Ο μικρομεγαλισμός των «βορειο-μακεδόνων» θεωρεί υπεύθυνη τη Γαλλία για τις διαφορές τους με τη Βουλγαρία !

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]    www.kalkis.eu

Ο γράφων απεχθάνεται τους μεγαλισμούς ακόμα κι όταν προέρχονται από χώρες που εξ αντικειμένου είναι μεγάλες (π.χ ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα), διότι εμπεριέχουν μια αλαζονεία η οποία φυσικά δεν είναι αρετή. Κατά μείζονα λόγο αποστρέφεται τους μικρομεγαλισμούς που εκφράζονται ενίοτε και με υστερικό τρόπο (όπως είδαμε χθες βράδυ στα ρεπορτάζ από τα Σκόπια στους τηλεοπτικούς δέκτες μας) από χώρες που εξ ορισμού είναι μικρές, όπως τη Βόρεια Μακεδονία. Γιατί λέει ότι ο Μακρόν, εκ παραδρομής, τους αποκάλεσε «Βορειο-μακεδόνες», ενώ αυτοί είναι «πούροι» (ακραιφνείς δηλαδή) Μακεδόνες με τρία κεφαλαία Μ. Κι ας έχουν στις τάξεις τους Αλβανούς, Βουλγάρους, Σλάβους, κομμουνιστογενείς έλληνες, κλπ. κλπ. κι η επίσημη γλώσσα τους (πλην της αλβανικής) λέει είναι η Μακεδονική, ακριβώς δηλαδή η ίδια που μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος !!! Ενώ οι γείτονές τους Βούλγαροι ισχυρίζονται (λίγο καθυστερημένα βέβαια) ότι ομιλούν «μια παραλλαγή της βουλγαρικής γλώσσας». Ως πότε άραγε θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους οι «πούροι Μακεδόνες» με τα ψέματα ; Ρίχνοντας νερό στο μύλο του ακροδεξιού υστερικού εθνικισμού του κόμματος του VMRO ;

Διαβάστε παρακάτω το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ των δυο κυριών για να διαπιστώσετε ότι ενώ η Γαλλική Προεδρία έκανε μια πρόταση διεξόδου από τον αδιέξοδο των βουλγαρο-σκοπιανών διαφορών, κι έτσι ήρθη το βέτο στην βουλγαρική βουλή, οι «πούροι Μακεδόνες» αποδίδουν ευθύνες στη Γαλλία για τις εν λόγω διαφορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Katerina Kolozova και Elise Bernard στην ηλεκτρονική έκδοση της Journal du dimanche  με τίτλο : «Γιατί η Γαλλία θεωρείται υπεύθυνη για τις διαφωνίες μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας» (Pourquoi la France est désignée comme responsable dans les désaccords entre la Bulgarie et Macédoine du Nord), στις 30 Ιουνίου 2022. Η Katerina Kolozova (αριστερά), καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας, στη Σχολή ISSH στα Σκόπια και η EliseBernard (δεξιά), Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου, διευθύντρια σπουδών στο EuropaNova, αποκρυπτογραφούν πράγματι τις εντάσεις γύρω από την ένταξη των δυτικο-βαλκανικών Κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PFUE) τελείωσε με ένα ισχυρό σύμβολο : με την αναγνώριση του καθεστώτος του υποψηφίου της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και, σε μικρότερο βαθμό, με την ψηφοφορία για την άρση του βουλγαρικού βέτο αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία. Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από το να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει μια ενθουσιώδης επερχόμενη διεύρυνση : οι φάκελοι που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, και τη Βόρεια Μακεδονία ειδικότερα, φαίνεται ότι τελειώνουν στο status quo ante (στην προγενέστερη κατάσταση). Αυτό εξηγείται από μιαν επιτυχή χειραγώγηση της ενημέρωσης, καθώς προκάλεσε σάλο, με βάση τη γενικευμένη άγνοια των ακολουθούμενων διαδικασιών για τη διεύρυνση της Ένωσης.

Η Βόρεια Μακεδονία ήταν το πρώτο κράτος της περιοχής που απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στα τέλη του 2005, με τη διαδικασία προσχώρησής του να έχει έκτοτε παρεμποδιστεί από δύο γείτονες μέλη της ΕΕ, σε αντίθεση με τα άλλα υποψήφια κράτη. Η Ελλάδα άσκησε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όχι επί της ουσίας, αλλά επειδή θεωρούσε το όνομα «Μακεδονία» δικό της. Μόλις λύθηκε αυτό το πρόβλημα το 2019, ήταν η Βουλγαρία που αντιτάχθηκε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θεωρώντας τη Βόρεια Μακεδονία ως μέρος του ιστορικού της εδάφους και τη μακεδονική γλώσσα ως παραλλαγή της βουλγαρικής. Έτσι, η Βόρεια Μακεδονία, υποψήφια, δεν μπόρεσε ποτέ να επιδείξει την πρόοδό της όσον αφορά το κράτος δικαίου ή τα οικονομικά της πλεονεκτήματα για την Ένωση.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε τελικά υπέρ της άρσης αυτού του βέτο το βράδυ της 24ης Ιουνίου 2022, αφού το Συμβούλιο της ΕΕ το διαβεβαίωσε ότι θα εγγυηθεί τα συμφέροντά του στο πλαίσιο της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας. Ενώ θα περίμενε κανείς έναν ανανεωμένο ενθουσιασμό, την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός της, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, απείλησε να αρνηθεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ένωση, με το πρόσχημα ότι θα αρνιόταν τα επιχειρήματα της Βόρειας Μακεδονίας ως προς τις ιστορικές και γλωσσικές της ιδιαιτερότητες.

Γενικευμένη υστερία

Αυτή η εκπληκτική θέση εξηγείται από μια γενικευμένη υστερία, τις προηγούμενες ημέρες, στον Τύπο και στα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Μακεδονίας που επικεντρώθηκε στην Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PFUE). Με βάση ένα έγγραφο εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ που διέρρευσε, η Γαλλία και η προεδρία της καταδικάζονται. Οι παραπάνω κυρίες αναφέρουν στο δημοσίευμά τους ότι το έχουν συμβουλευτεί αυτό το έγγραφο : επρόκειτο για ένα έγγραφο εργασίας με ημερομηνία 17 Ιουνίου 2022, πιο συγκεκριμένα ένα προσχέδιο (πρόχειρο) που σχετιζόταν με την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Με σβησίματα επάνω του και διορθώσεις. Και δεν επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί. Αυτό όμως το πρόχειρο παρουσιάστηκε στα Σκόπια «να δίνει δίκαιο αποκλειστικά στους Βούλγαρους».

Ο στόχος της Γαλλικής Προεδρίας ήταν να προετοιμάσει ένα διμερές πρωτόκολλο μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΕΕ για να επιτευχθεί η άρση του βέτο και να επιτραπεί τελικά η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν τέθηκε θέμα επίλυσης των βουλγαρο-σκοπιανών διαφωνιών, αφού αυτές δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Ε.. Δυστυχώς, η υπερβολική αντίδραση που συνδέεται με τη διαρροή αυτού του πρόχειρου σχεδίου έπληξε την αξιοπιστία των ηγετών της Βόρειας Μακεδονίας, σε τέτοιο βαθμό που ο πηγαιμός του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τα Βαλκάνια θεωρήθηκε ως προδοσία, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης τον κάλεσαν ακόμη και να αρνηθεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης (ιδού ο μικρομεγαλισμός των Σκοπίων), αφού υποτίθεται ότι η ΕΕ αναγκάζει τη Βόρεια Μακεδονία να εγκαταλείψει τις ιστορικές και γλωσσικές διεκδικήσεις της (δηλαδή τα κραυγαλέα ψέματα των «πούρων Μακεδόνων). Κάτι που είναι, φυσικά, εντελώς ψευδές.

Συμπτωματικά εμπόδια στη διεύρυνση της ΕΕ προς τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων

Αυτή η περίπτωση που θα μπορούσε να είναι ένα ανέκδοτο,  είναι ανησυχητική και σύμπτωμα για τα εμπόδια στη διεύρυνση της ΕΕ προς τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Πράγματι, υπάρχει μια κούραση –γνωστή στην κοινοτική ορολογία ως Ευρω-κόπωση– των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και στις χώρες που βρίσκονται ήδη μέσα στην Ε.Ε., λόγω της αποκαλούμενης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Σε αυτήν λοιπόν τη λογική κόπωση, που έχει μετασχηματιστεί τώρα σε μια πολεμική (το είδαμε χθες στην τηλεόραση), συμμετέχουν και οι παγίως ευρω-σκεπτικιστές από όλη τη βαλκανική ζώνη. Κι όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα μιας δήθεν «αποτυχίας της γαλλικής διπλωματίας» ή της Γαλλικής Προεδρίας. Δηλαδή βούτυρο στο ψωμί του σκοπιανού VMRO που φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ! Όλοι όσοι διστάζουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να μην υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του κράτους δικαίου, εμφανίζονται πλάι σε αυτούς που απαιτούν περισσότερο κράτος δικαίου στη χώρα τους, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι  η ΕΕ θέλει το κακό τους, ότι η Γαλλία αρνείται να τους υπερασπιστεί. Πράγματι, οι εξηγήσεις σχετικά με αυτό το προσχέδιο δεν έχουν σημασία. Η Γαλλική Προεδρία παρουσιάστηκε τόσο κακή που δεν κατάφερε καν να κρατήσει ενθουσιασμένους ακόμα και τους φιλο-ευρωπαίους στα Βαλκάνια.

Έτσι, στο τέλος της Γαλλικής Προεδρίας, υπάρχουν – ενωμένοι στις αντιξοότητεςοι απογοητευμένοι από τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, οι γιουγκο-νοσταλγοί, οι υποστηρικτές ενός ισοδύναμου του χώρου Σένγκεν που ονομάζεται OpenBalkans, οι ερασιτέχνες της σταθερότητας, κι όλοι μαζί με την υποστήριξη των φιλο-ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ιδίως στη Σερβία. Η μόνη λύση λοιπόν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε μια βουλγαρο-βορειομακεδονική συμφωνία. Ως προς αυτήν, η Γαλλική Προεδρία δούλεψε και πέτυχε να αρθεί το βουλγαρικό βέτο. Ωστόσο, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη.

Και το ακόμη χειρότερο θα ήταν το σενάριο της απόσυρσης της υποψηφιότητας που δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν επικρατήσει η χειραγώγηση της ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία και κερδίσουν  οι εθνικιστές και οι άσχετοι του πώς λειτουργούν στην πράξη τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που θέλουν το χρόνο τους.

Ας ελπίσουμε ότι οι βόρειοι γείτονές μας θα καταλάβουν επιτέλους «ποια είναι τα κιλά τους».

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα