Ο Ερντογάν για East Med, Ρωσία και εκλογικό νόμο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΓΚΥΡΑ, 18 ΙΑΝ 2022Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ηurrijet που αναδημοσιεύουμε, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Τετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, έκανε μια σειρά δηλώσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Αλβανία.

Για τον East Med  

Το έργο του αγωγού East Med που είχε στόχο να φέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ απευθείας στην Ευρώπη δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το έργο επειδή δεν είναι βιώσιμο υπό αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 17 Ιανουαρίου.

«Δεν πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί. Εκείνοι (ΗΠΑ) έκαναν όλες τις αναλύσεις για αυτό, είδαν ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτήν την δουλειά», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που επέβαιναν σε αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το έργο επειδή θα ήταν πολύ δαπανηρό, δήλωσε.

«Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν μεταφερθεί στην Ευρώπη από εδώ, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι πρόθυμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για την μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι το Ισραήλ πρότεινε νωρίτερα να υλοποιηθεί το έργο με την Τουρκία σε συζητήσεις με τον πρώην υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

«Κάπου πήγαινε η δουλειά. Ίσως τότε θα μπορούσαμε να το ολοκληρώσουμε με το Ισραήλ. Λοιπόν, δεν υπάρχει ελπίδα να οριστικοποιηθεί τώρα; Οι όροι μπορούν να συζητηθούν. Γιατί η ανάλυση ενδιαφέροντος αυτής της επιχείρησης είναι πολύ σημαντική», είπε ο πρόεδρος.

Υπενθυμίζοντας ότι έχει διάλογο με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και έχουν φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο προόδου, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός (Ναφτάλι) Μπένετ στέλνει μηνύματα σε διαφορετικά επίπεδα».

Θυμήθηκε μια συνάντηση με τα μέλη της Ραβινικής Συμμαχίας Ισλαμικών Χωρών και είπε: «Αν κάνουμε πολιτική, αυτό δεν μπορεί να είναι με τσακωμό ή διαμάχη. Πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτική σε γραμμή ειρήνης».

Η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «γνωστή» μετά τη σύναψη θαλάσσιας συμφωνίας με τη Λιβύη, είπε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή με βάση αυτή τη συμφωνία.

«Αγοράσαμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε για το τίποτα; Αυτά θα λειτουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα λειτουργήσουν στη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη», δήλωσε.

Για την ένταση με τη Ρωσία

Ερωτηθείς για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την πιθανότητα διαμεσολαβητικού ρόλου της Τουρκίας στο θέμα και τη θέση της Άγκυρας στην περίπτωση της ρωσικής κατοχής σε ουκρανικά εδάφη, ο Ερντογάν είπε ότι το σενάριο κατοχής δεν είναι ρεαλιστικό.

«Δεν βλέπω τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως ρεαλιστική προσέγγιση. Γιατί η Ουκρανία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα. Η Ουκρανία είναι μια ισχυρή χώρα. Επιπλέον, για να κάνει η Ρωσία αυτό το βήμα, πρέπει να αναθεωρήσει την κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο και τη δική της κατάσταση», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος είπε ότι θα έχει συνομιλίες με τους Ρώσους και Αζερμπαϊτζανούς ομολόγους του για το θέμα. «Επειδή αυτές οι περιοχές δεν μπορούν πλέον να δεχτούν πόλεμο. Τώρα πρέπει να διαγράψουμε τον πόλεμο από την ιστορία της πολιτικής», είπε.

Υπενθυμίζοντας τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει αντιταχθεί σε αυτή την κίνηση και η θέση της θα είναι η ίδια για οποιαδήποτε παρόμοια σενάρια.

«Έτσι, η πολιτική μας είναι σαφής ως προς αυτό», είπε.

Για τον εκλογικό νόμο

Ερωτηθείς για την πιθανή τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ο Ερντογάν είπε ότι η συζήτηση της πλευράς του με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) συνεχίζεται.

«Η προσέγγισή μας είναι το όριο να είναι 7 τοις εκατό. … Οι φίλοι μας θα συναντηθούν ξανά αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα για το προσχέδιο κειμένου που έχει ετοιμαστεί», είπε.

BLACK SEA NEWS με πληροφορίες από HURRIJET

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα