Οι ΗΠΑ και το Κατάρ πιέζουν τη Χαμάς και το Ισραήλ να κάνουν μια συμφωνία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

The Jerusalem Post
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ εργάζονται για να αναβιώσουν τις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά την πρόσφατη διακοπή. Η Χαμάς έχει προτείνει αλλαγές στη συμφωνία.

Του TOVAH LAZAROFF, ZVIKA KLEIN
7 ΜΑΪΟΥ 2024 02:59

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ πιέζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συνάψουν συμφωνία, δήλωσε αμερικανική πηγή στην The Jerusalem Post τη Δευτέρα, αφού η τρομοκρατική οργάνωση αποδέχθηκε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς, όπως φαινόταν, οι συνομιλίες είχαν καταρρεύσει στο Κάιρο.

«Ουσιαστικά, οι συνομιλίες απέτυχαν, ήταν για εξαγορά χρόνου, κάτι που ώθησε τον [διευθυντή της CIA] Μπιλ Μπερνς να μπει σε ένα αεροπλάνο και να πάει στο Κατάρ», είπε η πηγή.

«Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι του Κατάρ, σε μια επίδειξη κοινής ευθύνης, επιδόθηκαν σε βαριές πιέσεις και διπλωματία, προσπαθώντας να δώσουν πνοή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας».

Η αμερικανική πηγή τόνισε περαιτέρω ότι η κατάσταση βρισκόταν σε μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη χρονική στιγμή, υπογραμμίζοντας την αμοιβαία κατανόηση της κατάστασης.

«Οι Αμερικανοί και το Κατάρ συνεχίζουν να πιέζουν και στις δύο πλευρές να οικοδομήσουν το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί».

Συμφωνία ομηρίας Ισραήλ-Χαμάς


ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΒΡΟΧΗΣ ΠΕΦΤΟΥΝ σε μια αφίσα της ομήρου Liri Albag σε μια συγκέντρωση νωρίτερα φέτος στο Yehud, κοντά στο Τελ Αβίβ. (πίστωση: Jonathan Shaul/Flash90)

Το θέμα ήταν μια συμφωνία τριών φάσεων, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, με την οποία η Χαμάς θα απελευθέρωνε τους υπόλοιπους 132 ομήρους, ξεκινώντας με 33 από τους αιχμαλώτους τις πρώτες 42 ημέρες.

Αυτό το στοιχείο της συμφωνίας ήταν συνεπές και αποδεκτό και από τα δύο μέρη.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν διαφωνήσει σχετικά με τις απαιτήσεις των τρομοκρατικών ομάδων να περιλαμβάνει η συμφωνία τον τερματισμό του πολέμου και όχι την παύση των εχθροπραξιών, μια στάση που επηρέασε τη δεύτερη και την τρίτη φάση της συμφωνίας.

Η Χαμάς συμφώνησε τη Δευτέρα σε μια νέα συμφωνία, η οποία διέφερε σε ορισμένες λεπτομέρειες από αυτή που είχε εγκρίνει στο παρελθόν το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ-Ανσαρί δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση της Χαμάς την οποία ενέκρινε η οργάνωση ήταν θετική.

Αντιπροσωπεία του Κατάρ αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο την Τρίτη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τρίτων μερών.

Σε μια δήλωση στο Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ, ο Ανσάρι είπε ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παράλληλα με την απελευθέρωση των ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την πρόταση, η οποία έχει στοιχεία που ήδη πιστεύει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει, φοβούμενο ότι πρόκειται απλώς για μια κυνική άσκηση για τη δημιουργία μιας αφήγησης με την οποία η Ιερουσαλήμ θα ευθύνεται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Φοβήθηκε επίσης ότι η Χαμάς παίζει με τον χρόνο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Ράφα, η οποία βρίσκεται τώρα στα πρώτα της στάδια.

The Jerusalem Post

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα