Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για βοήθεια καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη Ράφα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Reuters

10 Μαίου 2024

REUTERS/Amir Cohen

ΚΑΪΡΟ, 10 Μαΐου (Reuters) – Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να σταματήσει σε λίγες μέρες, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα ξεκίνησαν τον χερσαίο πόλεμο με Παλαιστίνιους μαχητές στην πολυσύχναστη πόλη Ράφα, έναν βασικό διάδρομο βοήθειας για την απειλούμενη από την πείνα λωρίδα.


Τα ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Ράφα, περικυκλώνοντας ουσιαστικά το ανατολικό τμήμα της πόλης σε μια επίθεση που έκανε την Ουάσιγκτον να εμποδίσει κάποια στρατιωτική βοήθεια προς την σύμμαχό της.
Οι κάτοικοι περιέγραψαν σχεδόν συνεχείς εκρήξεις και πυροβολισμούς ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας την Παρασκευή, με έντονες μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Η Χαμάς είπε ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά τανκς κοντά σε ένα τζαμί στα ανατολικά της πόλης, σημάδι ότι οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει αρκετά χιλιόμετρα από τα ανατολικά μέχρι τα περίχωρα της οικιστικής περιοχής.

Το Ισραήλ διέταξε τους αμάχους να βγουν από το ανατολικό τμήμα της Ράφα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο έξω από την πόλη, που προηγουμένως ήταν το τελευταίο καταφύγιο περισσότερων από ένα εκατομμύριο που εγκατέλειψαν άλλα μέρη του θύλακα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το Ισραήλ λέει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς να επιτεθεί στη Ράφα για να ξεριζώσει χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που πιστεύει ότι βρίσκονται εκεί. Η Χαμάς λέει ότι θα αγωνιστεί για να την υπερασπιστεί.

Οι προμήθειες είχαν ήδη περιοριστεί και οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας θα μπορούσαν να σταματήσουν εντός ημερών καθώς τα αποθέματα καυσίμων και τροφίμων εξαντλούνται, δήλωσαν οι υπηρεσίες βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

«Επί πέντε ημέρες, κανένα καύσιμο και ουσιαστικά καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας και ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού», δήλωσε ο Ανώτερος Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF στη Λωρίδα της Γάζας, Χαμίσ Γιανγκ.
Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες λένε ότι ο πόλεμος έχει θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ήδη εκτοπισμένους αμάχους.

Ράφα

«Δεν είναι ασφαλής, όλη η Ράφα δεν είναι ασφαλής, καθώς βλήματα αρμάτων μάχης έπεσαν παντού από χθες», είπε ο Αμπού Χασάν, 50 ετών, κάτοικος του Τελ αλ-Σουλτάν δυτικά της Ράφα στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής συνομιλίας.

«Προσπαθώ να φύγω, αλλά δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά 2.000 σέκελ (540 δολάρια) για να αγοράσω μια σκηνή για την οικογένειά μου», είπε. «Υπάρχει μια αυξημένη μετακίνηση ανθρώπων έξω από τη Ράφα ακόμη και από τις δυτικές περιοχές, αν και δεν είχαν χαρακτηριστεί ως κόκκινες ζώνες από την κατοχή».
Ισραηλινά τανκς έχουν ήδη αποκλείσει την ανατολική Ράφα από το νότο, καταλαμβάνοντας και κλείνοντας το μοναδικό πέρασμα μεταξύ του θύλακα και της Αιγύπτου. Μια προέλαση την Παρασκευή στον δρόμο Salahuddin που διχοτομεί τη Λωρίδα της Γάζας ολοκλήρωσε την περικύκλωση της «κόκκινης ζώνης» όπου διέταξαν τους κατοίκους να βγουν.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών περίπου ημερών η κατάσταση έχει πραγματικά επιδεινωθεί απίστευτα δραματικά στη Ράφα», δήλωσε ο Τζέιμς Σμιθ, ένας Βρετανός γιατρός στα επείγοντα που προσφέρεται εθελοντικά στη Ράφα.

“Ο αριθμός των αεροπορικών επιδρομών έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των επιδρομών πυροβολικού έχει αυξηθεί, και έχουμε ακούσει ότι βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, τανκς και ούτω καθεξής, ήταν στους δρόμους της ανατολικής Ράφα και ήταν επίσης στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο. ” είπε σε ένα φωνητικό μήνυμα που διαβιβάστηκε στο Reuters από έναν συνάδελφό του.

Η Bridget Rochios, μια Αμερικανίδα μαία που προσφέρεται εθελοντικά στο κύριο μαιευτήριο της Rafah, είπε σε ένα μήνυμα κειμένου ότι εξακολουθούσε να καταφέρνει να περιθάλψει ορισμένες έγκυες γυναίκες με ιατρικά επείγοντα περιστατικά, αλλά άλλες έπρεπε να σταλούν αλλού για να γεννήσουν σε εγκαταστάσεις λιγότερο εξοπλισμένες. Περίπου το μισό προσωπικό είχε σταματήσει να έρχεται λόγω ισραηλινών εντολών εκκένωσης.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι δυνάμεις του στην ανατολική Ράφα εντόπισαν πολλά φρεάτια σήραγγας και τα στρατεύματα υποστηριζόμενα από αεροπορική επιδρομή πολέμησαν σε κοντινή απόσταση με ομάδες μαχητών της Χαμάς, σκοτώνοντας αρκετούς. Ανέφερε ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν πολλές τοποθεσίες από τις οποίες είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες και όλμοι προς το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλμόν.

«ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΑΣ»

Η προοπτική μιας πλήρους επίθεσης στη Ράφα αυτή την εβδομάδα άνοιξε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα εδώ και γενιές μεταξύ του Ισραήλ και του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εμπόδισαν τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα «πολεμήσει με τα νύχια» αν χρειαστεί, και ήλπιζε ότι οι διαφωνίες με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα επιλυθούν.
Η επιχείρηση Ράφα του Ισραήλ έχει μπλοκάρει τις παραδόσεις βοήθειας μέσω των δύο σημείων ελέγχου στη νότια Γάζα: το μοναδικό πέρασμα από την Αίγυπτο και το κοντινό Kerem Shalom από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει πει ότι άνοιξε ξανά τον Κερέμ Σαλόμ, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι δεν κατάφεραν να παραλάβουν τις προμήθειες.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί διαδηλωτές πυρπόλησαν τμήματα ενός συγκροτήματος που ανήκει στην UNRWA, την κύρια υπηρεσία του ΟΗΕ για βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.

«Η UNRWA είναι μια αναντικατάστατη σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια στη Γάζα και στην περιοχή», ανέφερε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell στο X. «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Είναι ευθύνη του Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπισμό».

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός σταμάτησαν την Πέμπτη χωρίς να υπάρξει συμφωνία για διακοπή των μαχών και απελευθέρωση ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που επιτάχυναν τον πόλεμο.
Η Χαμάς είχε δηλώσει ότι συμφώνησε στις αρχές της εβδομάδας σε μια πρόταση που υποβλήθηκε από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, η οποία είχε προηγουμένως γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ. Το Ισραήλ είπε ότι η πρόταση της Χαμάς περιέχει στοιχεία που δεν μπορεί να αποδεχτεί.
Περισσότεροι από 34.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί στους επτά μήνες του πολέμου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα και όπως λένε χιλιάδες άλλοι νεκροί πιθανότατα είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεση για να εξολοθρεύσει τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι σύμφωνα με τους ισραηλινούς απολογισμούς.

Thomson Reuters

*Ανώτερος ανταποκριτής με σχεδόν 25 χρόνια εμπειρίας που καλύπτει την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πολέμων και την υπογραφή της πρώτης ιστορικής συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα