυτόχρονα περιμένουμε να απεμπολίσουν οποιονδήποτε μοχλό πίεσης απέναντί των.

    Φυσικά όταν ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται μερικοί οι οποίοι να παρουσιάζουν τον Ιωαννίδη ως πατριώτη δεν θα έπρεπε να περιμένετε να αναγνωριστεί η προσφορά του Συρίγου.

    • Η τελευταία σου παράγραφος είναι άστοχη. Ο Ιωαννίδης έκαμε ό,τι έκαμε από πατριωτισμό και μόνο. Ήθελε να επιτύχει την ΕΝΩΣΙ, αυτό το παλιό όνειρο Ελλαδιτών και Ελλήνων τής Κύπρου, που ματαίωσε ο Μακάριος. Άλλο αν έπεσε σε παγίδα, στερούμενος διορατικότητας, πείρας στην πολιτική και ευφυίας, την οποία είχε ο Παπαδόπουλος και δεν διέπραξε το ίδιο λάθος, όταν τού είχε προταθεί.

  15. @Επισκέπτης,
    θα έχεις υπόψη σου τις μαγνητοφωνημένες ρήσεις από την αντίστοιχη σύσκεψη του πολεμικού συμβουλίου από την οποία προκύπτει ότι η απόβαση των τούρκων επετράπη απολύτως συνειδητά από το καθεστώς.

    • Υπήρξε προδοσία από άλλους (π.χ. Μπονάνο), οι οποίοι είχαν συνεννοηθεί για την όλη σκευωρία (αυτός παρεμπόδισε/σταμάτησε την άμυνα στο νησί), με σκοπό την επιτυχία τού σχεδίου, που ήταν η πτώση τής χούντας κι επαναφορά τού ancien régime υπό τον Καραμανλή (είδαμε τι επακολούθησε). Ο Ιωαννίδης, μετά την ανατροπή τού Παπαδόπουλου και το πραξικόπημα στην Κύπρο, το οποίο γι αυτόν είχε καθαρά πατριωτικά κίνητρα και μόνο (πρέπει να μιλήσεις με ανθρώπους που ήταν πολύ κοντά του και τον ήξεραν), παραμερίστηκε από τούς προδότες, όπως είχε σχεδιαστεί. Ο Παπαχελάς μπορεί να παρουσιάζει ό,τι θέλει και μπορεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φανερώνει όλη την αλήθεια, τουλάχιστον για τον Ιωαννίδη.

  16. Μα στο ηχητικό ο ίδιος φέρεται να λέει ότι οι τούρκοι κάμουν αυτό που κάμουν. Ο ίδιος λέει ότι “άμα βγούν (στην Κερύνεια) έπειτα θα μπούν”. Την άμυνα στο νησί δεν την σταμάτησε δηλαδή ο Μπονάνος, όπως πίστευα κι εγώ πριν ακούσω το ηχητικό, αλλά ο Ιωαννίδης.

  17. σχολίασε λίγο αυτά τα οποία λέει ο ίδιος στο ηχητικό ντοκουμέντο, διαφορετικά με υποχρεώνεις να σου επιστρέψω την παρατήρησή σου για τις θέσεις μας και εάν έχουμε δίκαιο ή όχι.

    Εσύ αξίζεις την ψωροκώσταινα, εμείς τί σου φταίξαμε.

    • Προτιμώ να μην σού απαντήσω, διότι μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα και ούτε κατάλαβες πού έγκειται το πρόβλημα των σχολίων τού Συρίγου.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα