Ο κόσμος είχε πιστέψει ότι βγήκε απο τον Ψυχρό Πόλεμο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γιώργου Μουρουζίδη*
O κόσμος είχε πιστέψει ότι βγήκε από τον Ψυχρό Πόλεμο, άφησε πίσω του τις μεγάλες θερμές πολεμικές αντιπαραθέσεις για να μπει στην εξίσου ανταγωνιστική ψηφιακή εποχή. Μετά την απόσυρση από το Αφγανιστάν, η κατάσταση προοιωνίζονταν να εστιάζεται στην επιβολή των ισχυρών με την χρήση της τεχνολογίας. Το λάθος όμως της Δύσης να συντηρήσει την αντιρωσική αποστολή του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τον πυρηνικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την υστέρηση της Ρωσίας σε πολιτική τεχνολογία και την ανυπαρξία της Ευρώπης, επέφεραν τα σημερινά αποτελέσματα στην Ουκρανία, των οποίων τις συνέπειες θα πληρώσει μετά τον Ουκρανικό λαό, όλη η Ευρώπη.
Είχα την τύχη να βρεθώ σε θεωρητική άσκηση μεγάλης κλίμακας – εν πλω ανοικτά της Βαρκελώνης, της οποίας το σενάριο ήταν η συνδρομή σε χώρα συνδεόμενη (όχι μέλος) με το ΝΑΤΟ, μάλιστα δε σε περιβάλλον το οποίο προσομοίαζε απόλυτα με τον Εύξεινο Πόντο. Η Άσκηση διεξήχθη σε πλοίο, ώστε να είναι δυνατή η άμεση μετακίνηση του, στο σημείο της κρίσης, εν προκειμένω στον Εύξεινο Πόντο.
Επίσης εξ’ όσων γνωρίζω πολλές ασκήσεις, μάλιστα και με πραγματικά πυρά, πραγματοποιήθηκαν και στον Εύξεινο Πόντο, με την συμμετοχή δεκάδων χωρών και με σενάριο την αποτροπή και την αντιμετώπιση της Ρωσικής επιθετικότητας.
Τη στιγμή όμως της πραγματικής κρίσης, κανένα από τα επιχειρησιακά σχέδια για στρατιωτική συνδρομή, δεν εφαρμόστηκε.
Κάθε χώρα που συνδέεται με το ΝΑΤΟ, συνάπτει πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία μεταξύ των άλλων προβλέπει και την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με την Ουκρανία. Η απειλή της Ρωσίας θα απογειώσει τις πολεμικές παραγγελίες των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναρωτιέμαι :
-Για ποιο λόγο γινότανε οι ασκήσεις ;
-Πώς σκέφτηκε ή πώς σκέφτεται το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα ;
-Για ποιο λόγο οι σύμμαχοι μας δεν επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία, για την εισβολή και την παράνομη κατοχή της Κύπρου;
Στην Ελλάδα ή θα είσαι πασιφιστής (πολύ ειρηνιστής) ή Ρωσόφιλος ή Αμερικανόφιλος, μέση μετριοπαθής και ελληνική σκέψη δεν υπάρχει.
Μετά την περιορισμένη στρατιωτικά, αλλά εκδικητική οικονομικά και πολιτισμικά αντίδραση της Δύσης στην Ουκρανία, είναι πολύ πιθανόν η Ρωσία να κινηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και προς την Βαλτική, είτε και προς την Μολδαβία.
Eλπίζω οι σύμμαχοι μας να συνεργαστούν με την Ρωσία και να επιχειρήσουν να την εφελκύσουν όπως είναι (as it) στην Ευρώπη, για να μην καταλήξει η Ευρώπη δυτική ασιατική απόληξη, υπό την κυριαρχία της Κίνας.
Σε σχόλια μου από 23 Ιαν, τα οποία είχαν δημοσιευθεί στο https://www.anixneuseis.gr/ είχα λάβει υπόψη τις σημερινές εξελίξεις (το αναδημοσιεύω στα σχόλια).
Ανήκουμε στη Δύση, στη βάση όμως πάντοτε του ελληνικού συμφέροντος .
Δυστυχώς, δύσκολα η ανθρωπότητα θα κάνει τον πόλεμο ιστορία.
ΥΓ: Στην φωτογραφία ο ήλιος δύει στις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ).
*Ανώτατος αξιωματικός του Στρατού
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα