Δημήτρης Τσαϊλας: Ο Ρόλος Της Τεχνολογίας Αιχμής Σε μια Ελληνο-τουρκική Σύγκρουση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Τσαϊλά*

Αναμφίβολα, μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας θα ήταν καταστροφική και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί μια τέτοια έκβαση με όλα τα διατιθέμενα μέσα (διπλωματία και στρατιωτική ισχύ). Ωστόσο, η συνεχής προετοιμασία είναι απαραίτητη απαιτητική και επιβεβλημένη για τους αμυντικούς σχεδιαστές της πατρίδας μας με τρόπο που να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δυνάμεων και να εντοπίσουν πιθανές ελλείψεις στη σχεδίαση και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ). Αξίζει, λοιπόν, να εξετάσουμε το χειρότερο σενάριο όπου, μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας θα εμπλακούν σε μάχες μεγάλης κλίμακας και όχι μόνο ενός θερμού επεισοδίου.

Στη σημερινή κατάσταση, όπου κυριαρχούν οι νέες μορφές πολέμου, η τεχνολογία αιχμής είναι ο κύριος παράγοντας που θα αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες των εμπλεκομένων αντιπάλων με σημαντικούς τρόπους. Οι τουρκικές επενδύσεις σε θέματα τεχνολογίας δίνουν προτεραιότητα στις βραχυπρόθεσμες επιθετικές δυνατότητες. Ειδικότερα, ο κυβερνοπόλεμος θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) να διαταράξει και να υποβαθμίσει το δίκτυο μάχης της Ελλάδας και να αντισταθμίσει τις δικές του ελλείψεις στον υποβρύχιο πόλεμο και στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αεροναυτικές ενισχύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την ικανότητα με διακλαδική συνεργασία για μια ισχυρή αποτρεπτική άμυνα.

Πως η τεχνολογία αιχμής των μη στελεχωμένων σκαφών (UAV) θα μπορούσε να ενισχύσει την τουρκική ικανότητα

Οι πιο πιθανές πηγές μιας ενδεχόμενης ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, όπως μια τουρκική εισβολή σε νησί του Αιγαίου ή μια διαμάχη για τις θαλάσσιες ζώνες, θα περιλαμβάνουν πιθανότατα το πλήρες φάσμα των πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων πληροφόρησης και παραπληροφόρησης με στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής αντίδρασης στην τουρκική επέμβαση. Το τουρκικό καθεστώς, θεωρείται σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει παραγωγικά γλωσσικά μοντέλα για να συνθέσει και να ενισχύσει την παραπληροφόρηση σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως το παραβατικό κράτος. Ο

τουρκικός στρατός είναι επίσης σίγουρο ότι θα πραγματοποιήσει εκστρατεία για να δυσφημήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Ελλήνων ή να σπείρει διχασμό σε εταίρους της ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά την έναρξη μιας σύγκρουσης, οι ΤΕΔ πιθανότατα θα επιτεθούν σε δίκτυα αισθητήρων και επικοινωνιών της Ελλάδας, στοχεύοντας επίσης σε ηλεκτρονικά αντίμετρα και λειτουργίες σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Για παράδειγμα, στον ηλεκτρονικό πόλεμο θα χρησιμοποιήσουν τη τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των ημετέρων εκπομπών ραντάρ και στη συνέχεια προσαρμόζοντας αυτόματα τα δικά τους σήματα θα βελτιστοποιούν την παρεμβολή. Επίσης με σμήνη drones εξοπλισμένα με αρθρωτά συστήματα σύγχυσης των ραντάρ, τα οποία θα μπορούσαν να πετάξουν κοντά σε ομάδες κρούσης του στόλου, και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, εκτιμάται ότι οι ΤΕΔ έχουν εγκαταστήσει μια ευρεία γκάμα αυτόνομων οχημάτων και εκτεταμένων υποθαλάσσιων δικτύων αισθητήρων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτικά στοιχεία μεγάλων δεδομένων. Αυτά τα συστήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την καταγραφή και τη μετάδοση των τοποθεσιών των υποβρυχίων και θα ήταν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων της Τουρκίας στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι ΤΕΔ θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αιχμής για να δημιουργήσουν ασύμμετρα πλεονεκτήματα έναντι των ΕΕΔ.

Αντιμετώπιση των προκλήσεων από την ελληνική πλευρά με στόχευση στη διακλαδικότητα και την έρευνα

Για να επιτύχουμε την αντιμετώπιση των ΤΕΔ θα απαιτηθεί το υψηλότερο επίπεδο διακλαδικού συντονισμού μεταξύ των εθνικών μας στρατιωτικών υπηρεσιών. Οι ΕΕΔ έχουν από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία των διακλαδικών επιχειρήσεων, και αγωνίζονται να εφαρμόσουν αυτό το όραμα στην πράξη. Χρειάζεται πολλή δουλειά για την ανάπτυξη μιας κοινής διοίκησης και ελέγχου όλων των τομέων, η οποία να βασίζεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων αισθητήρων συνδυασμένων σε ένα ενιαίο δίκτυο. Επίσης η κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών θα επέτρεπε στους διοικητές να λαμβάνουν άμεσα ενημερωμένες αποφάσεις, για τον εντοπισμό στόχων και την υποβολή προτάσεων όπλων, επιταχύνοντας έτσι χρόνους που δεν θα αφήνει περιθώρια αντίδρασης στον εχθρό. Οι

ΕΕΔ αξιοποιώντας επίσης την τεχνητή νοημοσύνη σε μια προσπάθεια να συγχωνεύσουν διαφορετικές εισόδους αισθητήρων και να δημιουργήσουν μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα για τον πιο αποτελεσματικό εντοπισμό και καταστροφή των τουρκικών οπλικών συστημάτων, παρέχοντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τις ΕΕΔ για να επιχειρήσουν. Προς το παρόν, η Κοινή Διοίκηση και Έλεγχος όλων των Τομέων εξακολουθεί να δημιουργεί αντιφάσεις. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της απρόσκοπτης ολοκλήρωσης που οραματίζεται οι στρατιωτική ηγεσία στην ιδέα της πραγματικότητας ότι πολλοί κλαδικοί χειριστές αγωνίζονται να συνδεθούν στα απομονωμένα δίκτυα υπολογιστών τους σε καθημερινή βάση.

Συμπεράσματα

Σε μια πιθανή σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει ξεχωριστά οφέλη τόσο για τις ΤΕΔ όσο και για τις ΕΕΔ. Η Τουρκία επενδύει εδώ και πολύ καιρό στις τεχνολογίες αιχμής για να αντισταθμίσουν τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στο επιχειρησιακό πεδίο στο Αιγαίο. Όλοι πλέον γνωρίζουν τα εξελιγμένα τουρκικά UAV ως μια πολλά υποσχόμενη στρατιωτική ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει πλεονεκτήματα στις ΤΕΔ παρά την υστέρησή τους στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών από τις ΕΕΔ, όπως τα νεοαποκτηθέντα αεροσκάφη Rafale και τα Υ/Β τύπου Παπανικολής με τις σύγχρονες τορπίλες.

Στην προσπάθεια μας για την αύξηση της πιθανότητας νίκης των ΕΕΔ σε έναν πιθανό πόλεμο με τις ΤΕΔ, απαιτείται ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα της τεχνολογίας αιχμής και υιοθέτηση αρχιτεκτονικών για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στις ΕΕΔ.

Έχουμε αναγνωρίσει τις ελλείψεις στη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων και φαίνεται ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε αποτελεσματικά και αξιόπιστα στην από κοινού διοίκηση και έλεγχο. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την έξυπνη ενσωμάτωση αισθητήρων από διαφορετικές υπηρεσίες, οι ΕΕΔ είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν το προβάδισμά τους όταν διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι ο περιορισμός της ευπάθειας του δικτύου καθώς αναπτύσσουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώσουμε το σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση

αρχιτεκτονικών κρυπτογράφησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι οποίες επικαιροποιούνται συνεχώς σε κάθε βήμα της διαδικασίας ανάπτυξης δικτύου.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν βρεθεί επανειλλειμένα σε συγκρουσιακή κατάσταση και είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούμε εμπλεκόμενοι σε έναν πόλεμο. Ως εκ τούτου, οι ΕΕΔ απαιτείται όχι μόνο να είναι προετοιμασμένες γι’ αυτό το ενδεχόμενο αλλά και να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στο έπακρο. Τέλος, η αποτροπή θα επέλθει με την ικανότητα να επιμείνουμε με στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις στο κυνήγι της επόμενης τεχνολογίας. Ήρθε η ώρα οι ΕΕΔ να προσαρμοστούν στην τεχνολογία αιχμής της επόμενης γενιάς, όχι απλώς να ενημερωθούν στην πιο πρόσφατη έκδοση ενός ήδη απαρχαιωμένου συστήματος.

*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security (INIS). Δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

“Μακεδονία”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα