Οι ΗΠΑ έδωσαν εγγυήσεις στους Κούρδους της ΒΑ Συρίας: Εδώ θα μείνουμε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι ΗΠΑ έδωσαν εγγυήσεις στους Κούρδους της ΒΑ Συρίας: Εδώ θα μείνουμε

Μια σημαντική συνέντευξη για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούρδων

Εκπρόσωπος της Αυτόνομης Δημοκρατικής Διοίκησης της ΒΑ Συρίας: Η Επιτροπή από τις ΗΠΑ μας είπαν “Εδώ θα μείνουμε για πολύν καιρό”

Ο Αντιπρόεδρος της Αυτόνομης Δημοκρατικής Διοίκησης της ΒΑ Συρίας, Bedran Çiya Kurd δήλωσε: Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία έστειλε όπλα στις συμμορίες των τζιχαντιστών στη Συρία

Της Ayşegül KARAKÜLHANCI

ARTI GERÇEK– Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden αναμένεται να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στις 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αυτή η συνάντηση είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή του Μπάιντεν ως Προέδρου των ΗΠΑ. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες θα είναι περιφερειακά θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, το Ιράν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι οι εξελίξεις στη Συρία.

Η σχέση μεταξύ της αυτόνομης διοίκησης της Rojava και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα από τα πιο απαιτητικά ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Μεταξύ 16-17 Μαΐου, μια αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Joey Hood, της αναπληρωτού ειδικού εκπροσώπου για τη Συρία, Aimee Cutrona, του αναπληρωτή αντιπροσώπου για τη Συρία, David Brownstein, της διευθυντού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για το Ιράκ και τη Συρία Zehra Bell, επισκέφθηκαν την περιοχή και είχαν συναντήσεις και επαφές με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ( SDF) και τη Συριακή Δημοκρατική Συνέλευση (MSD).

Υποβάλλαμε ερωτήσεις γι’ αυτήν την πρώτη επίσημη συνάντηση με την αυτόνομη διοίκηση της Rojava, πριν από τη συνάντηση Ερντογάν και Μπάιντεν, για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τη σχέση μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Rojava,  για τα όπλα που στάλθηκαν στη Συρία από την Τουρκία, όπως αποκαλύπτει και ο Sedat Peker στα εβδομαδιαία του βίντεο. Ο Bedran Çiya Kurd, Αντιπρόεδρος της Συριακής Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης, απάντησε στις ερωτήσεις αυτές:

Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Joey Hood, τη αναπληρωτή ειδικό εκπρόσωπο για τη Συρία Aimee Cutrona, τον αναπληρωτή εκπρόσωπο για τη Συρία David Brownstein και την Zehra Bell, μεταξύ 16-17 Μαρτίου πραγματοποίησαν συνάντηση με τις SDF και τη Συριακή Δημοκρατική Συνέλευση . Έχουν δημοσιευτεί διάφορες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. Θα μπορούσατε να δώσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων;

Είναι αλήθεια ότι είναι η πρώτη φορά που μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου πραγματοποιεί πολιτικού χαρακτήρα επίσκεψη στη ΒΑ Συρία. Αυτή η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε δύο σημαντικές συναντήσεις. Η πρώτη ήταν η συνάντηση με την αυτόνομη διοίκηση και το αστικό συμβούλιο της Raqqa. Η άλλη ήταν η συνάντηση με τΙς SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) και την MSD (Συριακή Δημοκρατική Συνέλευση). Σε αυτές τις συναντήσεις, συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα και δόθηκαν σημαντικά μηνύματα.

Αν ήθελα να συνοψίσω τον λόγο για τον οποίο έγινε η επίσκεψη και τα πολιτικά μηνύματα που δόθηκαν, το πρώτο μήνυμα της αντιπροσωπείας ήταν “Οι ΗΠΑ ήρθαν εδώ για να μείνουν μόνιμα και η παρουσία μας εδώ θα συνεχιστεί”. Το δεύτερο μήνυμά τους είναι «Η παρουσία μας εδώ οφείλεται σε δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ο αγώνας μας ενάντια στο ISIS και γι’ αυτό η συνεργασία μας με το SDF θα συνεχιστεί, συνεχίζουμε να πολεμούμε.

Δεύτερον, είμαστε εδώ για τη σταθερότητα, την πρόοδο και την οικονομία της περιοχής ».

Δήλωσαν επίσης ότι θα εργαστούν για τη σταθερότητα της περιοχής και ότι θα λύσουν όλα τα προβλήματα μέσω διαλόγου με όλα τα μέρη. Δήλωσαν επίσης ότι δεν θα επιτρέψουν στους κύκλους που θέλουν να διαταράξουν τη σταθερότητα να παίξουν τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο και ότι θα προστατεύσουν την περιοχή.

Δήλωσαν επίσης ότι θα βασίσουν τις πολιτικές τους στον διάλογο και ότι θα παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη ώστε η διοίκηση να είναι ισχυρότερη προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην περιοχή στο μέλλον, καθώς επίσης θα στηρίξουν σθεναρά  τη διοίκηση για να είναι σε θέση να παράσχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. για την επιτυχία της στη διαχείριση του εαυτού της και στις υπηρεσίες. Δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την Αυτόνομη Διοίκηση ώστε να προχωρήσει με σταθερότητα στο μέλλον.

Εξέφρασαν επίσης τις απόψεις τους για την πολιτική της Τουρκίας στη ΒΑ Συρία. Το ζήτημα της διακοπής του ρου του Ευφράτη από την Τουρκία θεωρήθηκε σοβαρό πρόβλημα από την αντιπροσωπεία, καθώς προκάλεσε ανθρωπιστικά, οικονομικά και ζωτικά προβλήματα. Επιπλέον, συζητήθηκε επίσης η πολιτική γενοκτονίας που διαπράττει η Τουρκία στην περιοχή.

Εμείς ζητήσαμε συγκεκριμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους όσον αφορά κυρίως τις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές Afrin, Serê Kaniyê και Girê Spi και να αποτρέψουν τις πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία σ’ αυτές. Επιπλέον, ζητήσαμε να παρεμποδιστεί η Τουρκία να εφαρμόζει χωρίς κανένα εμπόδιο την πολιτικής της βίας, η οποία αποσταθεροποιεί τόσο τη Συρία όσο και το Ιράκ. Μεταφέραμε επίσης το μήνυμα ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στην Τουρκία να διαταράσσει την ειρήνη και να αυξάνει την αβεβαιότητα στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ έθεσαν το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αυτόνομης Διοίκησης σε αυτές τις συναντήσεις; Υπάρχει πιθανότητα να συναντηθεί η Αυτόνομη Διοίκηση με την Τουρκία στην τρέχουσα περίοδο;

Η συνάντηση της Αυτόνομης Διοίκησης ή του SDF με την Τουρκία δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη των ΗΠΑ. Αλλά είπαν ότι εάν αναπτυχθεί ο διάλογος, θα τον υποστηρίξουν. Επιπλέον, δήλωσαν επίσης ότι τάσσονται υπέρ της επίλυσης των υπαρχόντων προβλημάτων μέσω του διαλόγου και ότι έχουν τη βούληση να τα λύσουν.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να λύσει τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, και στρέφεται ειδικά εναντίον των λαών της περιοχής και του κουρδικού λαού, δηλαδή εναντίον εκείνων που αντιστέκονται στη γενοκτονική πολιτική της Τουρκίας. Το καθεστώς AKP-MHP, το οποίο έχει φασιστική νοοτροπία και πολιτική, δεν ήταν ποτέ έτοιμο για διάλογο με τους λαούς της περιοχής και το SDF για την επίλυση των προβλημάτων. Η Τουρκία εφαρμόζει καθημερινά μια πολιτική καταστροφής των Κούρδων στο Αφρίν, το Gırê Spî, τη Serê Kaniyê και την Eyn Isa, έφθασε στο σημείο να κόψει ακόμα και το νερό. Ομοίως, αυτό που συμβαίνει στο Βόρειο Κουρδιστάν (σ.τ.μ. στην ΝΑ Τουρκία) είναι μια πολιτική γενοκτονίας. Αναπτύσσει επίσης γενοκτονικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην καταστροφή των Κούρδων και στο Νότιο Κουρδιστάν. Όσο αυτή η λογική είναι στην εξουσία στην Τουρκία, δεν είναι δυνατό να ανοίξουμε τους δρόμους του διαλόγου και να λύσουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου.

Ως Αυτόνομη Διοίκηση, είμαστε πάντα έτοιμοι και η βασική μας αρχή είναι να επιλύουμε προβλήματα μέσω του διαλόγου. Αλλά το κύριο πρόβλημα από αυτή την άποψη είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στο Afrin, τη Serê Kaniyeê, το Grê Spî και στα άλλα κατεχόμενα μέρη.

Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα και τις δυνάμεις της από τη ΒΑ Συρία. Πράγματι, προκειμένου να αναπτυχθεί ο διάλογος, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τη γενοκτονική και καταστροφική της πολιτική. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών. Η υποστήριξη της διαδικασίας διαλόγου με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτόν τον λόγο, δηλώνουμε ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη γι’ αυτό το ζήτημα και επίσης δεν είναι έτοιμη για λύση στο Κουρδικό. Η Τουρκία ενεργεί με γενοκτονική λογική και θέλει να λύσει τα προβλήματά της με αυτήν τη μέθοδο, όχι μέσω διαλόγου.

“Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ”

Πριν από λίγες ημέρες, ο δημοσιογράφος Fehim Taştekin έγραψε στο Al Monitor σχετικά με αυτό το θέμα. Στο άρθρο του, ο Ταστέκιν, με βάση τις δικές του πηγές, ισχυρίστηκε ότι οι Κούρδοι ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της Γενεύης και ότι οι ΗΠΑ το ήθελαν επίσης. Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν για τους Κούρδους να ενταχθούν στη διαδικασία της Γενεύης;

Η Αυτόνομη Διοίκηση πρέπει επίσης να είναι μέρος του διαλόγου και της πολιτικής λύσης. Μέχρι στιγμής, η Αυτόνομη Διοίκηση έχει αποκλειστεί από αυτές τις διαδικασίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη λύση. Όσο αποκλείεται η Αυτόνομη Διοίκηση, δεν είναι δυνατή η πρόοδος. Γι’ αυτόν τον λόγο, είπαμε στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό το θέμα, για να συμμετάσχει στις διαδικασίες επίλυσης και η Αυτόνομη Διοίκηση. Το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη διαλόγου και λύσης προσανατολισμένης στη “Συρία”, ώστε να μπορούμε να λύσουμε πολιτικά το συριακό πρόβλημα. Είμαστε πάντα έτοιμοι γι’ αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το πραγματοποιήσουμε. Η βασική προσέγγιση για εμάς είναι να συνειδητοποιήσουμε μια λύση βασισμένη στη Συρία. Μπορούμε να το λύσουμε παραμένοντας σε διάλογο με όλους τους Σύρους. Ζητούμε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν τους ρόλους τους σε αυτό το θέμα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν η Αυτόνομη Διοίκηση θα συμμετάσχει στη διαδικασία της Γενεύης. Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η διαδικασία της Γενεύης θα είναι επιτυχής. Επειδή είναι σε αδιέξοδο και δεν προσφέρει καμία ελπίδα. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα στη Γενεύη. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πρωτίστως η στάση του καθεστώτος, αλλά ομοίως και η αντιπολίτευση δεν έχει σαφές πολιτικό σχέδιο και δεν είναι δημοκρατική. Ο καθένας επιμένει στις δικές του προτάσεις. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία ή συμβιβασμός. Αυτή είναι η κατάσταση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου, ειδικά της Αμερικής και της Ρωσίας. Εάν υπήρχε κοινή διεθνής στάση, φυσικά θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στο συριακό ζήτημα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε τέτοια εξέλιξη. Επομένως, δεν έχουμε προσδοκίες από τη Γενεύη. Επειδή δεν υπάρχει απόφαση για τη συμμετοχή της Αυτόνομης Διοίκησης. Αμερικανοί αξιωματούχοι και ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουν, και η Αυτόνομη Διοίκηση πρέπει να συμμετέχει στις διαδικασίες για τη λύση. Αυτό όμως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ορισμένα τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, βάζουν βέτο στη συμμετοχή μας. Το συριακό καθεστώς δεν είναι έτοιμο να καθίσει και να διαπραγματευτεί μια λύση με την Αυτόνομη Διοίκηση.

Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν κάποιο ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και των Κούρδων της Rojava;

Υπάρχει μια προηγμένη πρωτοβουλία μεταξύ των Κουρδικών Κομμάτων Εθνικών Ενότητας (PYNK) και του Συριακού Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου (ENKS). Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να προωθήσουν αυτές τις συνομιλίες. Δήλωσαν επίσης ότι θα εργαστούν και θα στηρίξουν την επιτυχία του τρέχοντος διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Είπαν επίσης στις αρχές του Νότιου Κουρδιστάν ότι πρέπει να υποστηρίξουν τον τρέχοντα διάλογο στη ΒΑ Συρία.

Υπάρχουν προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Αυτόνομης Διοίκησης και της κυβέρνησης του Νότιου Κουρδιστάν. Συμφωνούμε και σε αυτό το ζήτημα, θέλουμε να αναπτυχθούν οι μεταξύ μας σχέσεις. Θέλουμε επίσης αυτές οι σχέσεις να μην εξυπηρετούν κανένα πολιτικό συμφέρον. Και τα δύο μέρη πρέπει να αποφεύγουν να αναπτύσσουν σχέσεις με τρίτους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στα εθνικά συμφέροντα. Γι’ αυτόν τον λόγο, λέμε ότι οι σχέσεις πρέπει να στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των εθνικών στόχων. Έτσι πρέπει να προχωρήσουν οι σχέσεις, τόσο στη Rojava όσο και στο Νότιο Κουρδιστάν.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ»

Συνδέεται η πηγή των πρόσφατων επιχειρήσεων της Τουρκίας κατά του PKK με τις συνομιλίες των ΗΠΑ με τις δυνάμεις σας; Στον τουρκικό Τύπο, υπήρχαν νέα όπως “Η Τουρκία στέλνει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτές τις επιχειρήσεις”. Ποιες είναι οι σκέψεις σου για αυτό;

Όπως είπαμε προηγουμένως, οι επιχειρήσεις της Τουρκίας είναι επιχειρήσεις που στοχεύουν στη γενοκτονία και στοχεύουν στα κέρδη του κουρδικού λαού. Αυτά συμβαίνουν επίσης στο Βόρειο Κουρδιστάν, στη Ροζάβα και στο Νότιο Κουρδιστάν. Επικαλείται τον πόλεμο εναντίον του PKK ως δικαιολογία. Αυτό δεν είναι αλήθεια; Η ιδέα της Τουρκίας είναι βαθιά και προσανατολίζεται κυρίως στα πολιτικά κέρδη του κουρδικού λαού, θέλει να τα εκμηδενίσει.

Γι ‘αυτό, η Τουρκία υλοποιεί ένα αδυσώπητο δόγμα εναντίον μας. Όπου οι Κούρδοι έχουν κερδίσει κάποια δικαιώματα, εκεί επιτίθεται. Είτε αυτό είναι το Νότιο Κουρδιστάν, είτε είναι η Ροζάβα, είτε το Βόρειο Κουρδιστάν, πολεμούν εναντίον μας. Αναμφίβολα, η ύπαρξη της Αυτόνομης Διοίκησης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Νότιου Κουρδιστάν. Ομοίως, η ύπαρξη της Αυτόνομης Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν, εξυπηρετεί τους Κούρδους της Rojava και του Βόρειου Κουρδιστάν. Αν και τα τρια τμήματα δεν έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, το ένα ενισχύει το άλλο πνευματικά. Γι’ αυτό η Τουρκία φοβάται, δεν θέλει ποτέ κέρδη για τους Κούρδους. Ούτε θέλει την ανάπτυξη δημοκρατικών αξιών πουθενά. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να καταστρέψει ό,τι έχουν κερδίσει οι Κούρδοι με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Όπως όλοι γνωρίζουν, η Τουρκία είναι ένα ανοιχτό πάρτι εδώ και 10 χρόνια, παρέχοντας όπλα, χρήματα και βοήθεια διαμονής σε ένοπλες ομάδες, καθώς και θεραπεία ασθενών και τραυματιών στα νοσοκομεία τους και εξασφάλιση της διαμονής τους στην Τουρκία. Το Κατάρ τους υποστήριξε επίσης, αλλά ήταν εντελώς πίσω από την πλάτη της Τουρκίας. Επειδή η Τουρκία είναι η μόνη πύλη προς τη Συρία. Για το λόγο αυτό, επέτρεψε την ανάπτυξη της κατοχής στη Συρία. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ένοπλες ομάδες έχουν προχωρήσει σε δύο μέτωπα στη Συρία. Μερικά από αυτά ήταν στη νότια Συρία, ενώ το άλλο ήταν στη βορειοανατολική Συρία.

«Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

Ο Σεντάτ Πεκέρ, αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, έχει κάνει πολλές αποκαλύψεις, ειδικά για τον Σοϊλού, τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας. Ενώ ο Peker μιλούσε για διακίνηση ναρκωτικών σε ένα από τα βίντεό του, αναφέρθηκε ως ένας από τους σταθμούς εισόδου ναρκωτικών η Λατάκεια. Στη Συρία, ειδικά οι γραμμές διακίνησης ναρκωτικών Idlib, Afrin, Jarablus και Bab βρίσκονται στα χέρια ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Έχετε δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο ναρκωτικών σε αυτήν την περιοχή;

Κάθε μέρα που περνά, η βρωμιά του φασιστικού συστήματος, του δικτάτορα και της μαφίας θα γίνεται πιο εμφανής. Οι αποκαλύψεις θα πολλαπλασιάζονται. Αυτό είναι το αποτέλεσμα αντιφάσεων που υπάρχουν μεταξύ τους. Επιπλέον, θα αποκαλυφθεί τι είδους σύστημα είναι αυτό που διοικεί την Τουρκία και τι πολιτικές εφαρμόζει στους λαούς που υπάγονται στην κυριαρχία της. Ο Ερντογάν είναι ο πρωτοπόρος αυτού του βρώμικου συστήματος. Είναι αναμεμειγμένος συνολικά στις πιο βρώμικες και πιο επιβλαβείς υποθέσεις. Αυτό το σύστημα διατηρεί τη δύναμή του με τη δύναμη που προέρχεται από τη σφαγή, τη δολοφονία και τη γενοκτονία. Τι άλλο μπορεί να ελπίζει κάποιος από ένα τέτοιο σύστημα; Παρακολουθούμε τις εν λόγω ομολογίες. Δεν έχουμε πληροφορίες γι’ αυτά τα θέματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα και αξίζει να διερευνηθούν.

Έχουμε πει προηγουμένως ότι η Τουρκία έχει εξοπλίσει αυτές τις συμμορίες και τις έστειλε στη Συρία, ειδικά στο ISIS και την Αλ Κάιντα. Τώρα αποδεικνύεται ότι αυτή η σχέση είναι αρκετά ισχυρή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και πάλι, γίνεται κατανοητό από αυτές τις ομολογίες ότι η Τουρκία είναι η πηγή ισχύος των ISIS, Al Nusra και Al Qaeda.

«ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ»

Ο Peker έστειλε επίσης μεγάλο αριθμό θωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Τουρκίας στο Afrin. Τα έστειλε σε ομάδες που ενεργούσαν με την Τουρκία, και αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίστηκε επίσης στον τύπο. Τι είδους πληροφορίες έχετε σχετικά με τα όπλα που αποστέλλονται στη Συρία; 

Το θέμα των όπλωνπου αποστέλλονται σε συμμορίες από την Τουρκία είναι γνωστό από όλους. Άλλωστε, δεν υπάρχει τρόπος αποστολής όπλων σε συμμορίες που δρουν στη Συρία από οπουδήποτε εκτός από την Τουρκία. Το γνωρίζουν και οι Τούρκοι δημοσιογράφοι. Τα όπλα που στάλθηκαν κάποτε τεκμηριώθηκαν και εμφανίστηκαν στον τύπο. Η Τουρκία έχει πολεμήσει και συνεχίζει να πολεμά με όλα τα μέσα της και κατευθείαν εναντίον της ΒΑ Συρίας. Αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, αφού το SDF διαθέτει έγγραφα που κατασχέθηκαν από τις περιοχές που ελευθερώθηκαν από το ISIS, τα οποία είναι σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας και αποστολής των όπλων και των πυρομαχικών από την Τουρκία. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα έγγραφα σχετικά με αυτό το θέμα. Ομοίως, υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το πώς ζούσαν τα μέλη του ISIS στην Τουρκία και πώς αντιμετωπίστηκαν οι τραυματίες τους.

Η σχέση της Τουρκίας με τις τζιχαντιστικές ένοπλες ομάδες στη Βόρεια και Ανατολική Συρία είναι πολύ συζητημένη. Τι ρόλο παίζουν αυτές οι ομάδες σε συγκρούσεις στην περιοχή; Πώς αξιολογείτε την έκταση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και υποστήριξης όπλων της Τουρκίας σε αυτές τις ομάδες;

Όπως όλοι γνωρίζουν, η Τουρκία έχει πάρει θέση ανοιχτά εδώ και 10 χρόνια, παρέχοντας όπλα, χρήματα και διαμονή σε ένοπλες ομάδες, καθώς και θεραπεία ασθενών και τραυματιών στα νοσοκομεία της και εξασφάλιση της διαμονής τους στην Τουρκία. Το Κατάρ τους υποστήριξε επίσης, αλλά ήταν εντελώς πίσω από την πλάτη της Τουρκίας. Επειδή η Τουρκία είναι η μόνη πύλη προς τη Συρία. Για το λόγο αυτό εξασφάλισε την ανάπτυξη της κατοχής στη Συρία. Τα τελευταία δέκα χρόνια, κατόρθωσε να βοηθήσει ένοπλες ομάδες να προχωρήσουν σε δύο μέτωπα στη Συρία.

Το ένα είναι στο Βορρά, αυτό έγινε με το χέρι της Τουρκίας. Υπήρχε και ένα μέτωπο στο νότο, το οποίο υποστηριζόταν μέσω Ιορδανίας. Αλλά αυτό το μέτωπο εκκαθαρίστηκε. Τώρα όλες αυτές οι δυνάμεις μαζεύονται στη Βόρεια Συρία με το χέρι της Τουρκίας. Τρέφονται, εκπαιδεύονται και οπλίζονται σ’ αυτήν την περιοχή. Επικεφαλής μεταξύ αυτών είναι η ομάδα Hayat Tehrir Al-Sham (Cebhet El Nusra). Υπάρχουν κόμματα που περιλαμβάνονται στη λίστα τρομοκρατών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν και την Αλ Νούσρα.

Όταν το ISIS ηττήθηκε στη Raqqa και το Baxwse, μια μεγάλη ομάδα του ISIS συμμάχησε με την Τουρκία. Τώρα, ένας σημαντικός αριθμός είναι στην ομάδα Arteşa Niştimani. Εκτός από τους πυρήνες που είναι εν υπνώσει, πολλοί εμίρηδες και τα ανώτερα στελέχη του ISIS βρίσκονται επίσης στην Τουρκία. Από εκεί συντονίζουν και προωθούν τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η Τουρκία παρέχει όλη τη βοήθεια σε αυτές τις ομάδες. Δεν υπάρχει βοήθεια από κανένα άλλο μέρος, και δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας ως προς αυτό. Η Τουρκία είναι η μόνη πηγή υποστήριξης και εξοπλισμού τρομοκρατικών ομάδων. Καλύπτει όλες τις υλικές και πνευματικές τους ανάγκες. Η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή μέσω αυτών των ομάδων. Με αυτά, προσπάθησε να προκαλέσει πόλεμο στον Καύκασο. Ήθελε να παρέμβει στη Λιβύη και την Υεμένη με αυτόν τον τρόπο. Και πάλι, ήθελε να εγκαταστήσει αυτές τις ομάδες στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στο PKK. Κρατά αυτές τις ομάδες και τις χρησιμοποιεί για να παρέμβει σε περιοχές που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: artigercek.com

ifognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα