«Οικογενειακή υπόθεση» – Από το υπουργείο Εξωτερικών στην ΕΥΠ – Ιστορίες κατασκοπείας και υποκλοπών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένας ακόμη διπλωμάτης παίρνει τον δρόμο για την Κατεχάκη. Ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ θα είναι ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος, κατά τις … κακές γλώσσες, φέρεται να έχει προσδεθεί για τα καλά στο άρμα της «οικογένειας Μητσοτάκη»

«Οικογενειακή υπόθεση» της φαμίλιας Μητσοτάκη, φαίνεται ότι ήταν η τοποθέτηση του άλλοτε υπαλλήλου σε εταιρείες σεκιούριτι, Παναγιώτη Κοντολέοντα, στην ΕΥΠ, το 2019. Πρόσωπο που φέρεται να ήταν της «επιλογής» του ανιψιού του πρωθυπουργού και γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος «παραιτήθηκε» εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Υπόθεση της φαμίλιας», λέγεται ότι είναι και ο διορισμός του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πόστο του επικεφαλής της ΕΥΠ, μετά την «παραίτηση» και του Π.Κοντολέοντα, εξαιτίας των υποκλοπών.

Από το «Εσωτερικό» στη «φαμίλια»

Το χαριτωμένο είναι ότι ο διπλωμάτης, ο οποίος επί της ουσίας… βγήκε από τη ναφθαλίνη καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί, λέγεται ότι στα νιάτα του ήταν ΚΚΕ Εσωτερικού. Τι άλλο θέλει η ΕΥΠ! Μέχρι και «εσωτερικάκια» διοικητή της βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην πραγματικότητα, πάντως, οι νεανικές «αμαρτίες» έχουν περάσει προ πολλού, και ο Θ.Δεμίρης φέρεται να ανήκει πια στον πυρήνα του περιβάλλοντος της «φαμίλιας».

Δεν γνωρίζει ο Δένδιας τι ποιεί η δεξιά του

Βέβαια, εύλογα γεννάται η απορία: Άραγε, ερωτήθη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για αυτή τη «μεταγραφή» από το υπουργείο Εξωτερικών στην Κατεχάκη; Εάν ληφθεί υπόψιν η έντονη φημολογία, από το 2019 κιόλας έως σήμερα, ότι ο Θ.Δεμίρης δεν ήταν της «επιλογής» Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών ούτε ερωτήθη, ούτε και ενδιαφέρθηκε γι’ αυτή τη «μεταγραφή».

Άλλωστε, ο Θ.Δεμίρης θεωρείται επιλογή πρέσβεως, πρώην στενής συνεργάτιδος του πρωθυπουργού και της «φαμίλιας Μητσοτάκη», η οποία έλυνε και έδενε στο υπουργείο Εξωτερικών, το 2019, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Τότε, λοιπόν, τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, αν και είχε συνταξιοδοτηθεί. Λες και μέσα στους εκατοντάδες διπλωμάτες που υπήρχαν στο ΥΠΕΞ δεν υπήρχαν ικανοί.

Όπως και να’ χει, ο ίδιος εγκατέλειψε το έως τότε πόστο του στη Ρώμη, και αντί να πάρει τον δρόμο της συνταξιοδότησης, έγινε το Νο1 στην διοικητική πυραμίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτά τα χρόνια που ήταν στη θέση του γενικού γραμματέα, πάντως, κάθε άλλο παρά μπορεί να μιλήσει κάποιος για επιτεύγματα και επιτυχίες του στο ΥΠΕΞ. Μια μέτρια διαχείριση της κατάστασης έκανε, αν και κάποιες κακές γλώσσες κάνουν λόγο για διάλυση του ΥΠΕΞ. Κάτι που καταλογίζουν τόσο στον υπουργό όσο και στον γενικό γραμματέα του.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ιταλία έχει τοποθετηθεί πρέσβης η πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή. Γενικότερα, πάντως, η πρεσβεία στην Ιταλία αποτελεί «μαγνήτη γοητείας» για πάμπολλους διπλωμάτες, οι οποίοι θέλουν να περάσουν τα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας τους πριν από τη σύνταξη, κάπως … ήσυχα!

Ως γνωστόν, επίσης, η προηγούμενη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που φημολογείται ότι διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με τη «φαμίλια», εξακολουθεί να είναι πρέσβης στις ΗΠΑ. Είναι η μοναδική που, αν και θα έπρεπε να αποσυρθεί με τις τελευταίες κρίσεις, διατηρήθηκε στη θέση της.

Ακαδημίας – Κατεχάκη

Η διαδρομή Ακαδημίας – Κατεχάκη, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, εξάλλου, άλλος ένας διπλωμάτης, ο Αναστάσιος Μητσιάλης τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής στην ΕΥΠ. Η πλάκα είναι ότι ο Μητσιάλης είναι «αρχαιότερος στην ιεραρχία» από τον Θ.Δεμίρη, και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ που αναρωτιούνται, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως θα δίνει εντολές ο Δεμίρης στον Μητσιάλη.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που επιχειρείται ένα επιτηδευμένο αμπαλάζ της ΕΥΠ, μέσω της τοποθέτησης διπλωμάτη ως επικεφαλής της. Και άλλες φορές στο παρελθόν, προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ή να ωραιοποιηθεί η κατάσταση στην ΕΥΠ, ιδιαίτερα μετά από σκάνδαλα και σοβαρότατα φιάσκα, διορίστηκαν εκεί διπλωμάτες.

Η πλέον ενδεικτική περίπτωση είναι η αυτή του Παύλου Αποστολίδη, χαρακτηρισμένου ως «ανθρώπου του Σημίτη». Του πολύ ηλικιωμένου πλέον διπλωμάτη, που σήμερα του έχει ανατεθεί ο ρόλος του επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, στις αδιέξοδες διερευνητικές επαφές.

Από υποκλοπές σε υποκλοπές

Η ανάληψη και το κλείσιμο της καριέρας του Π.Αποστολίδη ως «αρχιπράκτορα» ήταν επεισοδιακή. Ανέλαβε με το φιάσκο Οτσαλάν -την παράδοσή του στην Τουρκία. Στις 16-2-1999 έγινε … καπνός ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την οικία του Έλληνα πρέσβη στην Κένυα, όπου βρίσκονταν και κάποια «τζιμάνια» της ΕΥΠ, και βρέθηκε πακέτο στην Τουρκία. Στις 16-3-99 αναλάμβανε ο Π.Αποστολίδης την Υπηρεσία, όπου παρέμεινε έως τις 22-11-2004.

Λίγο μετά την αποχώρησή του, «έσκασε» το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών που έφερε στο φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Προηγουμένως, είχε «αυτοκτονήσει» ο τεχνικός της Vodafone, Κώστας Τσαλικίδης. Κάτι που έκανε τον βόθρο των παρακρατικών υποκλοπών να σπάσει και να βγουν όλες οι βρωμιές στη φόρα.

Η κυβέρνηση Καραμανλή το έφερε στη δημοσιότητα, αλλά ελάχιστα έκανε για να αποδοθούν ευθύνες. Πάλι καλά. Φωτογράφισε τους Αμερικανούς ως υπεύθυνους, με συνεργάτες τους ντόπιους, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως, εμμέσως πλην σαφώς έδειχνε η τότε κυβέρνηση, βρίσκονταν εντός της ΕΥΠ. Ουδείς πλήρωσε -και- για αυτό το σκάνδαλο.

Όταν, αργότερα, ο Π.Αποστολίδης εκλήθη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τίποτα για τον … φόνο. Κι ας έγινε επί των ημερών του ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

Ηλεκτρική καρέκλα

Τώρα, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης καλείται να κάνει «διαχείριση ζημιάς» στην ΕΥΠ, εξαιτίας του νέου σκανδάλου των υποκλοπών. Μόνο που το συγκεκριμένο πόστο, λόγω του θορύβου που έχει δημιουργηθεί και των σοβαρότατων πολιτικών τριγμών που προκαλεί, δεν θα είναι τόσο … ήσυχο όσο η Ρώμη. Πρόκειται για «ηλεκτρική καρέκλα».

Και ναι μεν ο Π.Αποστολίδης είχε την άνεση της πολυετούς διακυβέρνησης του «καθεστώτος ΠΑΣΟΚ – Σημίτη», καθώς και την στήριξη των ΗΠΑ, με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας να έχουν κάνει «μαγαζάκι» τους την ΕΥΠ, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Θ.Δεμίρης τι έχει τώρα; Ότι από στιγμή σε στιγμή είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, να βγει ο βόθρος στον δρόμο, αυτός να τρέχει κάθε μέρα στη Βουλή για να «απολογηθεί» για ευθύνες άλλων, και η χώρα να κινείται σε ρυθμούς παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου;

Ο ίδιος θα πρέπει να ξέρει ότι θα ζητηθεί να πέσει άπλετο φως στις βρωμιές χρόνων τώρα στην ΕΥΠ, με έμφαση κυρίως στο τελευταίο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ως εκ τούτου, πρέπει να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεών του -ως θεσμικού παράγοντα και όχι ως εκλεκτού της «φαμίλιας»- έναντι του δημοκρατικού καθεστώτος της χώρας.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Μένει να αποδείξει εάν θα τηρήσει τον όρκο του έναντι της Δημοκρατίας. Για αρχή, ας δούμε τι απαντήσεις έχει να δώσει στη Βουλή, Επιτροπή που θα κρίνει τον διορισμό του.

«Οικογενειακή υπόθεση» – Από το υπουργείο Εξωτερικών στην ΕΥΠ – Ιστορίες κατασκοπείας και υποκλοπών

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα