Ο Ντάνγκαν άνοιξε Βάσεις και Brexit΅: Η Λευκωσία κινείται για απαντήσεις προς το Λονδίνο, το οποίο στηρίζει την Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο χάρτη φαίνεται καθαρά πως το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής” βρίσκεται 36.50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κυπρου και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Τα γεγονότα απορρίπτουν την βρετανική θέση, σύμφωνα με την οποία ατην περιοχή «η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», Χάρτης Φιλελεύθερος

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι εξελίξεις στο θέμα του Μαυρικίου και του Brexit είναι δύο πεδία στα οποία θα κινηθεί η Λευκωσία αυτή την περίοδο, ως απάντηση στις ενέργειες του Λονδίνου αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σφόδρα ενοχλημένη με τη βρετανική στάση, όπως αυτή εκφράσθηκε από τον υπουργό Ευρώπης, Άλαν Ντάνγκαν. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κ. Ντάνγκαν στις 14 Μαΐου είχε δηλώσει πως «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Η Κυβέρνηση θεωρεί την τοποθέτηση του Βρετανού αξιωματούχου ως συγκάλυψη των πειρατικών ενεργειών της κατοχικής Τουρκίας, αποκλίνει από την κοινή θέση της Ε.Ε., ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν είναι ζήτημα του Λονδίνου να καθορίζει ΑΟΖ και κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, φαίνεται στη βάση αυτών των εξελίξεων να αγγίζει το θέμα των Βάσεων, ενώ θα αλλάξει τη στάση της και στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Το Λονδίνο μετά από την περίοδο σιωπής που τήρησε για τις τουρκικές προκλήσεις, την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τοποθετήθηκε, διά του κ. Ντάνγκαν, αμφισβητώντας ουσιαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εξέλιξη αυτή, επανέρχεται μέσω Μαυρίκιου, θέμα Βάσεων, ένα ζήτημα το οποίο δεν θέλει να αγγίξει το Λονδίνο. Ωστόσο, φαίνεται ότι η δήλωση του Βρετανού αξιωματούχου έχει επισπεύσει την αξιοποίηση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο. Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, της 25ης Φεβρουαρίου, σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει τη διοίκηση του αρχιπελάγους Τσάγκος και μάλιστα το συντομότερο δυνατό καθώς η αποαποικιοποίηση δεν διενεργήθηκε νόμιμα. Η στρατιωτική παρουσία των Βρετανών στον Μαυρίκιο, όπως και στην Κύπρο, με τις στρατιωτικές βάσεις, θεωρείται εφεξής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σημειώνεται συναφώς ότι τη γνωμοδότηση αιτήθηκε η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ψήφισμα 71/292 22 Ιουνίου 2017).

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαΐου, θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα που προωθεί ο Μαυρίκιος σύμφωνα με το οποίο θα καλείται η Βρετανία να εγκαταλείψει εντός έξι μηνών τη χώρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρουσιάσθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου και με την παρέμβασή της ενίσχυσε σημαντικά την υπόθεση του Μαυρίκιου, θα βοηθήσει και αυτή την προσπάθεια ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης. Σημειώνεται συναφώς πως το Λονδίνο θεωρεί τη γνωμοδότηση μη δεσμευτική, στην περίπτωση όμως που θα εγκριθεί ψήφισμα τα δεδομένα αλλάζουν. Η Βρετανία έχει δίπλα της τους Αμερικανούς, οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν λόμπι. Είναι σαφές πως την ερχόμενη Τετάρτη θα δοθεί μεγάλη μάχη καθώς επηρεάζονται κι άλλες χώρες από την έκβαση της υπόθεσης.

Πέραν από τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση και ενδεχομένως και του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, στη Λευκωσία έχουν και νομικά εργαλεία αξιοποίησης της γνωμοδότησης. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει θέμα Βάσεων και να επιμένει ή θα χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ως εργαλείο πίεσης προς το Λονδίνο για να αλλάξει τη στάση του. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά πως η Βρετανία ενοχλείται σφόδρα όταν ξεκινά συζήτηση για τις Βάσεις κι αυτό το γνωρίζουν στη Λευκωσία πολύ καλά.

Σημειώνεται πως πριν την εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε προληπτικά επιστολές ενημέρωσης και καταγγελίας της Τουρκίας για τις προθέσεις της, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μεταξύ των αποδεκτών των επιστολών ήταν και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία πριν απαντήσει θα πάρει νέα επιστολή με αφορμή τις δηλώσεις Ντάνγκαν.

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο η Λευκωσία προτίθεται να κινηθεί είναι το Brexit. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Ε.Ε. αλλά και σε σχέση με το καθεστώς των Βάσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία επέδειξε υπερβολική διάθεση για να διευκολύνει τη Βρετανία. Δεν πρόβαλε εμπόδια, αν και θα μπορούσε. Σημειώνεται συναφώς ότι οι αποφάσεις για το Brexit προϋποθέτουν ομοφωνία και ως εκ τούτου κάθε κράτος-μέλος έχει το δικαίωμα του βέτο. Αύριο Δευτέρα, πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τον διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit κ. Μισιέλ Μπαρνιέ και αναμένεται πως θα συζητηθούν και κυπρογενή ζητήματα, αλλά και γενικότερα το θέμα που απασχολεί την Ένωση, λόγω των αλλοπρόσαλλων χειρισμών του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις εξόδου.

Είναι σαφές πως στη Λευκωσία θεωρούν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν με αντιδράσεις-κινήσεις για να στείλουν το μήνυμα προς το Λονδίνο, το οποίο ενώ αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα (Brexit, εσωτερικά) όταν πρόκειται για την Κύπρο σπεύδει για υπονομεύσεις και τρικλοποδιές.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Το θέμα των Βάσεων είναι πολύ δημοφιλές στην κυπριακή κοινή γνώμη. Θεωρούνταν πάντα ξένο σώμα, περιοχή υπό κατοχή και ενίοτε η παρουσία τους αντιμετωπίζετο ως προσωρινή. Αυτά σε επίπεδο πολιτών. Σε πολιτικό επίπεδο αυτό δεν ισχύει. Διαπιστώνεται μια ατολμία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ανοίξει μέτωπο με τη Βρετανία. Αυτή τη φορά υπάρχουν περισσότερα εργαλεία και κίνητρα, για να αξιοποιηθούν όμως χρειάζεται και πολιτική βούληση. Επί τούτου θα κριθεί και σημερινή κυβέρνηση. Θα αποδείξει εάν οι κινήσεις που γίνονται είναι μπλόφα, τακτικισμοί ή αποτελούν πολιτική επιλογή, που θα παραμείνει μέχρι τέλους. Το θέμα θα μπορούσε να ανοίξει κατά τις συζητήσεις για το Brexit, δεν έγινε όμως και η ευκαιρία χάθηκε.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο, στο Ελσίνκι παρουσιάσθηκε ανυποχώρητος στο θέμα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου απέρριψε ευθέως και χωρίς συζήτηση την πρόταση της Λευκωσίας για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, την οποία του μετέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. Στην Άγκυρα γνωρίζουν για την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, πλην όμως δεν τη συζητούν. Άλλωστε ο στόχος της Τουρκίας είναι πρώτα να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να συμμετάσχει η ίδια στις διεργασίες για το φυσικό αέριο της περιοχής.

Η Αθήνα, η οποία όπως έγινε γνωστό κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρεται ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο τουρκικό γεωτρύπανο σταθμεύσει σε θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Το θέμα φαίνεται πως συζητήθηκε κατά τη συνάντηση.

Ο Ντάνγκαν άνοιξε Βάσεις και Brexit΅: Η Λευκωσία κινείται για απαντήσεις προς το Λονδίνο, το οποίο στηρίζει την Άγκυρα

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα