Ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την τουρκική οικονομία: Αν δεν διορθωθεί το λάθος…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: Αν δεν διορθωθεί το λάθος, η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας (TL) θα συνεχιστεί, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30 τοις εκατό

Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι της άποψης ότι σε μια περίοδο που η Fed εισήλθε στον κύκλο σύσφιξης, οι απώλειες σε TL θα βαθύνουν εάν η Κεντρική Τράπεζα (CBRT), η οποία έχει αρνητικά αποθεματικά, δεν εγκαταλείψει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με πολλές επενδυτικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η πολιτική επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT), η οποία θεωρείται ως λανθασμένη από πολλούς διάσημους οικονομολόγους στην Τουρκία και τον κόσμο, θα προκαλέσει περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας εάν δεν τερματιστεί.

Σε μια οικονομία που παλεύει με χρόνιο υψηλό πληθωρισμό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προβλέπουν ότι η CBRT θα πρέπει να αυξήσει πολύ απότομα τα επιτόκια την επόμενη περίοδο και ότι οι κεντρικές παρεμβάσεις δεν θα επιφέρουν βιώσιμη σταθεροποίηση της ισοτιμίας της λίρας. Το ίδιο διάστημα, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, η CBRT θα υποχρεωθεί να κάνει μια αναστροφή κάποια στιγμή, αφού τα αποθεματικά της είναι αρνητικά, και τότε θα καταστούν αναγκαίες νέες συμφωνίες swap με παγκόσμιους επενδυτές.

Σε μια περίοδο που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εισέρχεται σε έναν κύκλο σύσφιξης, οι θεσμοί που προβλέπουν ότι το έργο της TL θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο και είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 30% τους επόμενους μήνες. Πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, εισέρχονται σε έναν κύκλο νομισματικής σύσφιξης για να καταπολεμήσουν τους ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι βρίσκονται σε ιστορικά ρεκόρ μετά την πανδημία. Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, το αντίστοιχο της Τουρκίας, ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει ήδη ξεκινήσει.

TD SECURITIES: Η CBRT ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ

Ο Cristian Maggio, διευθυντής στρατηγικών χαρτοφυλακίου από την επενδυτική τράπεζα TD Securities με έδρα τον Καναδά, δήλωσε ότι “υπήρξε έντονη υποτίμηση της TL μετά την απόφαση του CBRT να μειώσει τα επιτόκια και προέβλεψε ότι αυτές οι απώλειες θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο και ότι αυτό θα αναγκάσει τα επιτόκια να αυξηθούν”.

SOCIETE GENERALE: ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΠΑΤΗΛΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Οι αναλυτές στρατηγικής της επενδυτικής τράπεζας Societe Generale με έδρα τη Γαλλία, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα αύξηση των επιτοκίων κατά τις περιόδους σοβαρών απωλειών στην TL τα τελευταία χρόνια (Ιανουάριος 2014, Αύγουστος 2018 και Νοέμβριος 2020), λένε ότι: «Αυτή η αγαπημένη CBRT έχει επιλέξει πολιτική χαμηλών επιτκοίων χωρίς τέλος και παρέμβαση στις αγρές» και προβλέπουν ότι η στρατηγική αυτή δεν θα λειτουργήσει λόγω της μείωσης των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Kenneth Broux, ένας από τους αναλυτές στρατηγικής της τράπεζας, έγραψε σε ένα σημείωμα πελατών: «Αυτό το κόλπο δεν λειτουργεί και τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι αρνητικά (-31 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος Οκτωβρίου). Η αυξανόμενη δολαριοποίηση βλάπτει τις εγχώριες τράπεζες».

MORGAN STANLEY: Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley είναι επίσης δύσπιστη στο κατά πόσο οι παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα και η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα σταθεροποιήσουν την TL. Σε σημείωμα πελατών που κυκλοφόρησε μετά την τελευταία απόφαση της τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων, αναφέρεται:

«Αμφιβάλλουμε ότι οι παρεμβάσεις της CBRT ή η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι αποτελεσματικές στη σταθεροποίηση της TL. Λόγω των σχετικά αδύναμων αποθεμάτων της CBRT, οι παρεμβάσεις ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση σε αντίθεση με το επιθυμητό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα του CBRT μειώθηκαν στα 22,47 δισ. δολάρια. Όταν αφαιρεθεί το swap των 45,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται ότι τα αποθεματικά είναι έντονα αρνητικά».

DANSKE: ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ, Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΟ 30%

Το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα τη Δανία, η Danske, δηλώνει ότι ακόμη και αν η CBRT ανέστειλε τη μείωση των επιτοκίων για λίγο, υποστηρίζει την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι η υποτίμηση της TL θα συνεχιστεί με τον κύκλο σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Ομοσπονδίας των Η.Π.Α.

Ο Jakob Christensen, επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας και διευθυντής έρευνας αναδυόμενων αγορών, δήλωσε:

«Ακόμη και αν η CBRT αναστείλει τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού και ο τρόπος σύσφιξης της Fed υποστηρίζουν την άποψη ότι η TL θα αποδυναμωθεί περαιτέρω. Ανησυχώ για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό για τους επόμενους δύο τρεις μήνες, καθώς οι απότομες απώλειες της TL ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό… σίγουρα θα ανέβει πάνω από το 30 τοις εκατό».

HANDELSBANKEN: ΟΣΟ Η ΛΙΡΑ ΧΑΝΕΙ ΑΞΙΑ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

Οι οικονομολόγοι της Handelsbanken με έδρα τη Σουηδία πιστεύουν επίσης ότι η παρέμβαση της CBRT είναι “ένα προσωρινό μέτρο για την επιβράδυνση των ζημιών”. Ο Erik Meyersson, ανώτερος οικονομολόγος στην ερευνητική μονάδα της τράπεζας στη Στοκχόλμη, δήλωσε:

«Αυτές οι παρεμβάσεις μάλλον δεν πρόκειται να αποτελέσουν βιώσιμη λύση καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι ήδη πολύ χαμηλά. Τα αποθέματα της CBRT δεν επαρκούν ούτε για να αντιστρέψουν ή να σταθεροποιήσουν τις απώλειες σε TL μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο Μέγιερσεν είπε στο CNBC ότι «Καθώς οι απώλειες στην TL συνεχίζονται, οποιαδήποτε παρέμβαση που θα επιβραδύνει αυτές τις απώλειες θα επιδεινώσει την κατάσταση στα αποθεματικά».

CAPITAL ECONOMICS: ΠΙΘΑΝΟΝ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Ο ανεξάρτητος οικονομικός ερευνητής Capital Economics με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό πίεση και ότι τελικά η Τουρκία θα εφαρμόσει έλεγχο κεφαλαίων. Ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα, επεσήμανε ότι οι μακροοικονομικές εξελίξεις δεν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις πολιτικές της CBRT και είπε: «Ακόμα και αν και η CBRT πάτησε το κουμπί stop στον χαλαρό κύκλο της νομισματικής πολιτικής, η TL θα συνεχίσει να χάνει αξία και τα capital controls είναι πιθανά».

Επισημαίνοντας ότι η TL έχει χάσει το 36% της αξίας του μόνο από τις αρχές Νοεμβρίου, ο Tuvey, όπως και ο Christensen του Danske, είναι της γνώμης ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 30% τους επόμενους μήνες. Ο Tuvey προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υπαγορεύει στην CBRT ότι «τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός».

ING: ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ  SWAP ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η ING με έδρα την Ολλανδία, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι το TL είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εστίασης ενδιαφέροντος μετά το δολάριο στις παγκόσμιες αγορές και ότι η CBRT συνεχίζει να παρεμβαίνει άμεσα στις αγορές.

Η ING προβλέπει ότι «οι αγορές θα επικεντρωθούν στο αν γίνουν ή όχι νέες συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων μετά τη συμφωνία ανταλλαγής με το Κατάρ».

MONEX EUROPE: ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ, Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ TL ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

Η Monex Europe, μια εταιρεία συμβούλων foreks γνωστή για τις πιο επιτυχημένες προβλέψεις των ερευνών σύμφωνα με το Reuters, πιστεύει επίσης ότι οι πιέσεις στην TL θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, καθώς η άποψη ότι οι αποφάσεις της CBRT εξακολουθούν να λαμβάνονται από τον Ερντογάν επικρατεί στα μάτια των αγορών. «Ο συνεχιζόμενος αυξανόμενος πληθωρισμός θα επιταχύνει τις ανοικτές πωλήσεις σε TL το πρώτο τρίμηνο του 2022, επειδή οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων και τις αποφάσεις της CBRT», λέει ο Simon Harvey, αναλυτής της τράπεζας.

Προβλέποντας ότι η CBRT πιθανότατα θα κάνει ένα διάλειμμα μόνο για ένα τρίμηνο, η Monex είπε: «Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2022, θα παρακολουθήσει την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων».

GAM INVESTMENTS: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ο Paul McNamara, διαχειριστής κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων GAM Investments με έδρα την Ελβετία, δηλώνει επίσης ότι η CBRT ενδέχεται να χρειαστεί να εφαρμόσει ελέγχους κεφαλαίων. Οι τίτλοι από τις δηλώσεις του Paul McNamara είναι οι εξής:

«Η φθίνουσα επίδραση των παρεμβάσεων της CBRT με αποθεματικά εξηγεί την κατάσταση. Το πρόβλημα με μια τέτοια παρέμβαση είναι ότι οι αγορές γνωρίζουν πόσα αποθέματα έχετε. Δεν έχουν τόσα συναλλαγματικά αποθέματα να ξοδέψουν σε παρεμβάσεις όπως η Ρωσία ή η Βραζιλία. Η TL έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αγοραστικής της δύναμης έναντι του δολαρίου, και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας συνέβη τον περασμένο μήνα – μια πολύ δραματική πορεία που θυμίζει τις κρίσεις σε αναδυόμενες αγορές όπως η Αργεντινή και ο Λίβανος. Η Τουρκία πιθανότατα θα πρέπει να εφαρμόσει κεφαλαιακούς ελέγχους –μέτρα που περιορίζουν ή ακόμα και απαγορεύουν την εκροή χρήματος– λόγω των δραστικών απωλειών στη λίρα».

Πηγή: artigercek/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα