Ο Μπαμπατζάν ξετινάζει την οικονομική πολιτική του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Μπαμπατζάν, ο “μάγος” της τουρκικής οικονομίας, εκθέτει τον Ερντογάν και την οικονομική του πολιτική

Ο Μπαμπατζάν απαντάει στον Ερντογάν που λέει ότι «οι οπαδοί του Σόρος θέλουν υψηλά επιτόκια στην Τουρκία», ως εξής: «Αν πει ο Σόρος “θα φέρω λεφτά στην Τουρκία”, θα τον υποδεχτεί με τιμές»

Ο Ερντογάν είπε, “Σήμερα, αυτοί που λένε να αυξηθούν τα επιτόκια είναι ίδιοι με αυτούς που λένε να ελευθερωθεί ο προβοκάτορας Γκεζί. Αυτοί είναι οι άνθρωποι του Σόρος”.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν απάντησε στον Πρόεδρο της Τουρκία και Πρόεδρο του AKP Ταγίπ Ερντογάν με τα εξής λόγια:

«Όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπαν «θα φέρω χρήματα στην Τουρκία», ο Ερντογάν, που μέχρι τότε τους έβριζε, τους υποδέχτηκε με τιμές και κρατική τελετή στην Τουρκία. Αν και ο Σόρος  πει: “Θα φέρω λίγα χρήματα στην Τουρκία”, ο Ερντογάν θα κάνει τα ίδια. Θα τον υποδεχτεί με μια όμορφη επίσημη τελετή».

Μιλώντας στο επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στο Osmaniye, ο αρχηγός του κόμματος DEVA Babacan, αναφερόμενος στο μέτρο της κρατικής προστασίας των καταθέσεων έναντι των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, είπε:

«Συνέδεσε άμεσα τις πληρωμές τόκων με τη συναλλαγματική ισοτιμία. Αυτή είναι η λάθος πρακτική της δεκαετίας του 1970. Ο Οζάλ το είχε βγάλει από τη ζωή μας. Θέλω να κάνω έκκληση στον κ. Ερντογάν. Οι δηλώσεις που κάνατε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έκαναν τον Özal να στριφογυρίζε στο μνήμα του. Πήρατε ένα άθλιο μοντέλο οικονομίας της δεκαετίας του 1970, το οποίο ο Οζάλ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» και προειδοποίησε, «Ελπίζω να μην ξανασυμβεί στην Τουρκία.» Το παρουσιάζετε στην Τουρκία του 2021 σαν να ήταν κάτι καινούργιο. Δεν μπορούμε καν να υπολογίσουμε τι βάρος θα φορτώσετε στο μέλλον της χώρας μας με αυτή τη λάθος απόφαση».

«Οι πολίτες αγόρασαν 1 δισεκατομμύριο 700 εκατομμύρια επιπλέον συνάλλαγμα σε δύο ημέρες»

Ο Μπαμπατζάν συνεχίζοντας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Μετά από αυτήν τη ρύθμιση, που εγγυάται τις καταθέσεις σε λίρες, μήπως πήγαν κάτοχοι καταθέσεων σε συνάλλαγμα να αλλάγουν το νόμισμά τους σε τουρκικές λίρες; Όταν βλέπουμε τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας των Τραπεζών, οι πολίτες αγόρασαν 1 δισεκατομμύριο 700 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο συνάλλαγμα σε αυτές τις δύο ημέρες. Έβαλαν την Κεντρική Τράπεζα να πουλά συνάλλαγμα από την πίσω πόρτα μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη νίκη του κ. Ερντογάν. Μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη διατέθηκαν από τα συναλλαγματικά αποθέματα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξακολουθούν να “καίνε” δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα, για να καταστείλουν το δολάριο».

«Αν ο Σόρος πει «μπορώ να φέρω 5-10 δισεκατομμύρια δολάρια την Τουρκία», θα γινόταν αμέσως φίλος»

Απαντώντας στα λόγια του Προέδρου Ερντογάν, που είπε ότι «Όσοι θέλουν υψηλά επιτόκια είναι άνθρωποι του Σόρος», ο Μπαμπατζάν δημοσίευσε διάγραμμα των επιτοκίων δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών και μια φωτογραφία του Τζορτζ Σόρος και του Ερντογάν, και είπε:

«Ποιος είναι αυτός που εφαρμίζει τα υψηλά επιτόκια; Ενώ το επιτόκιο δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 17 τοις εκατό τον Σεπτέμβριο, τώρα είναι 25,16 τοις εκατό. Μόλις το Υπουργείο Οικονομικών δανειστεί από το 25 τοις εκατό, θα πληρώνει το δάνειο για πέντε χρόνια. Το πρόβλημα δεν είναι ο Σόρος, που τον ανακήρυξαν σε εχθρό της εβδομάδας. Κρέμασαν μια αφίσα με τη φωτογραφία του Σόρος και την επιγραφή «Ο εχθρός της Εβδομάδος». Αλλά αν ο Σόρος βγει και πει «φέρνω 5-10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία», από εχθρός θα γίνει αμέσως φίλος. Είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Σόρος , αυτός που έχει αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών από 17 σε 25 από τον Σεπτέμβριο».

«Αν αποδυναμώσεις την οικονομία της χώρας, τότε θα υποκύψεις στις πιέσεις»

«Θα γίνει όπως ακριβώς έγινε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ ήταν μέχρι τότε ο μεγάλος εχθρός, όταν είπα «Θα φέρω χρήματα στην Τουρκία» τους υποδέχτηκαν με μια κρατική τελετή. Το ίδιο θα κάνουν και με τον Σόρος αν πει «Θα φέρω λίγα χρήματα». Αν αποδυναμώσεις την οικονομία της χώρας, θα υποχρεωθείς να υποκύψεις σε πιέσεις. Θα υποχρεωθείς να παρακαλάς ξένες χώρες να σου δώσουν χρήματα. Και να σκεφτείτε ότι όταν ήμουν εγώ υπουργός Οικονομικών, οι επενδυτές έκαναν ουρές».

«Αν μας ρωτήσουν πώς τα καταφέρναμε εμείς, ευχαρίστως θα τους εξηγήσουμε»

«Την περίοδο που ανέλαβα αρμόδιος υπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας πλήρωνε τόκο 66%. Το μειώσαμε στο 4 και μισό τοις εκατό. Αν ρωτήσουν, «Πώς το πέτυχες αυτό;», θα τους το εξηγήσουμε ευχαρίστως. Αλλά τώρα τα αυτιά και το μυαλό τους είναι κλειστά».

«Εμείς θα βγάλουμε και πάλι την Τουρκία από την κρίση»

«Όπως βγάλαμε αυτή τη χώρα από την κρίση, τόσο το 2002 όσο και το 2009, μαζί με την ομάδα μας, θα τη βγάλουμε ξανά. Όπως με κοινή προσπάθεια και συνεννόηση σώσαμε τη χώρα μας από τη φτώχεια, έτσι θα τη σώσουμε ξανά. Θα κάνουμε μεγάλα άλματα μπροστά, όχι μικρά βήματα. Θα οικοδομήσουμε μια πιο όμορφη, πιο χαρούμενη, πιο ελεύθερη, πιο πλούσια, πλήρως δημοκρατική Τουρκία».

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά τον αυταρχισμό να κυριαρχήσει»

«Κανείς δεν πρέπει να επιδιώκει τη λύση των προβλημάτων αυτής της χώρας με ωμή βία ή οτιδήποτε άλλο. Κανείς δεν πρέπει να πεισμώνει ενάντια στη θέληση του λαού. Ειδικά υπάρχουν και αυτοί που ελπίζουν σε βοήθεια από τα κέντρα του αυταρχισμού. Θα απογοητευθούν. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά την κυριαρχία του αυταρχισμού. Το φάρμακο για αυτή τη χώρα δεν είναι ούτε η σημερινή κακοδιαχείριση ούτε ο αυταρχισμός του παρελθόντος. Θα λύσουμε τα προβλήματα της Τουρκίας προσπαθώντας σε ένα πεδίο δημοκρατίας».

«Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό λόμπι εισαγωγών στη γεωργία»

«Η σημερινή διοίκηση δεν παρέχει τη στήριξη που δίνει στα γεωργικά προϊόντα που αγοράζει από τη Ρωσία. Δηλαδή τη στήριξη που δίνει στους Ρώσους αγρότες, δεν την δίνει στους δικούς μας αγρότες. Εξαρτηθήκαμε από ξένες χώρες σε στρατηγικούς τομείς όπως τα τρόφιμα. Γιατί η φωνή των αγροτών μας δεν φτάνει μέχρι το προεδρικό μέγαρο, στο οποίο έχει ελεύθερη πρόσβαση τα λόμπι εισαγωγής τροφίμων. Αγοράζουν και πωλούν σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχει τεράστιο κέρδος. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται σε όλους να κάνουν εισαγωγές. Κάποιοι ανοίγουν την πόρτα από πριν, εισάγουν και μετά κλείνουν την πόρτα. Είναι ξεκάθαρο ποιος θα εισάγει και τι. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό λόμπι εισαγωγών στη γεωργία, που πλήττει τους Τούρκους αγρότες».

Πηγή: Τ24/INFOGNOM0NPOLITICS.GR

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα