Ντόναλντ, ο μπαχαλάκιας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

The Economist Ανάλυση

Μολότοφ στο χέρι και κόκκινο καπελάκι με την επιγραφή «Make America Great Again». Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιος είναι ο «insurgent» (σημαίνει «στασιαστής, αντάρτης», αλλά το νόημα αποδίδεται μάλλον καλύτερα ως «μπαχαλάκιας») του Λευκού Οίκου στο εξώφυλλο του Economist .

«Στην πολιτική – γράφει στο κύριο άρθρο του το έγκυρο περιοδικό – το χάος οδηγεί μόνο στην αποτυχία. Αλλά με τον Τραμπ, το χάος φαίνεται να είναι μέρος ενός σχεδίου». Κι αυτό επειδή όσο περισσότερο ο Τραμπ προσβάλλει την καλλιεργημένη κοινή γνώμη «τόσο περισσότερο πείθονται οι υποστηρικτές του ότι θέλει πραγματικά να ξεριζώσει την ύπουλη και άπληστη ελίτ από τα σαλόνια της Ουάσινγκτον». Και κάθε φορά που οι διαδηλωτές και τα μέσα ενημέρωσης συμμαχούν εναντίον του Τραμπ, για τους οπαδούς του είναι η απόδειξη ότι «κάνει κάτι καλό».

Αυτή την «πολιτική της σύγκρουσης» χρησιμοποιεί ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου για να κατεδαφίσει ολόκληρες δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής. Με μια Αμερική εσωστρεφή και με απομονωτικές διαθέσεις, ολόκληρο το σύστημα που βασίζεται στις συμφωνίες και τις συμμαχίες των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει στο τέλος του. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Πρώτον να επιχειρηθεί να περιοριστούν οι ζημιές πείθοντας τον Τραμπ ότι οι συμμαχίες είναι η μεγαλύτερη πηγή ισχύος της Αμερικής.

Και αν δεν πειστεί ο Τραμπ; «Ε, τότε θα είναι καλύτερα να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο χωρίς την αμερικανική ηγεσία». Κάτι που σημαίνει ότι «η Ευρώπη θα στερηθεί πια την πολυτέλεια να υποχρηματοδοτεί το ΝΑΤΟ ή να μειώνει δαπάνες στην εξωτερική της πολιτική» και ότι η Βραζιλία θα πρέπει να εξοπλιστεί κατάλληλα για να βοηθήσει την Λατινική Αμερική να κάνει ένα βήμα μπροστά». Κι ακόμη ότι τα αραβικά κράτη πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν με το Ιράν.

Μακάρι. Και μακάρι γιατί, όπως επισημαίνει το Foreign Policy, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συμμαχία που έχει στα σκαριά ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει ευτυχή κατάληξη. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Τραμπ και Πούτιν, ας πούμε, δεν έχουν και πολύ καλή σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης έχουν παρανοϊκές εξάρσεις καχυποψίας με τον μεν Τραμπ να βλέπει πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό και τον Πούτιν στο εξωτερικό. Εάν σε αυτά τα δυο προστεθούν η μεγαλομανία που τους χαρακτηρίζει, «είναι μάλλον δύσκολο να τους δούμε να συμφωνούν σε κάτι ουσιαστικό». Και αν ο καθένας τους γνώριζε καλύτερα το παρελθόν του άλλου, η αμοιβαία δυσπιστία δεν θα γινόταν παρά πιο βαθιά.

Καλά ξεμπερδέματα.

Φωτό: Ο Ντόναλντ Τραμπ στην εικονογράφηση που φέρει την υπογραφή του Μάιλς Ντόνοβαν. Πηγή: The Economist

protagon.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα