Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις στις “Ανιχνεύσεις web tv”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Με την Αλβανία οι σχέσεις της Ελλάδας είναι δύσκολες. Τις βαραίνει βαρύ ιστορικό φορτίο. Και δύσκολα θα βελτιωθούν.
Θα πρέπει να συμβιώσουμε , όμως, αφού είμαστε γείτονες.
Η Αλβανία με τον Ραμίζ Αλία, διάδοχο του Χότζα, μόλυναν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις από το 1991, από εκείνη την περίφημη επίσκεψη Μητσοτάκη στα Τίρανα, στην οποία συμμετείχα ως δημοσιογράφος.
Ο Μητσοτάκης ενώ πραγματοποιούσε τις συνομιλίες έμαθε από εμάς τους δημοσιογράφους ότι τα Τίρανα έθεταν θέμα τσάμικου, σε δηλώσεις που είχε κάνει κάποιος εκπρόσωπός τους. Και ο άνθρωπος εξεπλάγη.
Ο ίδιος, μάλιστα, ο Αλία, σε ερώτηση που του έγινε πότε θα ανοίξουν οι εκκλησίες, απάντησε, σαν να ήταν προετοιμασμένος: όταν ανοίξουν και τα τζαμιά. Υπενθυμίζω ότι η Αλβανία ήταν το πρώτο άθεο κράτος στον κόσμο.
Όταν, λοιπόν, σε κρατικό επίπεδο η Αλβανία αποφάσισε να μολύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα δεν υπήρχε τίποτε από όλα αυτά που σήμερα λένε πως επιβάρυναν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, δηλαδή την συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στους Αλβανούς. Οι σχέσεις αναδύονταν από την κατάρρευση του Κομμουνιστικού καθεστώτος με το βαρύ φορτίο του παρελθόντος αλλά tabula rasa. Οι γενιές που μεγάλωσαν και θα αναλάμβαναν τα ηνία δεν είχαν ζήσει το παρελθόν.
Από τότε μέχρι σήμερα οι ελληνοαλβανικές σχέσεις πέρασαν απο 40 κύματα. Άλλοτε χειροτέρευαν (με την δεξιά του Μπερίσα την οποία βοήθησε ο Μητσοτάκης να κερδίσει τις πρώτες εκλογές) και άλλοτε βελτιώνονταν με τους σοσιαλιστές του Νάνο. (βάζω τελεία εδώ για να μην συνεχίσω πως βελτιώνονταν).
Σήμερα, οι σοσιαλιστές με τον ηγέτη τους Ράμα ερωτεύθηκαν τον Ερντογάν. Με την Τουρκία έχουν μια διαρκή ερωτική σχέση απο εποχής Οθωμανών ακόμη.
Στο διάστημα αυτό η ελληνική μειονότητα προσπάθησε να ορθοποδήσει αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν είχε την πολιτική πείρα να το κάνει μόνη της και η Αθήνα δεν μπορούσε να την βοηθήσει γιατί δεν ήταν προετοιμασμένη γι αυτήν την αλλαγή. Και έτσι τα πράγματα έχουν οδηγηθεί στο σημερινό σημείο που είναι πολύ άσχημο.
Κατά καιρούς ακούστηκαν διάφορες προτάσεις για την βελτίωσή τους αλλά η βελτίωση αυτή αν επέλθει θα είναι σε κρατικό επίπεδο. Σε επίπεδο κοινωνίας υπάρχουν αγκυλώσεις.
Οι τελευταίες εκλογές ήταν πολύ αρνητικές για την μειονότητα.
Και είμαστε στο σημείο μια χώρα, η Αλβανία, που ωφελήθηκε τα μέγιστα από την Ελλάδα, που εξαρτάται από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή της πορεία, που είναι σε όλα πιο αδύναμη από την Ελλάδα, να χορεύει την Αθήνα όπως θέλει.
Σε αυτό το σύντομο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον την σημερινή συζήτηση του πρέσβη ε.τ. Νίκου Κανέλλου με τον βουλευτή του ΕΑΔ στο Αλβανικό κοινοβούλιο Βαγγέλη Ντούλε.
Δείτε την και εσείς από την ιστοσελίδα www.anixneuseis.gr.   Την ιστοσελίδα, δηλαδή στην οποία βρίσκεσθε.
Θα έχει ενδιαφέρον. Να δούμε που και πως πάμε.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα